Atacurile cibernetice sunt o problemă cât se poate de reală. În ziua de astăzi, din ce în ce mai multe afaceri și entități își trec operațiunile în mediul digital. Stocarea în cloud a documentelor și informațiilor este la ordinea zilei, facilitând semnificativ accesul. Totuși, acest tip de stocare este expus riscurilor aferente cyber securității.

Întrebarea care apare acum este următoarea – investește România suficient în strategia sa de cibersecuritate?

Unii ar spune că da, dat fiind faptul că tehnologia prezentă în România este destul de avansată. Totuși, la nivelul entităților locale, riscurile cibernetice sunt mai mari ca oricând.

Care este riscul cibernetic pentru utilizatorii de rând?

Datele și informațiile personale sunt aur curat pentru hackeri și alți atacatori de acest tip. Crearea unui simplu cont de utilizator pe o platformă nesigură poate prezenta riscuri semnificative.

Pe scurt, riscurile sunt prezente și în navigarea zilnică pe internet. Pasionații de jocuri de noroc, de exemplu, pot fi expuși riscurilor chiar și când vor să încerce o ruleta casino sau un alt joc. În acest sens, modul în care populația este informată despre securitatea cibernetică este și el important.

În alte cuvinte, România ar trebui să investească atât în strategia sa de cibersecuritate, cât și în comunicarea riscurilor aferente cu utilizatorii de rând, după cum s-ar spune.

Are România o strategie de cibersecuritate?

Conform mai multor surse, România are o strategie de securitate cibernetică destul de bine pusă la punct. În primul rând, trebuie evidențiat faptul că se dorește o colaborare între sectorul privat și cel public pentru a crește nivelul de protecție al țării în spațiul digital.

Acest lucru este important deoarece sectorul public, în cea mai mare parte, nu beneficiază de protecția necesară. Marea majoritate a entităților publice (locale) nu sunt educate cu privință la riscurile aferente atacurilor cibernetice. Totodată, infrastructura și echipamentele necesare pentru a reduce aceste riscuri sunt aproape inexistente.

În schimb, sectorul privat este la un nivel cu totul diferit. Foarte multe corporații multinaționale activează în România. Există atât sedii Microsoft, cât și sedii Oracle în țară, de exemplu. Corporații cunoscute la nivel mondial, este evident faptul că strategiile de cibersecuritate ale acestora sunt la un nivel superior.

Investește România suficient în cibersecuritate?

La începutul anului 2024, o grupare de hackeri a reușit să spargă baza de data a Parlamentului. Totodată, gruparea a făcut rost de ID-ul de acces al primului ministru – conform spuselor, destul de ușor.

Prin urmare, deși sectorul cyber securității este în continuă creștere și are parte de investiții, eroarea umană primează. Se poate spune că România per total nu investește suficient în cibersecuritate. În caz contrar, știri privind furtul a 250 GB de date tocmai din Parlamentul țării nu ar trebui să existe.

Pe de altă parte, nu poate fi ignorată informația oferită de ministru privind volumul atacurilor cibernetice pe teritoriul țării. Conform acestuia, aproximativ 25,000 de atacuri cibernetice sunt realizate în fiecare zi în România. Prin urmare, poate fi considerat faptul că strategia împotriva atacurilor cibernetice implementată funcționează. Dacă datele sunt reale, în cea mai mare parte, atacurile sunt respinse complet.

Unsplash

Fără doar și poate, România nu duce lipsă de măsuri împotriva atacurilor de acest tip. De altfel, unul dintre cei mai faimoși antiviruși din lume, Bitdefender, a fost pus la punct de un român. În ziua de astăzi, Bitdefender este o companie care dezvoltă soluții de cibersecuritate de care România se bucură din plin.

Astfel, poate problema este eroare umană. Mai exact, riscurile cele mai mari sunt reprezentate de persoanele care nu știu să se protejeze împotriva atacurilor cibernetice. Un scut virtual poate fi impenetrabil, dar ingineria socială poate trece de barierele unei persoane reale, după cum s-ar spune.

În esență, este posibil ca România să fie nevoită să investească mai mult în educarea populației privind securitatea cibernetică. Totul poate începe de la un cont pierdut pe o rețea socială. Dar lucrurile pot evolua rapid la furt de identitate și alte situații mult mai periculoase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.