Ioan Catana, de numele caruia se leaga afacerea Caritas, privatizarea si insolventa SC Cartimpex (o firma care a detinut majoritatea spatiilor unde se afla librariile clujene), a fost suspendat din actionariatul si conducerea SC Piscicola SA, societatea care administreaza majoritatea lacurilor din judetul Cluj. Conform lui Liviu Copil, cel care vrea sa preia conducerea SC Piscicola, judecatorii clujeni l-au suspendat provizoriu pe Catana din conducerea Piscicolei pentru “proasta administrare si devalizarea societatii”. Firma, care ar trebui sa administreze lacurile din judet, este implicata in nenumarate procese, unele dintre ele fiind si penale.

Societatea care administreaza lacurile din judetul Cluj trece printr-o serie de transformari majore, iar cei care decid viitorul acestei societati se “razboiesc” in procese pentru a acapara administrarea fondului piscicol. Doar anul trecut si anul acesta, SC Piscicola apare in peste 20 de procese, iar de-a lungul timpului, aceasta societate a fost implicata in circa 100 de procese dintre care 14 procese sunt pe latura penala. In numerele anterioare, „Gazeta de Cluj” prezenta faptul ca administratorul unei societati agricole, Liviu Copil, directorul Societatii Agricole Popas Ciurila, vrea sa cumpere actiunile pe care statul le are la SC Piscicola pentru a deveni actionar majoritar cu 96% din capitalul firmei. In momentul de fata, Copil spune ca este mai aproape de reusita, tinand cont si de faptul ca unul dintre rivalii lui, Ioan Catana, unul dintre administratorii SC Piscicola, a fost scos din Consiliul de Administratie.

“Exista o sentinta de suspendare provizorie a lui Catana (411/2011 a Tribunalului Comercial Cluj) care speram sa devina definitiva. Acum nu am documentul la mine, dar stiu ca judecatorii au decis asa pentru proasta administrare si devalizare de care Piscicola a avut parte in ultimii doi ani. S-au pierdut spatii comerciale in valoare de circa 500.000 de euro care au fost vandute prin executare silita, iar administratorii nu au facut nimic. Este vorba de spatiul unde isi are sediul Banca Transilvania si cel din Piata Mihai Viteazu, care are peste 100 de metri patrati. El (Ioan Catana) s-a facut administrator printr-o numire contestata cu Dunaev (Iulian Dunaev, administrator la SC Piscicola si fost director al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol Cluj-CNAFP Cluj, n.red) fara ca el sa mai aiba mandat de reprezentant al statului. Acum, Piscicola nu este administrata de nimeni, dar urmeaza ca judecatorii sa numeasca un curator care sa conduca Piscicola”, spune Liviu Copil. El, in calitate de director al Societatii agricole Popas Ciurila, a cumparat mai multe actiuni la SC Piscicola, inclusiv pe cele detinute de Catana, iar daca si statul isi va vinde partea de actiuni detinute in cadrul Piscicolei, societatea condusa de Copil ar putea detine pachetul majoritar (96%) al SC Piscicola Cluj SA. In momentul de fata, Catana ar contesta contractul de vanzare-cumparare al unui pachet de actiuni cumparate de Liviu Copil. Pana la sentinta judecatorilor clujeni, in cadrul SC Piscicola figurau, ca administratori, Dinu Bogdan Abrudan, Iulian Dunaev si Ioan Catana, dar niciunul dintre ei nu a putut fi contactat telefonic. De asemenea, reporterii „Gazetei de Cluj” au incercat sa il contacteze de Ioan Catana si la sediul SC Cartimpex, o societate administrata de el, dar, conform unui angajat, Catana nu a mai trecut pe la sediul acestei firme de circa trei luni de zile.

Doi se cearta si Copil ia “potul”

SC Piscicola Cluj a fost privatizata in urma cu sase ani, cand unul dintre actualii administratori, Iulian Dunaev, fost angajat al municipalitatii, ocupa functia de sef al filialei clujene a Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol. Marea parte a actiunilor a fost cumparata de SC Titan Piscicola, unde actionari sunt Ioan Catana si Dorin Marginean. In urma cu cativa ani, cei doi au inceput sa isi intenteze procese unul altuia pentru a se exclude reciproc din societate. In linii mari, Catana il acuza pe Marginean ca ar face afaceri necurate cu banii firmei, iar Marginean spune ca nu poate fi vorba de asa ceva. Cert este ca primul a fost implicat in contabilitatea fondurilor Caritas, iar cel de-al doilea a facut puscarie. Profitand de aceasta degringolada, Liviu Copil, administratorul Societatii Agricole Popas Ciurila, a inaintat catre Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol intentia de a cumpara actiunile pe care statul le are la SC Piscicola.

“Ne exprimam dorinta de a achizitiona pachetul de actiuni pe care statul il detine la SC Piscicola Cluj SA. Solicitam ca negocierea valorii actiunilor si a incheierii contractului de vanzare-cumparare sa se faca prin negociere directa, avand in vedere ca restul persoanelor care ar putea solicita cumpararea de actiuni nu indeplinesc conditiile legale de a face o asemenea cerere. Suprafata totala a fermei este de 119 de ha, dintre care 63,5 ha au fost puse in posesie membrilor asociati. Suprafata de 55,5 ha va rugam sa ne-o concesionati noua pentru a detine intreaga suprafata si a evita litigiile ce ar urma cu SC Piscicola Cluj SA, societate care are parte de un management prost, are grave probleme de identitate, lucruri care se regasesc in lipsa productiei de peste si a datoriilor mari acumulate catre statul roman. Societatea noastra produce peste la Ciurila si chiar reproductie la crapul romanesc, lucru care nu s-a intamplat pana in prezent, cand ferma a fost administrata de Piscicola sau Revnic Cornel. De asemenea, societatea a facut investitii insemnate in cadrul fermei, lucru ce reiese din fisa contabila. Intrucat pana in prezent statul nu a beneficiat de pe urma actiunilor detinute la SC Piscicola Cluj SA, iar din contra, prin proasta administrare, a pierdut o parte din active, fiind puse sub sechestru, Societatea Popas Ciurila isi exprima dorinta de a achizitiona partea de actiuni detinuta de stat in SC Piscicola Cluj SA, sau incheierea unui contract de asociere in ceea ce priveste amenajarile piscicole din cadrul fermei Ciurila cu ANPA Bucuresti”, arata o scrisoare pe care Copil a trimis-o catre ANPA.

Banc de “bibani” prins in plangeri penale

In jurul administratiei la SC Piscicola a gravitat mereu cate un scandal. Din anii ‘90, cand Consiliul de Administratie era format, in mare parte, din membrii Partidului National Liberal Cluj, trecat prin administrarea omului de afaceri Cornel Revnic si pana la cea gestionata de Ioan Catana si Dorin Marginean, procesele si plangerile penale au fost constante intre administratorii lacurilor clujene.

“Pana in 1998, ferma Piscicola Ciurila a fost administrata de SC Piscicola Cluj. In perioada 1998-2005, ferma a fost arendata unei firme a numitului Revnic Cornel care, in toata aceasta perioada, a pagubit atat proprietarii de terenuri, cat si statul roman prin evaziuni fiscale. In anul 2005, aceasta firma a fost evacuata printr-o sentinta a Tribunalului Cluj, ramasa definitiva si irevocabila. In perioada ce a urmat, numitul Revnic Cornel a deschis mai multe actiuni in nume propriu, dar toate acestea le-a pierdut irevocabil conform sentintelor. Din 2005 pana in prezent, societatea Agricola Popas Ciurila a exploatat, efectiv, aceasta ferma obtinand autorizatie de functionare (licenta de acvacultura) si, totodata, reusind sa realizeze reproducerea la crapul romanesc pentru prima data in istoria fermei. Intrucat digurile si amenajarile hidro-tehnice au fost executate de statul roman si aflandu-se in prezent in inventariile SC Piscicola Cluj SA, in anul 2005 am incheiat un contract de inchiriere a acestora, contract valabil pe perioada 17.10.2005-31.12.2008. De la expirarea contractului si pana in prezent, am facut mai multe demersuri pe langa conducerea Piscicola pentru vanzarea catre societatea noastra a amenajarilor piscicole. Datorita luptelor interne dintre Catana Ioan si Marginean Dorin (actionari majoritari) activitatea SC Piscicola Cluj a avut mult de suferit inregistrand, in tot acest timp, mari datorii la bugetul de stat, iar fermele piscicole din celelalte locatii aflandu-se intr-o stare jalnica de administrare”, mai spune Liviu Copil.

Ioan Catana este asociat si administrator in peste zece firme. Prin intermediul SC Cartimpex, Catana detinea mai multe spatii centrale printre care si cel in care functioneaza Libraria Universitatii, in centrul orasului. Cu toate acestea, SC Cartimpex a intrat in insolventa, iar conform raportului incheiat de lichidator, vina pentru aceasta situatie o poarta si administratorul. De numele lui Catana se leaga si o plangere penala a unui clujean, care il acuza pe fostul administrator al SC Piscicola ca ar fi vandut o locuinta de doua ori, la persoane diferite. Prin intermediul SC Catania, societate radiata in 2008, Catana a tinut evidentele contabile ale jocului piramidal Caritas din 1993 pana la prabusirea „visului”. Conform unor declaratiilor facute de Virgil Ardelean si Ioan Catana, la sfarsitul anilor ’90, odata cu inchiderea jocului piramidal, a iesit la iveala faptul ca patronul SC Catania detinea o lista cu persoane importante care au primit bani „preferential” in Caritas.

Patrimoniul SC Piscicola Cluj SA Cluj este format din patru ferme si trei spatii comerciale. Ferma Geaca administreaza iazurile Catina (65 ha), Tau Popii (44 ha), Geaca I si Roseni (42 ha), Geaca II (24 ha), Geaca III (28 ha), Sucutard I (42 ha), Sucutard II (45 ha) – care, in prezent, este gol, iar pepiniera Sucutard este compromisa, fiind nepopulata si invadata de vegetatie. Ferma Taga administreaza iazul Taga Mare (11 ha), helesteul Taga Mica (24 ha), iazurile Nasal (24 ha) si Sintejute Vale (37 ha). Ferma Ciurila are in administratie iazurile Padureni (42 ha), Sutu (36 ha), Filea (32 ha). Ferma Suatu administreaza iazurile Suatu (38 ha), Berches (27 ha), helesteele Suatu (7 ha) si Berches (6 ha). Spatiile comerciale din Cluj-Napoca au un vad comercial foarte bun: in Piata Mihai Viteazu (202 mp), str. Fabricii (102 mp) si la Union (76 mp).

Razvan Robu

1 COMENTARIU

  1. Sunt un om foarte bolnav si sarac , Eu si sotia mea suntem 2 cardiovasculari, partial sunt paralizat, varsta noastra este de 51 ani, si singura sursa de venit a familiei noastre este doar o pensie pe caz de boala de 350 lei si alte venituri nu mai avem. traim din medicamente de 10 ani
    Eu cu sotia nu putem efectua nici o activitate, , numai bunul Dumnezeu stie de viata care o mai traim si noi, pentru ca traim o viata foarte chinuita., de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii cu suflet pentru oameni si care il iubesc pe bunul dumnezeu sa-mi ajute si familia mea greu incercata de atita necaz. ptr ca sunt persoana cu handicap primesc acest ajutor in banca,,
    Cine doreste si vrea sa-mi ajute familia o poate face in contul ce l-am deschis la Raiffaisen Bank cu nr.
    ro93rzbr0000060001059026 in lei;… o doamna de la aceasta banca, mia deschis cont si in euro ,are nr ro72rzbr0000060004438690 , cod swift este. rzbrrobu..NUME MIHAI FERARU
    ; ROMANIA

    email; cordeni1@yahoo.com
    Doamne ajuta.
    Va rog in numele lui Dumnezeu sa va ganditi ca cineva in grea suferinta asteapta ajutorul dvs., Pot dovedi cu acte in regula.”acte ce sunt scanate mai de mult de vo 2 ani, nu are cine sa scaneze mai noi.
    Puteti vedea documentele medicale la adresele de mai jos:
    http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_01.jpg
    http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_02.jpg
    http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_03.jpg
    http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_04.jpg
    http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_05.jpg
    http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_06.jpg
    http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_07.jpg
    NE VOM RUGA LUI DUMNEZEU ZI SI NOAPTE PTR TOTI ACEIA CE NE VOR AJUTA,SA LE DE SANATATE SI TOT CEIA CE-SI DORESTE.

    DOAMNE AJUTA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.