In 2001 a fost lansat cu surle şi trambiţe programul „Dracula Park” de catre ministrul turismului de atunci, Dan Matei Agathon. Dupa aproape 11 ani, de cand proiectul sprijin de guvern si de fostul ministru Dan Matei Agaton s-a dovedit a fi un esec, clujenii incearca sa formeze o asociatie prin care sa recupereze banii depusi in contul proiectului. Reprezentanţii Dracula Park S.A. refuza sa ofere presei raspunsuri legate de soarta acţiunilor, dar nici acţionarului dezorientat care, consecvent, a incercat sa dea de cineva care ar putea sa ii dea lamuriri.
Viorel C. a cumparat in vara lui 2001 o mie de acţiuni la Dracula Park. Pentru acestea a platit 10.200.000 ROL. Suma era destul de imprtanta pentru acea perioada, iar clujeanul a dat aproape patru salarii bune pentru a deveni parte din cel mai curajos proiect de atunci.
Viorel C. spune ca atunci, in 2001, avea 50 de milioane puse deoparte (lei vechi, n.r.). Din aceştia, a investit o parte, fara ca soţia sa ştie, in acţiunile „parcului fantoma”, iar din cealalta a transformat o uscatorie intr-o garsoniera, pentru unul dintre copiii sai. „Am vazut la televizor nişte reclame. Am fost la BCR, unde aveam şi un cont şi a trebuit sa stau la coada cel puţin o jumatate de ora pentru a putea cumpara acţiuni. Era o gramada de oameni acolo. Toţi voiau sa devina investitori”, spune acţionarul clujean. „Cineva de acolo, de la banca, m-a asigurat ca totul va merge struna, ca e vorba de statul roman”, a completat acesta. Din pacate, acum crede ca totul a fost o ţeapa a Guvernului şi ca banii investiţi atunci mai exista pe undeva ascunşi, chiar daca, probabil, cineva a cheltuit de mult dobanzile şi dividendele. Acum, „acţionarul dezamagit” işi vrea banii inapoi şi este suparat ca Guvernul roman, pe care l-a creditat cu banii lui, nu a mai catadicsit sa il inştiinţeze de soarta acţiunilor sale.
Doina Tamas, o clujeanca pacalita de acelasi proiect, spune ca ar dori sa ii vada pe cei vinovati anchetati de procurori si ca ar trebui infiintata o asociatie prin intermediul careia sa se incerce recuperarea banilor investiti.
“Am investit si eu cateva milioane gandindu-ma la nepotii mei sa beneficieze. Am fost chiar entuziasmata convingand si pe altii ca afacerea are viitor. Garantia o aveam din partea lui Adrian Nastase, dar… am luat teapa ca multe altele si multi altii. Am facut si eu investigatii si de la Bucuresti mi s-a confirmat numele, adresa si numarul de actiuni. Cand am intrebat de dividente mi s-a inchis telefonul. Mare tupeu au domnii Dan Matei Agathon care apare la tv si ne sfatuieste cum se fac afacerile si Miron Mitrea pe care l-am auzit, dupa ce l-a inlocuit pe cel de dinainte, citez: sunt alte prioritati nu Dracula Parc. Le da mana cu bani nostri sa prospere. Ma aliez si eu celorlalti, dar cred ca se v-a prescrie fiindca s-au implinit 10 ani si au avut grija sa se asigure cu legi. Totusi, as vrea sa-i vad la DNA”, spune femeia.
Statul a luat atunci 107 de miliarde
Dracula Park a fost un proiect la care au aderat 14.000 de romani in iulie 2001. Prin subscripţie publica au fost obţinuţi 107 miliarde de lei vechi (10,7 milioane de lei), iar cei mai importanţi investitori erau Coca-Cola şi Brau Union care au investit, fiecare, cite 15 miliarde de lei vechi. Intai s-a vorbit despre amplasarea parcului langa Sighişoara, ulterior despre mutarea sa undeva langa Capitala. Viorel C. işi aminteşte ca, singura data cand administratorii proiectului, cei de la firma Dracula Park SRL şi-au amintit de el a fost prin 2003 cand l-au anunţat printr-o scrisoare ca parcul nu va mai fi construit in locaţia din Ardeal, ci langa Bucureşti. In prima faza, Dracula Park SRL apare in Sighişoara, in aceeaşi localitate din care provine emitentul oficial al titlurilor deţinute de Viorel C, Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighişoara S.A. dar cei de acolo nu ştiu prea multe aşa ca redirecţioneaza curioşii catre Bucureşti. Aici ni se raspunde clar de catre o doamna foarte iritata: „Nu am ce informaţii sa va dau. Acţionarii sa sune aici, daca vor. Nu vrem presa”. Conciliant, acţionarul clujean incearca sa sune mai tarziu in speranţa ca cineva, poate-poate, il va indruma sa işi recupereze banii, dar fara nici un rezultat.
Viorel C. este doar unul dintre romanii care au crezut in planul lui Dan Matei Agathon din 2001. Banii sai, ca şi ai altor romani nu au pus bazele unui parc, nu au ajuns in acţiuni tranzacţionate la Bursa ci, cel mai probabil, au fost investiţi in afaceri imobiliare de a caror soarta nu mai ştie nimeni nimic. In cazul in care el nu afla nimic despre soarta acţiunilor, se gandeşte serios sa dea statul in judecata.
In momentul de fata, Dracula Park nu mai este girat de Dan Matei Agaton, din consiliul de administratie al societatii facand parte Sorin Marica si Dorel Mehes. Anul trecut firma a avut pierderi de peste 500.000 de lei
Dracula joaca la bursa
Pentru miile de romani care, la un moment, dat s-au intrebat daca işi vor recupera banii ingropaţi in Dracula Park raspunsurile se lasa aşteptate. In baza Ordinului ministrului turismului nr. 332/2002 s-a cedat dreptul de proprietate catre Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighişoara asupra marcii Dracula Park, inregistrata la OSIM pe termen nelimitat. In anul 2005, preşedintele ţarii, Traian Basescu, a declarat ca proiectul a cazut dar, in 2009, ministrul Turismului, Elena Udrea parea, din nou, tentata de acesta. Cu toate acestea, banii deponentilor se risipesc pentru ca Dracula Park SA a inregistrat pierderi in patru din ultimii ani. Astfel, in 2009 au fost pierderi de 323.664 lei, in 2008 – 2.105.045 lei, in 2006 – 941.961 lei, in 2005 – 982.126 lei. Singurul an cu profit a fost 2007 cand s-a adunat un profit de 652.763 lei. In momentul de fata, administratorii societatii s-au apucat sa joace la bursa si sa investeasca in imobiliare. reprezentantii Dracula Park au cumparat un teren de 3.000 de metri patrati in localitatea brasoveana Fundata pentru construirea unei pensiuni.
Razvan Robu