Reporterul Gazeta de Cluj i-a luat un interviu senatorului PMP Vasile-Cristian Lungu care a vorbit despre situația actuală a României, despre evoluția epidemiei COVID-19 dar și despre interpelarea pe care i-a făcut-o lui Marcel Vela.

Reporter: În primul rând aș vrea să vă întreb cum vedeți situația epidemiei din România în comparație cu alte țări din lume?

Vasile Lungu: Testăm puţin, avem puţini bolnavi! Numărul mic de teste face ca noi să nu realizăm care este nivelul real de infectare al populaţiei, nivelul de răspândire al virusului şi nivelul de îmbolnăvire. Numai că acum suntem într-o adevărată goană pentru a micşora numărul de decese ca să spunem cât suntem de buni. Însă, din cauza testărilor puţine sunt foarte mulţi care mor sufocaţi în casele lor şi nu-i ştie nimeni că au murit de coronavirus. Au vorbit foarte mult medicii la televizor despre asimptomatici. Dar testându-se puţin se găsesc foarte puţini asimptomatici.

Reporter: Ce măsuri trebuie luate în continuare (atât de cetățeni cât și de oamenii de la conducere) pentru a evita o nouă răspândire a virusului?

Vasile Lungu: Dacă pe 15 mai, se va ridica starea de urgenţă să putem, cu măşti, să mai umblăm prin parc, să mai mergem la birouri, să ne întâlnim cu rude, să mai socializăm, vom avea mulţi asimptomatici nedepistaţi care vor intra în societate. Acum, de bine, de rău, toţi suntem obligaţi la izolare. Dar când se va ridica izolarea aceşti asimptomatici vor transmite virusul oamenilor din jurul lor. Şi atunci vom avea un nou val de infecţii. Dacă nu lansăm un program masiv de testare vom petrece prost vara, pentru că asimptomaticii vor distribui boala imediat ce se relaxează măsurile şi se renunţă la izolare.

Reporter: Cu privire la interpelarea pe care i-ați făcut-o Ministrului de Interne, Marcel Vela. Considerați că acesta a încălcat principiile Consituției României prin închiderea unor site-uri de știri ?

Vasile Lungu: De vreme ce în cele mai multe situații de acest gen unele informații care la un moment dat erau crezute ca fiind eronate s-au dovedit ulterior a fi corecte, cred că aceste închideri sunt foarte subiective. Spre exemplu, informația conform căreia virusul COVID-19 ar fi fost creat într-un laborator din China, posibil chiar laboratorul de securitate nivel IV din Wuhan,  a fost inițial calificată ca „fake news”. Însă în data de 16.04.2020, profesorul Luc Montagnier, care a primit premiul Nobel pentru medicină în 2008 pentru descoperirea virusului care provoacă SIDA, a afirmat că virusul COVID-19 este un produs sintetic creat într-un laborator din Wuhan. Mai mult de atât acestui virus i-au fost adăugate și secvențe din HIV, după cum afirmă profesorul Luc Montagnier.

Reporter: Care ar putea fi urmările pentru ministrul Vela, dacă se dovedește că acesta a încălcat anumite drepturi stabilite în Constituție?

Vasile Lungu: În acest moment drepturile noastre fundamentale sunt suspendate pe parcursul stării de urgență. Singura răspundere poate fi cea publică, în ochii electoratului, pentru că și dânsul este politician și va veni în fața românilor să ceară încă un mandat de patru ani, probabil.

Reporter: Ce mesaj le transmiteți clujenilor (dar și românilor) în această perioadă?

Vasile Lungu: Imediat după suspendarea stării de urgență fiecare dintre noi trebuie să veghem și să ne asigurăm ca absolut toate drepturile noastre constituționale ni se vor reîntoarce și guvernul, oricare ar fi el, nu va restabili doar anumite libertăți fundamentale în timp ce altele vor fi uitate că ne-au aparținut la un moment dat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.