Fără dar și poate, surpriza majoră a alegerilor parlamentare desfășurate în 6 decembrie 2020 o constituie Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) care a obținut 9,8% din voturile românilor pentru Camera Deputaților și 9,1% pentru Senat. Surpriză, pentru că AUR este un partid înființat abia în urmă cu un an și a reușit să intre în Parlament, clasându-se cu mult peste PMP și Pro România, partide care nu au reușit să treacă pragul electoral. Viitorul deputat AUR din Cluj este Ilie Alin Coleșa, de profesie inginer calculatoare, care a vorbit într-un interviu acordat ziarului Gazeta de Cluj despre planurile din politică, succesul formațiunii și bineînțeles, despre controversele și propaganda creată în jurul AUR.
Carmen Gorgan: Sunteți nou pe scena politică. Ce v-a determinat să vă înscrieți în politică și de ce ați ales Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)?
Alin Coleșa: De mulți ani resimțeam lipsa totală sau cvasi-totală a unei reprezentări politice a valorilor în care cred – cele conservatoare, perene, care sunt fundamentul culturii iudeo-creștine. Aceste valori au fost verificate în mii de ani, sunt de bun simț, naturale, pot fi verificate de oricine dintre noi. Dacă suntem sinceri vedem că ele au dovedit că sunt adevărate, prin rezultatele cât se poate de bune care s-au realizat atunci când au fost trăite. Și cel mai bun exemplu este modul de viață, atât al poporului nostru român, cât și a celorlalte popoare cu care a coexistat pașnic și în bună înțelegere, atât timp cât aceste principii conservatoare au fost trăite. Atacul la care au fost supuse aceste principii se vede foarte bine în starea poporului și a țării noastre din ultimele multe decenii.
Efectele acestor denigrări sistematice a valorilor se văd în degradarea educației, a moralității, a demografiei și a economiei. Am ajuns să exportăm bogățiile țării în stare brută, inclusiv pe concetățenii noștri, și importăm aproape toate produsele finite. Este o situație care ne-a dus într-o înfundătură, într-o criză profundă.
Îi cunosc de mulți ani din acțiuni civice, din cărți, din conferințe, din interviuri și din alte manifestări culturale, patriotice, sociale pe mulți dintre cei care au inițiat AUR. În momentul în care am aflat că vor să inițieze un partid politic bazat pe valorile și principiile fundamentale, exprimate prin credința creștină, familie, națiune, libertate, spirit de sacrificiu, meritocrație, unitate etc., am simțit că dacă aș fi stat de o parte, conștiința mea m-ar fi mustrat veșnic. Cunoscându-i pe acești oameni am știu că declarațiile lor nu sunt vorbe goale, ci sunt împlinite prin fapte de o viață. M-am regăsit în ei.
Un factor decisiv pentru intrarea în această formațiune a fost faptul că AUR pune în centrul dezvoltării societății familia, fără de care nicio societate nu poate funcționa sănătos.
C.G.: Cum apreciați activitatea politicienilor din Cluj în ultimii ani, ce ați schimba și ce vă propuneți în viitorul mandat de deputat?
A.C.: În privința politicienilor clujeni putem spune ca nu au ieșit cu nimic din linia partidelor de care aparțin, partide care nu împărtășesc valorile fundamentale. Un exemplu elocvent este atitudinea lor în actuala pandemie. Deși unii dintre ei sunt medici, nu au făcut nimic împotriva implicării politicului în actul medical. Astfel, ei au validat în mod implicit abuzuri foarte grave ale autorităților în această privință, cum ar fi interzicerea efectuării autopsiilor acelor persoane care era susceptibile că au murit din cauza virusului SARS-CoV-2. În felul acesta nu s-a putut determina cât mai aproape de adevăr cauza decesului, nu s-au putut aprecia efectele adverse reale ale unor medicamente, astfel încât să se aplice cea mai bună medicație disponibilă. Tot din domeniul medical este poziționarea lor în favoarea tratamentelor medicale obligatorii, cum ar fi vaccinarea obligatorie, încălcând drepturile fundamentale ale persoanei.
De asemenea, parlamentarii clujeni nu s-au opus aplicării dublei măsuri în cazul închiderii abuzive ale piețelor agroalimentare, lucru care a lovit direct în interesele legitime ale micului producător român, în interesele gospodăriei țărănești.
Alt exemplu al validării unor măsuri care au lovit în libertățile fundamentale ale omului este aplicarea dublei măsuri în cazul libertății religioase. Au fost interzise pelerinajele religioase în condițiile în care măsurile de prevenție s-ar fi desfășurat în condiții optime.
Pe termen scurt, intențiile noastre sunt cele de apărare a libertăților care au fost încălcate cel mai mult în perioada recentă: excluderea factorului politic din actul și deciziile medicale, apărarea intereselor economice ale micilor producători și ale industriei HoReCa, apărarea libertății religioase, accesul liber la vot indiferent de locație.
Apoi, dorim o reducere sau chiar o scutire fiscală a celor mulți și nevoiași, cum ar fi producătorii agricoli mici și mijlocii, cei cu venituri mici, a familiile cu mulți copii.
Lupta împotriva depolitizării instituțiilor constituie un scop prioritar.
Refacerea legăturilor cu românii din jurul statului român. Faptele noastre de până acum ne arată cu prisosință că nu vorbim în mod demagogic.
Având în vedere pregătirea și experiența mea profesională voi încerca să influențez deciziile care se vor lua în domenii legate de digitalizarea cât mai multor servicii publice prin care, pe de-o parte informațiile vor circula în format electronic între instituțiile statului, fiind disponibile foarte ușor și rapid cetățeanului român, iar pe de altă parte se va reduce birocrația.
De asemenea, doresc să susțin un proiect de îmbunătățire a legii sportului prin care să încurajăm copiii să se înscrie în cluburile sportive, să mărim numărul orelor de sport în școli, cu antrenori profesioniști în funcție de talentul fiecărui copil; am ajuns în situația de fi printre primii în Europa la obezitate în rândul copiilor școlari. Îmi propun un amendament la legea sponsorizării, ca sumele investite în educație și sport pentru elevii sportivi, să fie deductibile integral pentru firmele care fac aceste sponsorizări; aceste sponsorizări aduc un plus valoare dezvoltării sănătoase a societății.
C.G.: Scorul obținut de AUR la alegerile parlamentare este o surpriză pentru majoritatea dintre noi. Cum vă explicați succesul, având în vedere că AUR este un partid creat în 2019, ai căror lideri nu au fost prezenți în dezbaterile TV, cu o campanie exclusiv online și ați reușit nu numai să intrați în Parlament, dar să obțineți peste 9% din voturi. Care credeți că a fost cheia succesului?
A.C.: Cheia succesului a fost și este viața noastră. În momentul în care te străduiești să trăiești de mulți ani, uneori de o viață, principiile pe care le mărturisești, oamenii sinceri și doritori de bine se recunosc în tine. Și tu te recunoști în ei. Este o relație care nu are nevoie de mult timp pentru a se recunoaște.
Faptul că liderii noștri nu au fost prezenți în presă, în special cea centrală, nu e vina lor. Lucrul acesta arată parțialitatea și corupția celei mai mari părți a presei centrale, dar nu numai. Această ignorare, întreruptă doar de denigrări și mincini, ne-a făcut să folosim pentru mediatizare aproape în exclusivitate mediile de socializare online. În mediul virtual, ca și în cel real, oamenii care credeau și simțeau ca și noi, au fost foarte receptivi și fiecare a contribuit la răspândirea veștilor despre AUR.
În mod natural a fost nevoie să ne facem cunoscuți și fizic, printre oameni. Lucrul ăsta l-am făcut mergând prin toate localitățile, de la cea mai mică la cea mai mare, întâlnindu-ne și vorbind cu oamenii în modul cel mai sincer. Acest lucru este foarte greu de imitat atâta timp cât nu ții la oameni, cât timp nu te simți parte a poporului, cât timp nu te identifici cu fiecare om, de la cel mai mic la cel mai mare. Personal, nu cred că am nimic de câștigat prin această poziție de parlamentar din punct de vedere al familiei, al câștigului material, al carierei sau al vreunui confort. Așa am simțit că trebuie să acționez. În plus, bineînțeles a fost un anumit context, numărul de membrii în urmă cu câteva luni nu era nici pe departe atât de mare ca și acum.
C.G.: Sunteți deseori caracterizați ca fiind ”extremiști”, inclusiv de către unii politicieni. Am văzut chiar și sintagma ”partidul susținut de Moscova”. Care este reacția dvs. la aceste comentarii și ce le răspundeți oamenilor care cred și spun că sunteți un ”PRM cu lider mai tânăr”?
A.C.: Nu suntem extremiști absolut deloc. Acest lucru se poate constata atât din doctrina noastră, cât și din faptele noastre. Avem mulți membrii maghiari și romi, inclusiv la Cluj, am avut candidați maghiari și vom avea cel puțin un parlamentar maghiar, la Arad, pe dl. Nagy Vasile. Suntem împotriva segregării pe criterii etnice de orice natură, de la organizații politice, la educație și cultură. În epoca postdecembristă am asistat, inclusiv la Cluj-Napoca, la eliminarea elementului românesc din foarte multe licee, școli generale și elementare. Se dorește divizarea universității Babes-Bolyai pe același principiu. De ce nu putem conviețui în cadrul aceleiași instituții de învățământ? Dacă nu ne vom întâlni măcar pe holurile și în cancelariile instituțiilor educaționale, vom ajunge – și deja, parțial, am și ajuns – să nu ne mai cunoaștem reciproc, iar astfel să fim foarte ușor manipulabili și direcționați către niște manifestări de neînțelegere, dispreț și chiar ură, complet artificiale.
De altfel, cum am putea fi socotiți, de exemplu, xenofobi, atunci când avem o popularitate foarte mare printre românii din diaspora, având în vedere că acești români trăiesc printre străini, iar uneori și-au întemeiat chiar și familii mixte?
Apoi, principiile, scopurile și doctrina noastră arată minciuna afirmației că am fi un partid susținut de Moscova. Unul dintre scopurile noastre este reapropierea de Rep. Moldova, de Basarabia, de frații noștri de acolo. Avem în primul rând o datorie morală de a le fi alături. Cu siguranță, unificarea va aduce, după scurtă perioadă, și un câștig economic. Mai mulți oameni și un teritoriu mai extins este un factor de câștig economic, în niciun caz de regres. George Simion a realizat acțiuni concrete, pașnice și legale în această direcție de cel puțin 15 ani. A fost atât de incomod încât a primit două interdicții de a intra în Rep. Moldova, prima anulată o instanță de judecată, iar a 2-a emisă imediat după anularea primeia, încă în vigoare. Ce putem spune? Dă-ne, Doamne, cât mai mulți „agenți” de acest fel!
Personal n-am votat niciodată cu PRM sau cu Vadim Tudor. N-am fost atras de discursul dlui Vadim, deoarece mi s-a părut prea demagogic, neacoperit de fapte. Puneți în antiteză vorbele și faptele AUR (George Simion) vs PRM (Vadim Tudor) și veți vedea diferența.
C.G.: Care credeți că este motivul/sunt motivele pentru care s-a creat această propagandă împotriva formațiunii din care faceți parte?
A.C.: Motivul principal este poziționarea doctrinară și factuală. Pe scurt, suntem de partea valorilor, de partea poporului. Faptul că s-a creat această propagandă bruscă împotriva noastră, trecând de la ignorare la denigrare, nu poate fi decât un semn bun pentru oricine iubește adevărul. Invităm fiecare persoană onestă să cerceteze faptele noastre.
Pot exemplifica ușor de ce aproape toate acuzele care ni s-au adus sunt false. De exemplu, suntem acuzați că promovăm nepotismul deoarece sunt mai multe perechi de soți prezenți pe listele de candidați. Motivul este foarte simplu, ține de resursele disponibile, strategie și organizare. Legea electorală fiind strâmbă, partidele parlamentare și minorițățile au intâietate la stabilirea membrilor secțiilor de votare. Uneori acestea nu reușesc să acopere toate locurile astfel că, pentru completarea lor, se aleg dintre partidele extraparlamentare. Primul criteriu folosit este numărul de candidați prezenți pe liste. Având în vedere acest lucru, ne-am străduit și am și reușit să completăm toate listele, însă în anumite cazuri, cu un preț. Pentru a menține un nivel cât mai înalt al candidaților și datorită tipului foarte scurt, uneori am inclus pe liste perechi de soți, deși cel puțin unul dintre ei nu era pe loc eligibil.
Nu e de mirare etichetarea noastră, deoarece în ultimii 30 de ani politicienii noștri au acționat de fiecare dată la fel atunci când s-au simțit amenințați de un competitor politic veritabil, au semănat ură și dezbinare în societate, au instigat frați contra frați, tineri contra bătrâni, intelectuali contra celor mai puțin educați, etc. Noi vom lupta să dispară aceste prejudecăți greșite, insuflate de politicul ultimilor 30 de ani.
C.G.: Unii lideri/membri AUR s-au exprimat împotriva comunității LGBT, a ateilor, fiind și susținători ai mișcării anti-avort, anti-mască și anti-sistem. Cum vă poziționați față de perspectivele colegilor dvs. exemplificate mai sus și de ce?
A.C.: Nu suntem împotriva persoanelor din comunitatea LGBT. Le respectăm drepturile fundamentale, la fel cum le respectăm pe cele ale oricărei alte comunități care nu încalcă, la rândul ei, drepturile altora. Însă ne vom opune oricărei forme ideologice de propagandă a ideologiei de gen și a celorlalte ideologii asociate, în special în școli și mediul academic. Aceste ideologii lovesc direct în valorile fundamentale în care noi credem. Să luăm doar exemplul familiei, care, așa cum este răspândit în mod tradițional în majoritatea societăților (fără îndoială și în România și Europa), avea forma tradițională pe care o cunoaștem. Putem spune fără pericolul de a greși că familia este un concept asupra căruia comunitatea iudeo-creștină are drept de copyright.
Acest proces are loc prin suprimarea oricărei alte păreri care nu se suprapune ideologiei de gen ajungându-se la excluderea părerilor științifice contrare sau la interzicerea oferirii serviciilor medicale acelor oameni care consideră starea lor ca fiind patologică.
În privința avortului poziția noastră este reprezentată foarte bine de cei implicați în mișcare pro-viață, de unde, de altfel, avem foarte mulți votanți și chiar membrii.
C.G.: În 8 decembrie, AUR a transmis că 15.000 de români s-au înscris în formațiune în doar 24 de ore. De unde credeți că vine această inițiativă și câte astfel de cereri de înscriere există în județul Cluj?
A.C.: Suntem foarte bucuroși de acest val de noi membrii. Este un entuziasm firesc, natural având în vedere ca am izbândit în ciuda unor condițiii extrem de vitrege: un timp foarte scurt, o ignorare totală sau denigrare din partea presei, o campanie electorală desfășurată pe timp de pandemie, sute de localități fiind carantinate, intimidarea și abuzurile săvârșite de unele forțe de ordine la comandă politică, lipsa de resurse materiale, etc.
La nivelul județului Cluj sunt câteva sute de cereri. Suntem în curs de sortare a lor, de contactare a persoanelor care doresc înscrierea în AUR.
C.G.: Având în vedere rezultatul bun obținut de AUR, mulți au apreciat acest succes ca fiind un vot împotriva politicii actuale românești. Care considerați că au fost/sunt cele mai mari greșeli făcute de politicienii români și ce ați schimba în România?
A.C.: Succesul obținut de AUR nu este un succes datorat doar unui vot împotriva politicii românești din ultimele decenii. Noi nu am creat în mod artificial un partid pentru a ne adresa unui anume sector de nemulțumiți. Nu suntem un partid de nișă. AUR are valori și principii clare, nu depinde de toanele unuia sau altuia sau chiar de schimbarea conducerii. Avem un proiect de țară clar și asumat, descris în detaliu la proiectdetara.ro.
Partidele parlamentare de până la expirarea actualului mandat, de la sfârșitul acestui an, au greșit punând aproape permanent interesul de grup înaintea interesului național. Acest lucru s-a datorat neancorării în valorile tradiționale. În general doctrinele lor sunt cameleonice, dându-se ceea ce nu sunt. Poziționarea lor doctrinară este de la stânga extremă (USR) la dreapta stângii (PNL). Oricine sau orice organizație care nu se ghidează după aceste valori perene va sfârși prin a fi coruptă și decăzută moral. Astfel că, de-a lungul anilor au vândut toate bogățiile țării, bogății care nu trebuiau vândute: terenurile agricole, pădurile, resursele miniere, țițeiul, gazele naturale etc. Singurul produs pe care l-am vândut în forma „finită”, au fost oamenii. Peste șase milioane de oameni, în principal tineri și copii, au ajuns sa ia drumul exilului.
Au mai rămas foarte puține resurse nevândute. Se nasc întrebări firești: noi, cetățenii români, chiar nu suntem în stare să gestionăm și să extindem un sistem de hidrocentrale extrem de valoros, o instituție bancară sau o companie de poștă și curierat!? Nu am putut decât să vindem țițeiul țării la un preț de nimic, pentru ca apoi cumpărătorul să realizeze într-un timp extrem de scurt un profit net anual comparabil sau mai mare cu cel de vânzare?! Nu suntem în stare decât să subcontractăm construcția propriilor autostrăzi acceptând soluții tehnice foarte proaste, inutile uneori, costisitoare, la niște prețuri exorbitante? Nu putem noi folosi resursele brute astfel încât să avem o valoare adăugată cât mai ridicată la produsele exportat?
Toate aceste întrebări au un singur răspuns: sigur că am putea. Nu cred că este vreun popor de pe fața pământului care să nu-și poată gestiona resursele. Însă, conducătorii noștri de până în prezent nu au putut. Singura explicație este lipsa de valori, depărtarea de tradiție, de țară, de omul de rând.
C.G.: Cum vedeți România peste 4 ani?
A.C.: Este greu de apreciat cum va fi România peste 4 ani. Vă pot spune ce dorim noi României pentru următorii 4 ani, dar nu numai. Dorim să vedem o Românie sănătoasa, în care accesul la sănătate să fie liber, iar oamenilor să nu le mai fie frică să meargă la spitalele românești pentru a fi tratați. Dorim ca, la Cluj, să avem un spital regional terminat peste 4 ani.
Dorim să vedem o Românie în care elevii să nu mai abandoneze școala. Suntem prima țară din Europa la abandonul școlar. Educația trebuie să primeze în societatea românească. Doresc ca în România să se nască mai mulți copii, astfel încât peste 4 ani natalitatea să fie mai ridicată decât rata mortalității.
Ne dorim ca peste 4 ani să avem un nivelul de trai crescut, o calitate bună a vieții în România, astfel încât să nu ne mai plece tinerii din țară și să-i aducem acasă pe frații noștri plecați peste hotare.
Dorim să vedem o Românie în care marile proiecte de infrastructură privitoare la energie și autostrăzi să fie finalizate, iar noi, cetățenii României să fim beneficiarii resurselor noastre, iar defrișările să fie oprite.
Peste 4 ani fundamentele pe care se bazează principiile AUR, Familie, Credință, Națiune și Libertate să ajungă la fiecare cetățean al României, iar ura să nu mai fie semănată în societate.
Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l învățăm și pe care nu trebuie să încetăm vreodată al face este lupta pentru bine, adevăr și frumos; poziționarea de partea lor. Lupta continuă, în sine, este victoria cea mai importantă.
Succesul AUR se datoreste unei campanii superagresive facute pe internet. Am scris un comentariu pe facebook si pe urma am primit pe mesaj privat un mesaj de la George Simion. Nu-l cunosc , nu ma cunoaste si nu inteleg cum si-a permis sa faca acest lucru. E o dovada de lipsa de bun simt, de agresivitate impinsa la extrem. Sunt convins ca mesajul a fost generat automat. In spatele acestei campanii au stat o multime de IT-isti. De aici le-a venit succesul.
valori IUDEO-crestine ? Asta e ca si cum am spune valori IUDEO-musulmane, non-sens total. Evreii urasc de MOARTE europenii-crestini si promoveaza EXTERMINAREA europenilor si a crestinilor prin colonizare masiva a Europei cu migranti din lumea a-3-a. Evreii vor sa transforme Europa crestina intr-un continent de migranti din lumea a-3-a…. si atunci cum poti spune valori iudeo-crestine. In plus in Europa sunt 700 milioane de europeni crestini si doar vreo 1 milion… cum poti sa pui pe picior de egalitate 1 milion de evrei cu 700 milioane de euroeni-crestini ?
Atunci de ce nu zicem valori musulmano-tigano-iudeo-arabo-turco-tataro-europene in Europa ?
Domnule Colesa,
Cum vedeti dvs. calitatea invatamantului de azi la universitatea si specializarea dvs ?
Merita sa va implicati pentru o curatenie exemplara ? Daca da, puteti sa indicati cateva idei directoare care va sunt in preocupari ?
Filozofia poate sa astepte, nu-i asa ?