Corpul de Control al Ministerului Sănătății verifică investiția de 27 milioane lei care se derulează la Clinica de Ortopedie-Trautomatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca, însă reprezentanții spitalului nu știu, cu exactitate, pentru ce se fac verificările respective. Cert este că imobilul în care funcționează clinica de ortopedie este una dintre ”ruinele” istorice ale Spitalului de Urgență Cluj Napoca, iar stoparea acestei investiții ar putea avea repercusiuni grave în tratarea pacienților.
Proiectul de reabilitare a clădirii unde funcționează Clinica de Otopedie a fost avizat de Ministerul Sănătății, Primăria Cluj Napoca a eliberat avizele necesare și a sponsorizat investiția cu aproximativ 2 milioane lei, iar CJ Cluj a aprobat indicatorii financiari pentru a participa la această investiție.
Într-o anumită măsură, reabilitarea clinicii face parte din proiectul ”morganatic” Spitalului Regional de Urgență, pentru că, după reabilitare, la clinică se vor face intervenții pentru problemele cronice, care nu vor mai avea legătură cu cazurile de urgență.
Lucrările de renovare care se derulează acum prevăd ca în prima etapă să fie refăcut blocul operator și secția ATI, iar pe amplasamentul actual ale acestora se vor crea structuri de paturi. După finalizarea acestei etape, va intra în reabilitare cealaltă parte a clinii, unde sunt paturile de spitalizare continuă. În final, Clinica de Ortopedie va fi prevăzută cu peste 80 de paturi de spitalizare continuă.
Reamenajarea clinicii presupune reorganizarea interioară a spațiului pentru realizarea a 4 săli de operații și a unei secții ATI cu 10 paturi și reabilitarea tuturor celorlalte încăperi și spații din incintă. În plus, se urmărește reconfigurarea imobilului prin adăugarea a încă unui etaj.
”Din cauza infiltrației apei, secția se află într-un stadiu avansat de degradare. Sala de operații nu se mai poate utiliza din cauza pereților degradați de mucegai. Pentru tratamentul chirurgical al pacienților cu infecții folosim în prezent sălile de operații aseptice, aflate la etajul 1, fapt ce poate avea consecințe grave, existând un risc crescut de a contamina și infecta pacienții aseptici. Este cunoscut faptul că infecțiile osoase sunt de o gravitate foarte mare, se tratează dificil, cu eforturi și costuri mari, pacienții necesită o izolare specială întrucât prezintă un risc crescut pentru ceilalți pacienți și personalul clinicii. Având în vedere degradarea spațiilor menționate, tratamentul în aceste condiții nu mai poate continua, activitatea putând fi suspendată la orice inspecție a organelor abilitate. Din acest motiv se impune redeschiderea sălii de operații septice și reabilitarea”, arată nota de fundamentare în urma căreia a fost aprobată investiția de reabilitare a Clinicii de Otopedie.
Corpul de control al Ministerului Sănătății chemat să verifice o nebuloasă
Având aceste date, noua conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca privește suspicios investiția, pentru că proiectul a fost pus la punct de vechea conducere.
Chemarea corpului de control nu este asumată în totalitate de noua conducere.
Paul Dan Mureșan este responsabil cu derularea contractului din partea Spitalului de Urgență Cluj Napoca. El spune că nu știe nimic de vizita corpului control.
Mircea Gavrilă, reprezentantul firmei Depisto, care face lucrările, spune că a auzit doar ”bârfe”.
”Am auzit bârfe despre corpul de control că ar verifica ceva, dar concret, nu știu nimic. Din partea noastră nu este nicio problemă, noi ne ocupă de lucrările care se derulează conform graficului”, spune Gavrilă.
Claudia Gherman, managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj Napoca, susține că nu știe motivele pentru care Corpul de control al Ministerului Sănătății verifică investiția.
”Doar Ministerul care trimite Corpul de control cunoaște motivele. Noi trebuie să răspundem solicitărilor dânșilor, aflându-ne în subordinea Ministerului Sănătății”, explică Gherman.
Cu toate acestea, Președintele Consiliului de Administrație a Spitalului Județean de Urgență Cluj Napoca, Conf. Dr. George Dindelegan, care este unul dintre cei trei reprezentanți ai Ministerului Sănătății, spune că acest control a fost solicitat de conducerea executivă a spitalului, adică de Claudia Gherman.
”Eu nu am activitate executivă, dar pot să vă spun că membrii corpului de control au fost chemați de conducerea executivă. Este vorba despre o investiție foarte mare și importantă pentru Cluj și trebuie să știm cum o putem continua și ce efecte are asupra sănătății din Cluj și așteptăm cu toții rezultatul. Știu că au fost, nu m-am întâlnit cu ei”, spune Dindelegan.
Întrebat despre neregulile sesizate de managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca, el spune că nu știe cu exactitate care ar fi acestea.
”Suma totală era de peste 27 milioane de lei cu finalizare în februarie anul viitor. Și este vorba de obținerea finanțării, de niște avize care trebuiesc luate de la Ministerul Sănătății. Nu neapărat că am chemat ca să găsească nereguli, dar sunt unele aspecte pe care nu le aveam în vedere. Este vorba despre numărul de paturi care va rămâne după renovare, niște lucruri care trebuiesc lămurite și despre obținerea finanțării în continuare. Exceptând niște fonduri care au fost puse la dispoziție de Primăria Cluj, restul finanțării trebuie să fie stabilită. Pentru a putea face demersurile pentru a vedea exact de unde putem obține aceste finanțări, de la Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Cluj, local, din fondurile proprii, trebuie să avem o finanțare mai complexă”, explică președintele consiliului de administrație.
Clinica se reface, dar managerii nu știu de unde vor scoate banii
Astfel, din declarațiile lui Dindelegan se poate trage concluzia că, în momentul de față, chiar dacă a fost semnat contractul pentru reabilitarea Clinicii de Ortopedie, actuala conducere nu știe de unde va plăti lucrările.
”Finanțarea este foarte relativă. De obicei în aceste contracte… Îmi puneți o întrebare tehnică la care nu mă pricep. (În) aceste tipuri de contracte, în general, se trec surse multiple de finanțare, dar trebuie să știm un pic mai mult. Conducerea spitalului s-a schimbat, iar noua conducere își dorește să ducă aceste proiecte la capăt, cât de repede și cât mai bine. Ne încurcă foarte tare pentru că deja lucrările au demarat. Au fost niște plângeri de la pacienți pentru disconfortul cauzat de realizarea lucrărilor, este foarte greu! Când ai o clădire atât de veche este foarte greu să o amenajezi. Te costă mai mult decât dacă ai construi una nouă! Problemele majore pe care le vedem noi sunt cu ce rămânem după! Pentru că, dacă noi reducem foarte mult numărul de paturi de ortopedie, cine va trata în continuare pacienții din Cluj?! Iar acest proiect, la datele pe care le-am analizat nu corespunde acestui lucru, iar Ministerul Sănătății nu avea nicio informație despre acest proiect și ne-au ”urecheat” puțin pentru acest lucru. Vrem să știm mai multe despre acest proiect și vrem să îl finalizăm cât mai repede și cât mai bine. Sunt unele aspecte de ordin financiar, contabil, juridic, financiar, care trebuiesc lămurite. Dar cum avem răspunsul corpului de control vom face o conferință pentru a anunța ce s-a stabilit”, a declarat Președintele Consiliului de Administrație a Spitalului Județean de Urgență Cluj Napoca, Conf. Dr. George Dindelegan, reprezentant al Ministerului Sănătății în conducerea spitalului.