O reciclare pentru examinatorii cu ştaif
                          

În loc să-şi recunoască greşeala, de care este răspunzător dar pe care am fi înţeles-o ca fiind omenească, Ioan Chelemen, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, a sărit mişeleşte la gâtul colegului nostru Florin Cuc. Pentru asta va răspunde în faţa justiţiei, fiindcă este inacceptabil să fie tolerat în fruntea unei instituţii atât de importante, care ar trebui să contribuie benefic la educaţia copiilor noştri, un individ cu un limbaj  şi lipsă de fair-play ca ale grobianului ofuscat. De fapt, după câte se întâmplă la ISJ, după calitatea unor indivizi care s-au oploşit în sediul de pe strada Mihai Eminescu şi văzând nemulţumirile pe care le produc în mod sistematic părinţilor revoltaţi, nu ar trebui să ne mai mirăm de nimic.

GAZETA mai primise semnale despre punctajele şi clasamentele aiuritoare patronate de această instituţie, dar am preferat să le considerăm simple scăpări, imputabile calculatorului şi nu celor care-l alimentează cu datele primare. În plus, odată răul făcut de ISJ, greu se mai putea repara ceva şi cu un preţ prea mare, plătit de nişte copii nevinovaţi. Reţinerea şi toleranţa noastră se dovedesc, iată, că nu au fost cea mai fericită atitudine pentru că “greşelile” subordonaţilor lui Chelemen se repetă constant.  

Directori şi inspectori pesedişti corigenţi la aritmetică

În vara anului 2002, pentru absolvenţii de la şcolile din Sâmbăta, Dobreşti şi Pomezeu, examenul de capacitate a fost organizat la Şcoala cu clasele I-Vlll din comuna Dobreşti. Preşedinte şi vicepreşedinte au fost desemnaţi doi pesedişti de omenie: Viorel Gavra, director adjunct al Colegiului Naţional “Samuil Vulcan” din Beiuş, respectiv Liviu Iagăr, director al Liceului Pedagogic din acelaşi oraş. Cum nu dorim să intrăm în polemică gratuită cu gargaraiii care neagă până şi adevărul evident, să lăsăm cifrele să vorbească. Ele sunt preluate întocmai după cum au fost afişate într-un tabel semnat de cei doi şefi ai comisiei, de o secretară şi încă vreo 12-14 membri (a se vedea facsimilul alăturat). Citiţi şi vă cruciţi: la poziţia 44 este “admisă” eleva Goina D. Amalia, de la Scoala din Sâmbăta, cu media generală 8,78(opt 78). Numai că onorata comisie stă foarte prost cu aritmetica elementară. Această medie frumoasă trebuia să fie alta, mai mică, egală cu media aritmetică reală dintre notele 5,10 (Limba şi literatura română), 6,45 (Matematică) şi 7,4o (Istoria – Geografia României). Cum au ajuns la media generală 8,78, numai cei de la ISJ Bihor ar putea să ne explice şi promitem să vă informăm dacă ei răspund provocării.

Jocul cu destinele copiilor

Pentru a preveni orice dezinformare, pe care ISJ Bihor ar putea-o realiza în stilul caracteristic lui Chelemen, organizând o conferinţă de presă la care să nu îi invite exact pe cei care au dovezile incompetenţei sau ticăloşiei, facem din start menţiunea că această medie generală a cuprins numai cele trei note de la disciplinele examenului de capacitate, fără să fie încă avută în vedere media generală obţinută de elevă în anii de studii V-Vlll, care stabileşte, în final, poziţia ei în clasamentul general al elevilor care doresc să se înscrie la liceele din ţară. De altfel, o verificare a mediilor generale, calculate pentru ceilalţi elevi de pe acelaşi tabel, demonstrează că este aşa cum am precizat mai sus.
Şi pentru ca Ioan Chelemen să nu se poată spăla pe mâini, aşa cum îl credem în stare după câte cunoaştem, precizăm că tabelele respective au fost înaintate ISL Bihor “pentru verificare”, ocazie cu care s-ar fi putut descoperi, hai să-i zicem, greşeala. Era, în perioada respectivă, inspector şef adjunct şi trebuie să fi avut niscai obligaţii în acest domeniu.
Eroare sau nu, este cert că un alt copil, cu o medie corect stabilită şi mai mare decât a domnişoarei favorizate, a fost nedreptăţit prin respingerea opţiunii sale de la liceul unde a fost admisă Goina D. Amalia. Un destin deturnat, care, chiar dacă nu-l cunoaştem, ar trebui să dea insomnii elefanţilor de la ISJ Bihor.   

 

                                              Cornel MELINTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.