Ioan Aşchilean vine la procesul lui Gansca
Saptamana trecuta, omul de afaceri clujean, Gicu Gansca, a avut un nou termen in procesul de manipulare a pieţei de capital care se judeca la Curtea de Apel Cluj. Chiar daca magistraţii Curţii Europene au decis ca Gansca nu a incalcat Legea pieţei de capital, judecatorii clujeni continua audierile in acest dosar şi au dat mandate de aducere pentru mai mulţi parteneri de afaceri de-ai lui Gansca Reamintim ca dosarul penal a fost instrumentat de şeful DICOT Cluj, Mircea Hrudei, care, se pare, ca a incurcat o tranzacţie de actiuni cu o infractiune
Chiar daca procesul in care Gicu Gansca Agenor, actionar la compania ACI Cluj, şi Rareş Nilaş, directorul general al SSIF BT Securities, sunt acuzati de nerespectarea Legii pieţei de capital a fost trimis spre judecare la Curtea Europeana, iar verdictul magistratilor a fost ca nu s-a incalcat nici o lege, judecatorii clujeni vor sa continue audierile in acest caz. Astfel, la urmatorul termen vor fi adusi cu mandat trei martori din acest dosar. Este vorba de oameni de afaceri şi partenerii lui Gansca, Ioan Aşchilean, şeful ACI Cluj, Ioan Blaga, fostul sef al ACI Bistrita, cel care a incheiat tranzactia cu Gicu Gansca, şi Mariana Rusnac, angajata la o firma a lui Gicu Gansca
Chiar daca avocatii lui Gansca şi Nilaş au cerut instantei sa se pronunte daca tranzactiile facute de Gansca sunt sau nu infractiuni, judecatorul de caz a refuzat pronuntarea la acest termen, spunand ca se va pronunta odata cu pronuntarea care va avea loc pe fondul cauzei.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis ca piata bursiera Rasdaq nu este reglementata in sensul Legii pieţei de capital. Aceasta decizie este extrem de importanta pentru procesul in care DIICOT Cluj il acuza pe Gicu Agenor Gansca, unul dintre patronii firmei de constructii ACI Cluj de nerespectarea Legii pieţei de capital. Astfel, procesul deschis de procurorii DIICOT Cluj, Mircea Hrudei şi Daciana Deritei, ramane fara fond. Curtea de Apel Cluj a trimis o solicitare Curţii de Justiţie UE in care cerea sa decida daca piata bursiera Rasdaq este sau nu reglementata, intrucat avocatii lui Gansca sustineau ca Piata Rasdaq nu este reglementata, iar procurorii sustineau ca patronul ACI se face vinovat de manipularea pieţei de capital.
Proces de dragul procesului
Sergiu Bogdan, avocatul lui Gicu Gansca, spune ca cel mai probabil in acest caz el preconizeaza achitarea clientului sau.
“curtea de Apel Cluj va judeca in continuare acest dosar tinand cont de decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a decis ca Piata Rasdaq nu este reglementata. In aceasta situatie acuzatiile penale raman fara obiect”, a declarat avocatul Sergiu Bogdan.
Pe de alta parte, şi reprezentantii CNVM au avut opinii similare, astfel ca este ar fi interesant de aflat care sunt sursele procurorilor clujeni care i-au sfatuit pe cei de la DIICOT Cluj sa deschida o ancheta penala pentru o fapta care nu este supusa Legilor penale.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Luminita Ciocan “Piata Rasdaq nu a fost niciodata “in atentia” CNVM-ului. Perioada la care faceti referire, in 2008, CNVM a aprobat o serie de modificari la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In raspunsul trimis instantei clujene am raspuns clar ca Rasdaq nu este reglementata in sensul articolului 125 din Legea 297/2004 şi al articolului 4, indice 14 din MISID. MISID este o norma europeana şi de aici pleaca sintagma de “piaţa reglementata”, pentru ca trebuie sa intelegeti ca şi in cadrul Rasdaq tranzactiile au loc in urma respectarii unor reguli. Instantelor clujene le-am mai trimis şi lista pietelor reglementate, care este publica pe site-ul nostru in jurnalul UE nr. C348/21.12.2010”, spune Ciocan. spune ca Rasdaq nu a fost niciodata reglementata.
Pe Rasdaq se spala acţiunile gri
Motivul pentru care Piata Rasdaq a fost sustinuta timp de 16 ani este ca majoritatea companiilor listate au facut obiectul tranzactiilor cunoscute sub denumirea generica de “privatizari cu cantec”.
Printre companiile clujene listate pe Rasdaq se numara SC Avicola SA Cluj Napoca. In proportie de peste 99% aceasta societate este controlata de omul de afaceri clujean Ioan Bene prin intermediul companiei SC Ben&Ben, o companie care se ocupa de extractia materialelor pentru constructii şi este una dintre firmele abonate la contractele de constructia de drumuri din judet Bene mai este cunoscut prin faptul ca face parte din grupul oamenilor de afaceri “cristalizati” in jurul partidului social-democrat şi a facut parte din conducerea clubului de fotbal U Cluj.
O alta companie listata pe Rasdaq, TCM SA Cluj este controlata in proportie de peste 92% de acelasi Ioan Bene, prin intermediul SC Ben&Ben. Legat de TCM (Trustul de Constructii şi Montaj) se leaga o poveste extrem de interesanta vizavi de privatizarea acestei companii. In 2002, AVAS scoate la privatizare TCM-ul, ii sterge datoriile şi asteapta un cumparator care sa repuna societatea pe picioare. Investitorul este Bene care prin Lomar Impex cumpara pachetul majoritar de actiuni Pretul a fost derizoriu pentru ca daca o actiune a SC TCM valora 25.000 de lei vechi, AVAS a vandut trustul clujean cu de cinci ori mai putin, adica cu 5.000 de lei vechi/actiune, preţupretul total ajungand la circa 13.000 de euro in 2003. Tot pe Rasdaq este listata o alta afacere de succes a lui Benea care a fost facuta tot cu AVAS. De aceasta data este vorba de fabrica de utilaje Unirea SA, pe care a cumparat-o de la AVAS in 2004. In contractul de privatizare incheiat intre AVAS şi SC Ben&Ben SA, este stipulat faptul ca societatea cumparatoare se obliga sa faca investitii de 1,950 milioane de euro şi sa mentina numarul de salariati Pentru realizarea privatizarii, din partea AVAS a fost numit Gavril Rus, fratele lui Ioan Rus, la acea vreme ministru al Internelor şi lider al filialei PSD Cluj. Tot in acea perioada, administratorul special al fabricii era Stefan Dimitriu, de asemenea un membru al PSD. In urma licitatiei, Unirea a fost cumparata de SC Ben&Ben, iar directorul general la Unirea era fostul consilier local Virgil Pop, tot un membru PSD. In acest caz, SC Ben&Ben a cumparat fabrica cu suma de 151.737 de euro.
O alta firma listata pe Rasdaq este SC DE CONSTRUCTII NAPOCA SA CLUJ NAPOCA, cunoscuta publicului larg sub denumirea de Napoca Constructii Directorul firmei este unul dintre nucleele tari ale PSD-ului Clujean, Stefan Dimitriu, care in momentul de fata nu mai este PSD-ist, ci UNOR-ist (Uniunea Naţionala pentru Progresul Romaniei). Dupa ce a intrat in UNPR, Dimitriu a fost facut presedinte al filialei clujene şi si-a anuntat candidatura pentru alegerile din 2012 pentru postul de primar al Clujului. Firma Constructii Napoca este detinuta de SC IT Transilvania Invest, societate controlata de omul de afaceri Ion Tiriac O alta companie listata pe Rasdaq şi detinuta de SIF Banat Crisana este COMAT CLUJ SA care, chiar daca are conform bilantului pe anul trecut, active imobilizate in valoare de peste 36,8 de milioane de lei, societatea are pierderi de peste 67.000 de lei, 10 angajati şi nici un profit. Directorul general al acestui SIF este Ioan Cuzman, unul dintre cei mai versatili oameni de afaceri din Romania.
Pe Rasdaq mai este listata şi societatea Remarul 16 Februarie, firma detinuta de Transferoviar Grup (32%), Monica Baiculescu (32%) şi alţi actionari (34%). Conducerea acestei companii este implicata intr-un scandal care se judeca la sectia penala a Judecatoriei Cluj Napoca. Calin Mitica, unul dintre actionarii Transferoviar Grup este acuzat de coruptie Mitica este acuzat ca a vandut la suprapret mai multe locomotive catre CFR, in timp ce o parte din membrii consiliului de administratie al CFR erau şi colegiu de-ai lui Calin Mitica la Remarul 16 Februarie.
1555 de jocuri fara arbitru
Piata RASDAQ numara in prezent peste 1.155 de emitenti cu o capitalizare bursiera de 2,2 mld. euro şi cu tranzactii zilnice de circa 500.000 euro, mai putin de o suta de societaţi sunt cu adevarat vizibile pentru investitori, iar mai putin de 40 sunt tranzacţionate cu o frecvenţa zilnica. La extrema opusa se afla emitenti ale caror actiuni nu au mai fost tranzacţionate de ani de zile şi care nu au mai transmis niciun fel de raportari, unele aflandu-se in faliment.
Razvan Robu