Judecătorii clujeni au decis ca profesorul USAMV, Ioan Groza, implicat într-un scandal legat de plătirea unor dansatoare din buric cu fonduri europene și acuzat de plagiat, să fie reîncadrat la USAMV.

”Admite acţiunea formulată şi modificată de către reclamantul în contradictoriu cu pârâta. Dispune anularea DISPOZIŢIEI NR. 440/26.03.2020 emisă de pârâtă, privind încetarea contractului individual de muncă. Dispune reintegrarea reclamantului în postul şi funcţia deţinută anterior emiterii dispoziţiei. Obligă pârâta la achitarea despăgubirilor materiale egale cu drepturile salariale indexate, majorate şi actualizate şi cu celelalte drepturi de natură materială de care reclamantul ar fi beneficiat de la data încetării şi până la data încheierii anului universitar 2019-2020, adică 30.02.2020, precum şi acordarea dobânzilor legale aplicabile, calculate de la data emiterii deciziei şi până la plata efectivă şi integrală a despăgubirilor. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a instanței.

Groza a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și a candidat pentru funcţia de conducere a USAMV Cluj.

În 2013, fostul senator clujean Nechita Adrian Oroş, care a ocupat și funcția de ministru al Agriculturii a cerut demiterea lui Groza din postul de consilier ministerial, funcţie pe care o cupa la data respectivă, acuzându-l pe profesorul clujean că a generat o situaţie de criză în cadrul USAMV Cluj.

”Un număr însemnat de studenţi, viitori absolvenţi în anul 2014, sunt în pericol de a nu li se recunoaşte calitatea de medic veterinar de către Colegiul Medicilor Veterinari.

Situaţia la care mă refer a fost generată de un control care a avut loc în perioada 5-7 februarie 2013 la Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca de către Corpul de Control al Ministerului Educaţiei Naţionale, pe o tematică care a vizat Programul de studii Medicină Veterinară – documentele aferente activităţii didactice, planurile de învăţământ, activitatea structurilor de conducere şi respectarea legislaţiei cu privire la elaborarea şi modificarea planurilor de învăţământ etc. Controlul a fost efectuat la iniţiativa directorului general de atunci, actualmente consilier al ministrului, fost decan al Facultăţii de Medicină Veterinară şi candidat perdant la funcţia de rector al USAMV Cluj-Napoca, Ioan Ştefan Groza.

Din păcate, Comisia Corpului de Control, prin Raportul nr.568/DGJC din 2 august 2013, şi-a depăşit atribuţiile legale şi a trasat sarcini precise Facultăţii de Medicină Veterinară în ceea ce priveşte planul de învăţământ pentru anul universitar 2013-2014, solicitând expres revenirea la planul de învăţământ din 2011-2012.Prin această solicitare s-a încălcat grav autonomia universitară, deci Constituţia.

Extrem de grav este faptul că această solicitare a Comisiei Corpului de Control, şi anume revenirea la Planul de învăţământ 2011-2012 este contrară atât Directivei Europene 36/2005, cât şi Hotărârii Guvernului nr. 1477/2003 care stabilesc criteriile minime obligatorii pentru obţinerea titlului de medic veterinar. Toate acestea au avut drept consecinţă Hotărârea Senatului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca din data de 12 septembrie 2013de a aproba pentru Facultatea de Medicină Veterinară planul de învăţământ 2013-2014 readus la forma din anul universitar 2011-2012. În acest moment s-a creat o situaţie de criză între Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară,pe de o parte, şi Facultatea de Medicină Veterinară, de cealaltă parte”, aprecia Oroș.

De asemenea, numele lui Ioan Groza a apărut recent într-un scandal cu dansatoare din buric. La o întrunire a profesorilor de la patru universităţi din România, pe tema îmbunătăţirii învăţământului superior, desfăşurată la Predeal, şi-au făcut apariţia mai multe dansatoare exotice, mai mult goale. Momentul artistic a fost plătit din bani europeni, relatează cotidiantr.ro. Întâlnirea de peerlearning având ca tematică „Facilitarea inserţiei în piaţa forţei de muncă a absolvenţilor de învăţământ universitar” în cadrul proiectului POSDRU „Îmbunătăţirea calităţii sistemului naţional de învăţământ superior în conformitate cu schimbările societăţii bazate pe cunoaştere şi cu dinamica pieţei muncii” a avut loc în zilele de 23-25 ianuarie 2015 la Hotelul Piemonte din Predeal, cazarea şi masa fiind suportate din bugetul, în valoare de 11 milioane de lei, al proiectului 155/1.2/S/139950, al cărui manager este Ioan Groza. Acesta se apără spunând, potrivit Digi 24 că animatoarele ar fi intrat în sala de conferinţe după încheierea dezbaterilor. În plus, ar fi fost vorba de o „surpriză” din partea conducerii hotelului.

Dezbaterea – la care, potrivit cotidiantr.ro, nu prea s-a ţinut prelegeri ştiinţifice, lucru remarcat şi de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv – avea scopul de a dezvolta o relaţie mai bună între universităţi şi licee şi între elevi şi profesori. Numai elevii de liceu ar mai fi lipsit de la dansul erotic… Deşi nu a participat la eveniment, prorectorul USAMV Cluj-Napoca Adrian Oros şi-a dat demisia, în semn de dezaprobare faţă de colegul său de breaslă şi pentru a cere Ministerului Educaţiei să ia poziţie. Oros spune că şi Ioan Groza ar trebui să renunţe la funcţie pentru ca imaginea USAMV să nu aibă de suferit. Mai mulţi deputaţi liberali din comisia pentru învăţământ au cerut la rândul lor Ministerului Educaţiei să ia măsuri.

Referitor la acuzaţiile de plagiat, Ioan Groza a declarat că nu sunt reale. ”Nu este adevărat că sunt acuzat de plagiat. Sunt suspiciuni de plagiat, ceea ce este diferit”, a declarat Groza. Referitor la celelalte acuzaţii, Groza nu a dorit să comenteze telefonic, solicitând o întrevedere.

Groza este acuzat pe site-ul plagiate.ro că articolul „Observaţii asupra sistemului reproducător al ştiucilor în timpul unui ciclu sexual”, scris de Ioan Groza, Mihai Cenariu, Simona Ciupe, Alexandru Raul Pop, Emoke Pall, Laura Parlapan şi Lucica Geru (publicat în 2013, în Jurnalul de Medicină Veterinară al USAMV) reproduce părţi importante, în primul rând fotografii, dintr-o lucrare anterioară, „Morfologia ovariană a ştiucilor din Dunăre în timpul ovogenezei”, scrisă de Lucica Geru (Brăila), Angela Trofimov (Galaţi), Flavia Ruxanda, V. Rus, Alexandru Raul Pop, I.Radu (USAMV Cluj), V. Miclăuş (Galaţi), publicată în 2012, în Annals of the Romanian Society for Cell Biology.

5 COMENTARII

  1. Se pare că de-o bună vreme actualul rector al USAMV face abuz de funcție și se prevalează de tot felul de acte false pentru a executa oameni care au ceva de spus pentru binele Agronomiei din Cluj. Oare chestiile astea le știe mister Oros care, cu ani în urmă și-a scos șeful (fie iertat, pe prof. dr. Danielescu) cu bagajele la ușă, din cabinet? Hm!…ăsta da caracter academic și ministerialo-liberal!

  2. Vine kakatul Asta sa rezolve problema cu medicina veterinara.
    Medicii veterinari actuali sunt la nivel de Felceri veterinari (asistenti veterinari) in Vest.
    Rusine Escrocilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here