Ultimele veşti din viaţa politică internă sunt invitaţia lansată de USL către putere şi Guvernatorul Băncii Naţionale pentru a discuta despre criza economică şi măsurile ce trebuie luate pentru contracararea efectelor acesteia, precum şi faptul că  vor interveni contacte oficiale cu UDMR, partid aflat la putere, pe diverse teme de interes comun cum ar fi cea privitoare la modificarea Constituţiei. Victor Ponta a declarat că deja au avut loc convorbiri între USL şi Grupul Minorităţilor Naţionale, altele decât cea maghiară.

Să luăm informaţiile pe rând. În 16 iulie anul curent, într-o discuţie cu Ramona Avramescu, l-am auzit la TVR1 pe actualul ministru al muncii, Sebastian Lăzăroiu că acerstă invitaţie este tardivă. Le-a reproşat PSD-ului şi PNL-ului că au fost invitaţi constant la Cotroceni, la discuţii, dar s-au dovedit refractari oricărui contact cu factorii de decizie. Cele spuse de domnul Lăzăroiu sunt adevărate, după cum şi declaraţiile lui Ponta, făcute la Alexandria, despre preşedintele Băsescu, în legătură cu ultima întâlnire, sunt pur şi simplu vulgare şi-l dezonorează categoric. Dar, în această privinţă, nici preşedintele nostru nu este o persoană tocmai delicată . În politică nu au ce căuta persoanele sensibile, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să suportăm tot timpul politicieni grosolani. Într-un astflel de moment, nu prea îndepărtat de alegerile locale şi parlamentare, când criza economicăm nu a încetat, ci s-a oprit recesiunea, iar seisme economice pot să răbufnească oricând cu putere, a discuta ce trebuie făcut pentru a preîntâmplina sau atenua astfel de deranjamente majore, mi se pare un lucru înţelept. De fapt, nici ministrul muncii nu a respins categoric acest gen de discuţii. Cu siguranţă, opoziţia are oameni competenţi în toate domeniile şi lucruri bune se găsesc în programele economice lansate de USL.

Să nu se supere liderii UDMR, din care pe unul în consider prieten de când am fost împreună, în 1992 în Comisia Electorală Judeţeană, dar acaestă formaţie politică ad-hoc este una de tip balama. Orice partid sau grupare de partide, care vor câştiga alegerile, au nevioie de concursul maghiarilor. Atminteri, nu se pot adopta legile organice, iar de modificarea Constituţiei nici nu se poate vorbi.  

Cred că în 2012, opoziţia va câştiga alegerile numai dacă până atunci nu va face greşeli majore. Nu sunt însă semne că, anul viitor, această Uniune va obţine o majoritate tip FIDESZ (70%). Deci, subliniez, orice grupare politică are nevoie la guvernare de UDMR. Cum acesta se pare că are ceva probleme cu ministrul Borbely pe de o parte, iar, pe de altă parte, nici cu marile judeţe propuse de PDL nu sunt de accord, este explicabil că Uniunea nu este împotrivă să cocheteze cu opoziţia, situaţie care, în Ardeal, nu va spori voturile USL. Totuşi, nu consider că UDMR va ieşi de la guvernare şi va provoca alegeri anticipate, dar se gândeşte că nu este rău să aducă la cunoştiinţa tuturor că a deţinut şi deţine, în continuare, balanţa puterii. Aceasta şi în perspectiva că în 2012 USL nu va depăşi mult procentul de 50% din voturile electoratului.

Atmosfera este fierbinte, la propriu şi la figurat, dar cele două episoade, pe care am încercat să le comentez, nu au o conotaţie negativă.

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.