Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca va continua politica de investiții în reparații capitale și dotare cu echipamente medicale, demarată în ultimii cinci ani. După proiectul major, în valoare de 45 milioanei de euro, care presupune proiectarea și execuția unei noi clădiri în care își vor desfășura activitatea Secția Clinică Neurochirurgie și Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie, anunțat tot în acest an, a venit rândul Secțiilor Clinice Ortopedie-Traumatologie I și II să beneficieze de lucrări de modernizare.

Proiectul, în valoare de aproape 30 milioane lei (29.953.800,81 inclusiv TVA), presupune proiectarea și execuția lucrărilor de etajare clădirii în care funcționează cele două secții, precum și relocarea și modernizarea blocului operator și ATI, reamenajarea spațiilor ocupate de blocul operator existent, amenajarea accesului ambulanțelor și construirea unui lift exterior. De asemenea, investiția acoperă și dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație.

Până în prezent, au fost efectuate trei proceduri de licitație, din care două proceduri anterioare de atribuire au fost finalizate prin lipsă de oferte admisibile. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 11.11.2019. La acest moment, s-a intrat în etapa de evaluare din cadrul celei de-a treia proceduri de atribuire. 

Clinica de Ortopedie-Traumatologie „Alexandru Rădulescu”, compusă din două secții de ortopedie-traumatologie, are meritul de a fi primul spital de ortopedie din țară, fiind inaugurată în anul 1921. Clădirea este depășită moral și fizic, cu saloane aglomerate, iar circuitele funcționale nu pot fi aduse la standarde moderne.

Dincolo de aceste neajunsuri, cumulat, în cele două secții clinice, în 2018, au fost externați 3159 pacienți, iar în ambulatoriu s-au efectuat 8790 consultații. Mai mult, cele două secții numără, pentru 2018, 3038 intervenții chirurgicale, iar durata medie de spitalizare este de aproximativ 9,5 zile. După o analiză sumară a datelor, putem constata că în cele două secții de Ortopedie-Traumatologie se internează, în general, pacienți operabili, care, de cele mai multe ori, necesită o spitalizare cu o durată peste medie. În consecință, ținând seama de specificul secțiilor se impune atât o modernizare a blocului operator, cât și reabilitarea saloanelor, pentru a oferi condiții optime de spitalizare pacienților, pe toată durata internării în spital. 

Din 2015 până în prezent, prin diferite surse de finanțare (venituri proprii, Consiliul Județean, Ministerul Sănătății, Banca Mondială sau donații), Secțiile Clinice Ortopedie-Traumatologie I și II au fost dotate cu echipamente medicale în valoare de peste 3.800.000 lei: paturi de terapie intensivă, ecografe, monitoare pentru funcții vitale, mese chirurgicale, dar și două aparate de radiologie – unul fix, iar unul cu braț C, intraoperator. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.