Demagogie? Bifat. Veniturile din declarația de avere? X
Ca orice lup deghizat în oaie, pe vremea când ocupa funcția de consilier local PNL al orașului Cluj-Napoca, Ioan Bîldea se chinuia să-și epateze interesul pentru comunitate și pentru dezvoltarea orașului de cinci stele. Ceva extrem de amuzant în momentul de față îl constituie faptul că, în februarie 2015, acesta lansa o propunere în legătură cu consilierii locali: „Atașarea pozelor consilierilor locali la secțiunea corespunzătoare lor, împreună cu toate datele aferente: date de contact, comisie în care activează, declarații de avere, rapoarte de activitate.”. Să ne oprim atenția asupra declarațiilor de avere și să ne întoarcem în prezent, când Ioan Bîldea ocupă funcția de director adjunct în cadrul companiei Teletrans (mai exact SOCIETATEA PENTRU SERVICII DE TELECOMUNICAȚII ȘI TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI ÎN REȚELE ELECTRICE DE TRANSPORT „TELETRANS” S.A., fiind filiala CNTEE TRANSELECTRICA, specializată în furnizarea de servicii IT&C pentru compania-mamă)… dar și foarte mult loc gol în declarația de avere.
Acesta și-a blurat veniturile, iar despre restul informațiilor… nimic. Bătaia de joc este mai mult decât grosolană, în condițiile în care scopul declarațiilor de avere este acela de a arăta public veniturile câștigate, pentru a nu exista suspiciuni în legătura cu frauda sau alte acțiuni necurate. Și ce e de înțeles din toate astea atunci? Că Ioan Bîldea își bate joc de noi pe față, după ce a ajuns într-o funcție de conducere în cadrul unei companii mai mult sau mai puțin relevante.
„Nu vă mai aud, vă auziți foarte prost…”
De altfel, Gazeta de Cluj nu caută să calomnieze ori să pună într-o lumină proastă pe nimeni, motiv pentru care am luat legătura cu domnul Ioan Bîldea, astfel încât să putem prezenta lucrurile și din perspectiva dânsului ori să aflăm că poate ne înșelăm și ne confruntăm cu o eroare (deși documentele sunt negru pe alb, chiar pe site-ul instituției în cadrul căreia activează). Cum a sunat perspectiva domnului Ioan Bîldea? La fel cum sună toți care s-au trezit cu un reporter care îi deranjează punându-le întrebări despre neregulile și gafele monumentale de care dau dovadă, eschivându-se lamentabil: de la „alo, da, spuneți”, la „nu vă mai aud… vă auziți foarte prost, lăsați-mi un mesaj sau un număr și vă sun eu”. Cu toate acestea, chiar i-am lăsat un mesaj domnului Bîldea, pe care l-a și citit și la care nu a mai răspuns niciodată, cum era de așteptat.
Până și compania în cadrul căreia lucrează a încercat să scape de el
Ioan Bîldea cu siguranță nu pare să se afle la prima abatere, din moment ce compania Teletrans însăși l-a dat afară, însă s-a ajuns în instanță și, cumva, acesta a reușit să se întoarcă la conducere, după ce Curtea de Apel Cluj a decis că fusese dat afară pe nedrept, asemenea instanței de fond, după ce compania făcuse apel la decizia Tribunalului: „Admite acţiunea formulată de reclamantul Bîldea Ioan, împotriva pârâtei Societatea Comercială pentru Servicii de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei în Reţelele Electrice de Transport Teletrans SA., înregistrată la Registrul Comertului din mun. Bucuresti. Anulează Decizia de concediere nr. 146/30.04.2015 emisă de pârâtă. Dispune reîncadrarea reclamantului în funcţia de senior manager elecomunicaţii, începând cu data de 01.05.2015. Obligă pârâta la plata către reclamant a unei despăgubiri egale cu salariile restante indexate, majorate şi reactualizare şi a celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta, de la data concedierii şi până la reintegrarea efectivă. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din data de 11.02.2016” se arată în decizia Tribunalului Cluj de la acea vreme. Mai mult decât atâtm la acel moment, Bîldea a beneficiat de plata tuturor salariilor restante, majorate și reactualizate, pe care ar fi trebuit să le primească dacă nu ar fi fost dat afară. Totuși, situația dă de gândit: dacă Bîldea este ființa angelică supremă, dată afară pe nedrept, de ce acum ne lovim de o declarație de avere atât de goală că riști să te ia vântul în timp ce te uiți la ea? Ce s-a întâmplat cu simbolul corectitudinii, tocmai cu cel care sublinia importanța transparenței și clarității?
Ce mai învârtea cât își căuta dreptatea
În perioada în care se lupta în instanţă pentru o ”concediere politică”, dat fiind că nu mai era un secret că Ioan Bîldea îi supărase pe liderii de după fuziune a PNL-ului, acesta a lucrat sub aripa unui alt liberal, Călin Platon, la Drumuri şi Poduri Judeţene SA, o altă companie de stat.
Fără a se mai afirma pe plan politic sau cu vreun drept de conducere a liberalilor din judeţul Cluj, Bîldea a rămas un simplu membru al PNL. După alegerile locale din 2016, se zvonea că acesta a fost executat politic pentru că îi punea beţe în roate însuşi primarului Emil Boc, cel care după fuziunea PDL în PNL i-a devenit coleg de partid. De asemenea, existau bârfe că fosta co-preşedintă a PNL, Alina Gorghiu, ar fi încercat să îl impună pe Bîldea pe listele de la Consiliul Local de la alegeri, însă fără succes. Unul dintre liderii de partid care s-ar fi opus pentru ca Bîldea să mai obţină un mandat de consilier local ar fi fost Marius Nicoară.