Ioan Aurel Pop, rectorul indatorat sa ridice stacheta la UBB
Academicianul Ioan Aurel Pop este al doilea membru al Academiei Române la sefia Universitatii Babes-Bolyai dupa Ionel Haiduc, actualul presedinte al prestigiosului for. Pop a promis sa aduca schimbare in cadrul universitatii, iar acest lucru pare favorabil dupa sustinerile aparute de pe toate planurile dupa victoria sa de saptamâna trecuta la sefia UBB.
Primaria alaturi de UBB
Primaria municipiului Cluj-Napoca transmite felicitari noului rector al Univeritatii Babes-Bolyai.
Primaria municipiului Cluj-Napoca saluta alegerea reprezentantilor Universitatii Babes-Bolyai in functia de rector a domnului academician Ioan Aurel Pop.
In urma unei competitii deschise, transparente si echitabile, in cadrul careia clujenii au putut vedea doua programe orientate spre dezvoltare si spre cresterea valorii Universitatii Babes- Bolyai, incepând de astazi, 8 martie 2012, domnul academician Ioan Aurel Pop este ales in functia de rector si reprezinta interesele a sute de cadre didactice si a zeci de mii de studenti ai acesteia.
„Salut decizia electorilor de a asigura la conducerea Universitatii Babes-Bolyai un om pe masura prestigiului acesteia, un istoric de valoare, cu notorietate europeana si internationala, un om al dialogului, al dezvoltarii, cel mai tânar academician clujean”. „Am incredere ca noul rector al UBB va fi un partener al comunitatii clujene si ca alaturi de domnia sa vom putea construi proiectele pe termen lung pe care orasul nostru si le-a asumat cu multa ambitie, fie ca vorbim despre statutul de Capitala Europeana a Tineretului in anul 2015, fie pentru telul de a deveni o capitala europeana a culturii in 2020” a declarat primarul Radu Moisin.
Iasiul il sustine
Universitatea Alexandru Ioan Cuza il sustine pe Pop. Alexandru Florin Platon si Petronel Zahariuc, actualul si probabil viitorul decan al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, cea mai veche universitate din tara, il sustin pe profesorul Pop datorita calitatilor stiintifice si umane dovedite de-a lungul timpului.
"Ioan Aurel Pop are o reputatie foarte solida in breasla istoricilor si in lumea intelectuala", a declarat pentru Gazeta de Cluj Platon. "Pop are un proiect intelectual de invidiat de catre toti istoricii. Nu degeaba e cel mai tânar dintre academicieni", sustine Zahariuc.
Ce spunea Pop inainte de alegeri
Rep.: Ce motiv v-ar putea determina sa candidati? Care este impulsul care va definitiva
candidatura dumneavoastra?
Ioan Aurel Pop: Asigurarea ca aceasta importanta demnitate de rector se exercita
colegial, dupa cum va spuneam, in comun cu ceilalti si ca nu este o asumare personala foarte mare, aproape imposibil de dus pentru un om. Sunt absolut convins ca o asemenea activitate nu se poate asuma individual, fapt care ar fi, de altfel, contrar legii, Cartei UBB si cutumelor. Mi-ar place sa am din partea colegilor promisiunea unei astfel de armonii. Postpasoptistii visau la o noua revolutie „simfona si sincrona”, ceea ce era o desavârsita iluzie, dar suna foarte frumos. Nu vreau sa se inteleaga gresit: noi ne-am câstigat cu greu dreptul de a protesta si de ne opune, iar acest drept ramâne intangibil; nu cred ca este bine sa fim mereu de acord, sa ne aprobam unii pe altii, ci, dimpotriva, sa putem spune nestingherit ceea ce credem ca e bine si sa putem alege solutiile corecte. Totul insa prin colaborare, cu acea convingere ca nimeni nu este detinatorul adevarului absolut si ca adevarul relativ, omenesc, pamântean, iese la iveala greu, prin eforturi de grup. Zic asta si datorita faptului ca la noi, de ani buni, s-a insinuat ideea paguboasa ca o personalitate puternica poate decide in legatura cu soarta institutiei si ca ceilalti e bine sa accepte directia respectiva si sa taca. Universitatea in general, dupa o experienta aproape milenara, iar a noastra in special, dupa o traditie multiseculara, dispune cu siguranta de mecanismele proprii, interne de reglare a mersului sau, iar conducerea colegiala, axata pe
o democratie a spiritului cunoscator si iscoditor, este un astfel de mecanism. A
experimenta acum alte cai, mai autoritare, este riscant pentru intreaga idee de
universitate. In plus, in ciuda unor marasme si poticneli, universitatea noastra ramâne modelul de institutie capabila de performanta, de statura etica superioara, de templu inchinat „literelor si virtutii”.
Rep.: Daca puneti atât de mare accent pe echipa, care sunt oamenii pe care vi i-ati dori in functie de prorectori?
I.A.P.: Daca doriti raspunsuri concrete, cu nume, este prematur si nu le pot da acum. Va spuneam ca nu am luat decizia ferma de a candida! Ceea ce va pot spune insa, fara teama de a gresi, este ca la nivelul fiecarei facultati si al fiecarui departament, al fiecarei specialitati sunt, dupa calculele mele, in total, câteva sute de cadre didactice, profesori, conferentiari, lectori si chiar asistenti, care oricând ar putea ocupa functii precum cele de rector, prorector, decan, prodecan, membru al consiliului profesoral, membru al senatului etc. Marea experienta a universitatii noastre interbelice – condamnate de unii, prea grabit, la o stare vegetativa si provinciala – a demonstrat clar ca succesele se obtin
in grup de catre marile personalitati. De la Sextil Puscariu si Emil Racovita pâna la Augustin Maior si Ioan Lupas, cu totii au dovedit ca pot rezolva o problema esentiala: marii dascali si savanti ai acestei Alma Mater, intr-un interval de circa doua decenii, au ajuns in frunte, intr-un fel sau altul, pentru ca mandatul dura câte un an! Dupa un an, rectorul, de exemplu, devenea prorector, adica sfatuitor a rectorului nou ales pentru inca un an. Fiecare derula o activitate conform cunostintelor sale si astfel toti marii specialisti au reusit sa participe si la conducerea treburilor academice. Cadre care sa poata asigura conducerea exista, cu prisosinta, mai ales acum. Impresia, daca s-a creat cumva o astfel
de impresie, ca o persoana sau doua, oricât de puternice ar fi ele, pot exercita conducerea timp nelimitat si la cote necontrolabile, este categoric falsa. Acest potential uman imens exista si el trebuie folosit inclusiv in actul managerial. UBB are in acest moment 21 de facultati, cu specialisti de marca. Dintre acestia, unii au, fara indoiala, dorinta si putinta de a conduce colective, resorturi, linii de studiu, de gestiona granturi de milioane de euro etc.
Numarul de voturi
Comisia de Alegeri a Universitatii Babes-Bolyai anunta ca din numarul total de 1581 alegatori, prevazut in listele electorale, s-a inregistrat un numar de 1274 voturi exprimate. Din totalul voturilor exprimate, 20 au fost anulate.
Rezultatele sunt urmatoarele:
* Prof.univ.dr. Cristina Ciumas – 595 voturi valabil exprimate: 47,45%
* Acad.Prof.univ.dr. Ion Aurel Pop – 659 voturi valabil exprimate: 52,55 %
Tiberiu Hrihorciuc