Punerea în consultare publică de către Primăria Cluj-Napoca, la sfârșitul săptămânii trecute, a Planului Urbanistic Zonal dedicat hub-ului educațional din Borhanci și semnele de întrebare pe care locuitorii orașului le ridica cu privire la locația exactă a acestui proiect, ne-au determinat să descindem  pe pășunea care va găzdui proiectul. Mai jos, vă prezentăm datele proiectului și cum arată în acest moment zonele care vor găzdui diferitele componente ale acestuia. Despre sursele de finanțare, durata de implementare și șansele de realizare a unei investiții de asemenea anvergură, vă lăsăm pe dumneavoastră să ghiciți! 

Motivația și locația proiectului 

Pentru a ghida dezvoltarea cartierului Borhanci într-un mod sustenabil, modernizarea structurii rutiere, realizarea de dotări publice, amenajarea de spații publice și spații verzi, Primăria Cluj-Napoca propune realizarea și aprobarea în cartier a unui PUZ destinat Dezvoltării infrastructurii educaționale, de sănătate, sportivă și parc,  pe un teren de 71,55 hectare. Acesta are in prezent statutul de teren agricol, folosit de crescătorii de animale ca și pășune, este situat la capătul cartierului Borhanci, imediat după biserica Sfântul Ioan Botezătorul și vechea școală,  pe coama Dealului Popii și partea dinspre Colonia Sopor. Planul Urbanistic Zonal și studiul de fezabilitate au fost realizate de asocierea SC Daedalus Proiect S.R.L., Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București – Centrul de Cercetare, Expertiză și Consulting și SC Patrulius și Asociații S.R.L. Valoarea contractului, care a fost semnat în august 2021, este de  2.061.250 lei (fără TVA).

PUZ-ul prevede un hub educațional cu creșă, grădiniță, școală primară și liceu; un centru de excelență pentru protonoterapie; o bază sportivă cu bazin de înot, precum și o pădure-parc pe o suprafaţă de aprox. 60 de hectare.

Căile de acces

Accesul spre centrul educațional se va face prin construirea de la zero a unei noi străzi, cu o ampriză de cel puțin 18 metri, care va porni din stația de autobuz din fata vechii școli și va face legătura, pe coama Dealului Popii, între strada Borhanci și strada Gheorgheni. Alte căi de acces la locație vor fi din strada Bicaz, care va fi lărgită la 12 metri, și strada Gheorgheni, care va ajunge si ea la 18 metri, doar pe porțiunea adiacentă PUZ-lui. În interiorul parcelei studiate se vor crea două străzi, una în partea vestică, de 11 metri, și una la sud, de 16 metri lărgime.

Despre obiectivele investiției

Creșa și grădinița vor fi organizate cu un număr de minimum 8 grupe pentru fiecare. Școala va avea minimum 27 săli de clasă, iar liceul – minimum 12 săli de clasă. Vor exista săli de educație fizică și teren de sport în exterior.

Centrul de excelență pentru pronoterapie va fi construit pe o suprafață de 3000 mp și va fi gestionat de Institutul de Oncologie.

Baza sportivă va include terenuri pentru tenis de câmp, padel, tenis cu piciorul, baschet, mini fotbal, badminton, volei. Acestea vor fi împrejmuite şi vor beneficia de suprafeţe sintetice adaptate, nocturnă şi acces liber (cu programare); terenuri de beach volley cu nisip şi teren sintetic de baschet 3×3. Bazinul de înot cu dimensiuni olimpice va fi unul acoperit, cu toate dotările și anexele necesare pentru inițiere, antrenament și competiții.

Pe o suprafață de 60 hectare,  pădurea-parc va cuprinde plantații masive de arbori, zone de poiană, o grădină urbană închisă, o zonă special amenajată pentru plimbare patrupede, alei, clădiri cu funcțiuni publice, punct de belvedere, tiroliană, traseu dirt bike de tip backyard, culoare de alergare și parcare.

În zonă vor fi instalate stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice şi hibride, respectiv se dorește crearea/modernizarea/extinderea sistemelor bikesharing. Infrastructura stradală va dispune de locuri de odihnă și relaxare, soluții eficiente pentru iluminat stradal cu led (din surse alternative precum panouri fotovoltaice), sistem de irigații modern automatizat, cișmele pentru perioada caniculară, acces dedicat persoanelor cu dizabilități și obiecte contemporane de mobilier urban.

Odată aprobat PUZ-ul, urmează etapa de stabilirea a indicatorilor tehnico-economici în Consiliul local, după care vine faza de licitație a proiectului tehnic și de execuție.

În condițiile în care locuitorii cartierului așteaptă de ani de zile realizarea unui amărât de sens giratoriu, la intersecția străzilor Ladea – Brâncuși – Fagului, nouă nu ne rămâne  decît să sperăm în implementarea cît mai grabnică a proiectului, iar orașul să-și păstreze în continuare denumirea de CLAUDIOPOLIS și nu pe cea care apărea la un moment dat, după căderea literei C de pe Obeliscul Karolina, LAUDIOPOLIS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.