Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de recompartimentare şi extindere a Secţiei Neurochirurgie de la Spitalul Judeţean Cluj. Investiţia este estimată la peste 214 milioane de lei.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – Secția clinică neurochirurgie – Centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca”.

Documentul aprobă o investiție de 214 462 000 lei într-un sediu adecvat pentru patologia neurochirurgicală așa-zis cronică și de cea vasculară în cadrul Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca. Finanțarea obiectivului de investiții se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Noul Centru Regional de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie va răspunde atât cerințelor impuse de patologia vasculară și neurochirugicală, cât și exigențelor unei asistențe medicale de cea mai înaltă calitate.
La finalizare, Centrul de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie va avea un bloc operator cu 6 săli operație și un bloc operator hibrid pentru tratamentul afecțiunilor vasculare (care va permite introducerea unor noi tehnici teraputice). De asemenea, secția de

Terapie Intensivă va cuprinde:

Module de câte 4, respectiv 5 paturi de TI cu puncte de observare, monitorizare și tratament pentru fiecare modul;
Numărul de paturi va fi de 23, o creștere cu 7 a numărului de paturi față de situația actuală;
Spații destinate medicilor, asistentelor, personalului de îngrijire;
Depozite medicamente, materiale sanitare, materiale de curățenie;
Intregul flux al pacientilor permite asigurarea unui circuit steril.

Secția cu paturi va avea următoarea configurație:

Compartimentul de Neurochirurgie Pediatrică, cu 6-8 paturi cu circuite separate;
Saloanele cu paturi – crearea a 8 saloane cu 2 paturi, precum și 8 saloane cu 5 paturi, pe cele 2 niveluri, cu respectarea normativelor de spațiu și confort destinat fiecărui salon și pat;
Compartimentarea va putea crește numărul de paturi, fapt ce ar permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri ce pot fi asistate;
Creșterea numărului de paturi impune și creșterea numărului de posturi de medici specialiști, asistente, infirmiere, deci creșterea numărului de locuri de muncă.
Fiecare etaj este prevăzut cu spațiile necesare personalului medical, spații de depozitare material sanitare, medicamente;
Circuitul este asfel conceput încât la toate nivelurile să se mențină un maxim de circuit steril.

Durata de execuţie a investiției este de 33 luni.
Suprafață construită va fi de 1.471 mp, iar cea desfăşurată 8.675 mp.

Bolile cerebro-vasculare reprezintă principalele afecțiuni cauzatoare de deces pentru populația generală, așa cum rezultă din datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, fiind de aproape de 3 ori mai frecvente decât patologia oncologică, a doua cauză de mortalitate pe plan național.

Citește și: Un clujean și-a văzut fiul grav rănit, iar teama că l-ar putea pierde i-a provocat moartea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here