Ioan Baltă, patronul firmei ce a rupt licitațiile din Baia Mare apare în dosarul ce îi are ca inculpați pe cei de la Cridov.

În ciuda faptului că firma lui Cristian Mureșan, Cridov SRL cumpăra asfalt de la băimăreanul Baltă zis Oniza, între acesta și gașca de inculpați din dosar exista o relație de prietenie și complicitate.

Oniza purta conversații cu inculpații Rostaș Emanuel și Mateaș Gheroghe, iar firma lui Mureșan Cristian primea facturi pentru că Baltă era furnizorul de asfalt înainte lui Diferit SRL, de unde Cridov cumpără acum materiale.

Deseori Mateaș apela diferite numere de telefon ce aparțineau XS SUD pentru a cere ajutor. În acest caz anchetatorii au surprins o conversație în urma căreia s-au livrat 10.000 de lei.

Mateaș Gheorghe Adrian: Tati!

XS SUD: Da

Mateaș Gheorghe Adrian: 1000 îmi dai din frigătoare?

XS SUD: Da, vă dau.

Mateaș Gheorghe Adrian: Na bine tati, mersi.

Surse apropiate ne-au confirmat că sintagma ”frigătoare” erao  parolă mai cuidată prin care Mateaș își cerea partea din anumite încasări .

După conversația de mai sus, Mateaș a primit o informare de la Banca Transilvania că în contul Napoca Green Forest Group au intrat 10.000 de ron de la SC X.S Sud Compani SRL. O altă ”livrare ” s-a făcut tot din contul firmei din Maramureș în contul firmei lui Mateaș și era în valoare 25.000 de lei.

Formule prietenoase de tipul ”tati” erau folosite și pentru Oniza. În februarie 2016, Mateaș îi spune celui din urmă să îi trimită 13 tone de piatră ca să termine lucrarea.

De asemenea, Oniza apare în Dosarul Cridov  purtând conversații și cu celălalt inculpat Emanuel Rostaș.

Mogulul asfaltar de la Maramureș

Compania Naţională de Drumuri l-a reclamat în urmă cu doi ani, la Parchet pentru înşelăciune şi fals pe Ioan Baltă, zis Oniza, patronul firmei care a încasat 3 milioane de euro, din fonduri europene, pentru refacerea şi consolidarea unui drum din Argeş care apoi s-a prăbuşit.

Oniza era urmărit general pentru executarea unei pedepse definitive cu închisoarea pentru tăinuire, este judecat pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune şi cercetat pentru evaziune şi spălare de bani, potrivit celor de la SursaZilei. Firma lui Oniza figura la bănci cu nu mai puţin de 157 de incidente de plată.

Ioan Baltă era anchetat de Fisc încă din 2007 pentru afaceri cu produse petroliere, iar în 2009 procurorii DIICOT i-au găsit pe şantierele autostrăzilor (unde subontracta lucrări) utilaje costisitoare (vole, escavatoare) furate din Vestul Europei. Cu toate acestea, acelaşi afacerist a încasat şi direct de la CNADNR – începând din 2008 – printr-o singură firmă, XS Sud Company SRL – mai multe milioane de euro pentru reabilitări de drumuri , întreţinere şi deszăpeziri. O plată consistentă a fost făcută din conturile CNADNR pe 29.04.2010, pentru reabilitarea şi consolidarea DN 73, nefinalizat la momentul în care banii erau viraţi în conturile firmei lui Oniza. Directori la CNADNR erau atunci Dorina Tiron, Hari Dascălu şi Adrian Ionescu. Ministru: Radu Berceanu. Sursa Zilei a aflat că banii alocaţi firmei lui Oniza proveneau din fonduri europene – de la Banca Europeană de Investiţii.

Afacerile dintre ”cridovari” și Baltă se bazau pe o prietenie veche între inculpații din prezentul dosar și mogulul de la Maramureș. Însă cert este că, Oniza se săturase să vadă cum firma la care îi întindea firmituri de pâine, Cridov, a crescut substanțial pe Cluj și în restul Transilvaniei.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.