Explozia din domeniu imobiliar a determinat o reorientare a marilor jucatori din domeniu. Multi dintre oamenii de afaceri care initial se orientasera catre industrie sau comert, ulterior au ales sa investeasca în constructii. Dupa noile „decizii” ale bussinesman-ilor municipiul va arata cu totul altfel, Billa se va muta, în locul fabricii Prodvinalco vor aparea blocuri, iar Terapia va vinde terenuri cât de curând.
Potrivit legislatiei Uniunii Europene, fabricile si intreprinderile care functioneaza în interiorul localitatilor ar trebui stramutate, în urmatorii ani, în afara acestora. Mai mult decât atât, cresterea preturilor pentru terenurile din zona intravilana si dinamismul pietei imobiliare i-a convins pe investitori sa schimbe destinatia parcelelor detinute. Acceptarea prevederilor capitolului 22 care se refera la politicile de protectie a mediului si care au în vedere urmatoarele domenii: legislatie orizontala, calitatea aerului si schimbarile climatice, calitatea apei, gestionarea deseurilor, protectia naturii si mai ales controlul poluarii industriale si managementul riscului, substantele chimice si poluarea sonora provenita de la vehicule si utilaje, protectia civila si securitatea nucleara si radioprotectie obliga orasele sa renunte la unitatile productive din interiorul lor.
Constructiile bat industria
Sâmbata, 12 aprilie a fost convocata Adunarea Generala a Actionarilor înscisi în Registrul actionarilor la finele zilei de 10 martie 2008, considerata ca data de referinta. AGA trebuie sa se pronunte asupra mai multor puncte printre care si…aprobarea vânzarii suprafetei de 9 hectare de teren împreuna cu cladirile, amenajarile si utilitatile existente pe acest teren, precum si mandatarea persoanelor care vor reprezenta societatea si care vor semna toate actele necesare vânzarii.
Surse din interiorul companiei declarasera în urma cu mai bine de trei ani ca exista ofertanti seriosi interesati de terenurile detinute de catre firma producatoare de medicamente. Potrivit acestora, terenurile ar fi vizate de catre retaileri pentru constructia unor magazine de tip cash&carry sau a unui mall.
Ranbaxy Laboratories, cea mai mare companie farmaceutica indian, care a achizitionat firma de medicamente Terapia Ranbaxy, mizeaza în 2008 pe o crestere cu 20% a veniturilor si va continua politica de achizitii atât în India, cat si în strainatate, a declarat, la Mumbai, directorul general al companiei, Malvinder Singh, citat de Reuters.
De asemenea LCS Conf, fosta fabrica „Flacara”, se pare ca a primit o oferta avantajoasa pentru spatiile pe care le detine de aproximativ 30 de milioane de euro si a decis sa renunte la acestea si sa se orienteze catre zonele limitrofe ale orasului, urmând exemplul fostei fabrici de confectii „Somesul”, care a renuntat la sediul din Marasti în urma cu doi ani. LCS Imobiliar, parte a grupului LCS Conf a decis în cadul Adunarii Generale Actionarilor din 14 ianuarie sa vânda terenurile si spatiile de pe strada Somesului pentru cel putin 7 milione de euro. Totodata actionarii au decis sa se asocieze cu alti investitori pentru derularea de proiecte imobiliare si sa participe la bursa pentru a achizitiona si alte imobile.
De fapt, tonul l-a dat fosta fabrica de confectii care a renuntat la cladiri în favoarea companiei Atrium Centers care a construit, deja, pe fostul amplasament un centru multifunctional cu o suprafata de cca. 32.000 mp care va include, în final, birouri, magazine, cluburi etc. reprezentantii acesteia au decis sa achizitioneze o hala de productie în vechea zona industriala a orasului si sa vânda spatiile de pe bulevardul 21 Decembrie.
De asemenea si firma Friesland- Napolact a ales sa îsi mute sediul în Baciu, dupa ce si-a vândut spatiile lantului de magazine Spar. În aceeasi ordine de idei fabrica Mucart a renuntat la imobilele detinute, în locul acestora fiind construite blocuri de locuinte.
Reorientarea generala
Pe de alta parte exista firme care se lanseaza „sub nume propriu” în afacerile imobiliare, ca si Prodvinalco. Primaria Cluj-Napoca a aprobat, deja, în sedinta comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism din 23 mai 2007 „PUD Imobil cu functiune mixta, str. Haiducului nr. 24 pentru SC Prodvinalco SRL”. De asemenea firma a decis si realizarea unui complex multifunctional în centrul orasului pe strada Horea si a unui proiect pe strada Traian. Investitiile firmei producatoare de bauturi alcoolice vâsunt estimate în prezent la aproximativ 10 milioane de euro.
Si proprietarii fabricii „Feleacul” au schimbat destinatia cladirii din centrul orasului în hotel, dupa o investitie masiva de aproximativ 4,5 milioane de euro facuta începând din 2004. De fapt, fratii Buzoianu vor sa demareze înca un proiect imobliar de proportii în zona actualei fabrici de produse de panificatie si sa reloce unitatea productiva în judetul Salaj.
Tudor Asavoaie