Unul dintre cei mai importanţi oficiali europeni pe probleme de mediu, europarlamentarul britanic Struan Stevenson, apreciază modalitatea în care Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) intenţionează să dezvolte proiectul minier de la Roşia Montană.  Stevenson este preşedintele Intergrupului privind schimbările climatice, biodiversitate și dezvoltare durabilă din cadrul Parlamentului European și și-a concentrat cariera asupra problemelor de mediu.

Europarlamentarul a publicat pe blogul său o analiză asupra obiectivelor pe care Uniunea Europeană şi le-a fixat în domeniul biodiversităţii până în 2020. Potrivit acesteia, una dintre condițiile pentru respectarea acestor obiective este dezvoltarea economică raţională. Stevenson amintește în acest context  mineritul, activitate privită tot mai mult în Europa ca un potenţial motor de creştere economică, dar care ridică şi numeroase semne de întrebare referitoare la impactul asupra mediului.

Din punctul de vedere al lui Stevenson, proiectul minier de la Roşia Montană este cel mai bun exemplu european despre cum ar trebui să abordeze companiile miniere investiţiile în protejarea mediului.

„RMGC s-a angajat să finanţeze refacerea completă a mediului de la mina de aur Roșia Montană, asigurând inclusiv un sistem de monitorizare pe termen lung a proiectului. În prezent, se estimează că reabilitarea completă a mediului ar costa peste 135 milioane dolari, dar aceste cifre vor fi actualizate anual de către experți independenți, pe o perioadă de 16 ani, cât va dura proiectul”, arată europarlamentarul. Potrivit acestuia, compania a alocat deja sume considerabile pentru protejarea mediului în zona Roşia Montană, bifând toate obligaţiile ce-i revin.

Stevenson afirmă că o astfel de atitudine este exact genul de asigurare de care populaţia are nevoie în cazul unor proiecte extractive de anvergură, cum este cel din România, subliniind că Roșia Montană Gold Corporation a pus în aplicare măsuri sau a venit cu propuneri concrete pentru a stopa poluarea istorică asociată cu vechea mină de aur din zonă, ale cărei origini sunt încă de pe vremea Imperiului Roman.

„De asemenea, RMGC dă asigurări că proiectul va avea un impact minim asupra biodiversității în faza de construcție a exploatării miniere și chiar va duce la sporirea acesteia în timpul procesului de reabilitare a minei. Aceasta este tipul de responsabilitate corporativă de care UE are nevoie pentru a-şi atinge obiectivele privind biodiversitatea până în 2020,” este concluzia europarlamentarului.

Opinia lui Stevenson este exprimată într-o perioadă în care Europa se află într-o criză în ceea ce priveşte biodiversitatea. Aproape un sfert din speciile sălbatice de pe continent sunt amenintate cu disparitia, iar majoritatea ecosistemelor sunt degradate, ceea ce înseamnă pierderi sociale si economice uriase pentru UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.