Deputatul democrat-liberal bistritean Ioan Oltean a înaintat la începutul lunii februarie o propunere legislativa prin care vrea sa readuca preotii în Parlament. Însa nu toti preotii. Oltean cere înfiintarea Reprezentantelor permanente ale cultelor religioase legal recunoscute, pe lânga Parlamentul României, însa din aceasta structura sa fie delegati permanenti doar reprezentanti a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), reprezentantii celorlalte culte religioase fiind admisi doar pe baza de cerere. Guvernul a respins însa, la sfârsitul lunii trecute, propunerea deputatului bistritean catalogând-o discriminatorie.

Deputatul Ioan Oltean a depus la începutul lunii februarie o initiativa legislativa prin care sa readuca preotii în Parlament, încercând în acest mod sa rezolve problema reprezentarii în forul legislativ al tarii a cultelor religioase. Presedintele filialei Bistrita-Nasaud a Partidului Democrat-Liberal si-a laudat initiativa chiar si în cadrul unei conferinte de presa sustinuta în acea luna la Bistrita. Însa initiativa lui Oltean este pe cât de inedita, pe atât de neconstitutionala si discriminatorie.

Initiativa discriminatorie

Potrivit initiativei legislative înaintata de deputatul Ioan Oltean, ortodocsii ar fi beneficiat de privilegii în cazul în care ar fi ajuns în Parlament. Primul punct din legea care se vrea cu articol unic spune în felul urmator: „Reprezentantii cultelor religioase, la solicitarea acestora, au dreptul de a participa, în calitate de delegati permanenti, în plenul Parlamentului si în Comisiile acestuia, unde se dezbat proiecte de acte normative privitoare la viata religioasa, la activitatea cultelor, educatie si învatamânt confesional, asistenta sociala si patrimoniu national”. La primul punct se precizeaza ca doar pe baza unei solicitari reprezentantii cultelor pot participa la sedintele din plen, însa sedintele sunt publice, la acestea putând participa oricine. Punctul doi face referire expres la reprezentantii Bisericii ortodoxe: „Reprezentantii Patriarhiei Române participa, în calitate de delegati permanenti, în plenul parlamentului si în comisiile acestuia, unde se dezbat proiectele de acte normative privitoare la viata religioasa, la activitatea cultelor, educatie si învatamânt confesional, asistenta sociala si patrimoniu national”. Astfel, Oltean face discriminare între cultul ortodox si celelalte culte religioase din România, reprezentantii ortodocsi neavând nevoie de cerere pentru participare. La al treilea punct al proiectului legislativ, deputatul acorda tratament preferential din nou reprezentantilor ortodocsi: „calitatea de delegat permanent al Patriarhiei Române se exercita indiferent de caracterul public sau secret al sedintelor comisiilor parlamentare sau ale celor doua Camere ale Parlamentului”.

BOR vrea în politica

Biserica Ortodoxa intra cu pasi mici, dar siguri, în administratia locala, însa nu se multumeste doar cu atât si vrea sa faca un pas ceva mai mare spre Parlament. Patriarhul Daniel s-a declarat de acord cu propunerea ca preotii ortodocsi sa aiba calitate de observator în legislativ. „Consideram initiativa ca una binevenita. (…) Nadajduim în reusita acestei propuneri legislative menite a îmbogati cadrul transparent si constructiv de colaborare între Biserica Ortodoxa si Parlamentul României”, se arata în scrisoarea Patriarhiei trimisa pe 6 februarie 2008 initiatorului.

Majoritatea alineatelor din proiectul de lege se refera în mod special la reprezentantii Patriarhiei Române care pot participa în calitate de delegati permanenti în plen si în comisii. Calitatea de delegat permanent al Patriarhiei, se arata în proiectul de lege, se exercita indiferent de caracterul public sau secret al sedintelor comisiilor parlamentare. Proiectul mai prevede ca reprezentantii permanenti ai Patriarhiei Române, în numar de doi, câte unul pentru fiecare Camera, vor fi stabiliti si remunerati de Patriarhia Româna. Asadar, în loc ca BOR sa-si trimita reprezentantii la sedintele de plen, cum ar fi normal, în care se discuta subiecte de interes pentru ei, asteapta o lege prin care Parlamentul sa le ofere tratament preferential. Ba mai mult, se asteapta ca cei doi reprezentanti, desemnati de mai marii clerici, sa fie platiti în plus pentru „efortul” depus în Parlament, conform initiativei legislative lui Oltean.

Guvernul spune nu

Guvernul nu sustine adoptarea initiativei legislative înaintata de deputatul Ioan Oltean, deoarece acesta acorda tratament preferential Patriarhiei Române, lucru interzis de lege. Potrivit art.9, alin. (2), din Legea 489/2006 „Cultele sunt egale în fata legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fata de vreun cult”. De asemenea, Guvernul nu accepta crearea unei noi legi, deoarece exista deja o una care permite tuturor cultelor recunoscute de lege sa participe la dezbaterile din plenul Parlamentului sau al comisiilor. Probabil acesta era si problema deputatului – în legea deja existenta nu se aplica tratament preferential niciunui cult. Astfel, conform art.50 din Legea 489/2006 „Reprezentantii cultelor religioase au dreptul de a participa ca invitati la dezbaterea în parlament si în comisiile acestuia, unde se dezbat proiectele de acte normative privitoare la viata religioasa, la activitatea cultelor, educatie si învatamânt confesional, asistenta sociala si patrimoniu natioal privind cultele”. Actul din partea Guvernului, semnat de primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, a fost trimis catre presedintele senatului în urma cu o luna, mentionându-se ca aceasta institutie „nu sustine adoptarea acestei initiative legislative”. Adresa Guvernului este bine întemeiata, sesizând foarte bine tratamentul preferential pe care deputatul de Bistrita vrea sa-l acorde reprezentantilor Bisericii Ortodoxe. Oltean a depus o initiativa legislativa care ignora total regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit caruia comisiile pot invita la lucrari persoanele interesate sau reprezentantii institutiilor care sunt în cauza. La ora actuala, actele sunt în curs de verificare la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati din cadrul Senatului, cu un termen de depunere al raportului pâna la începutul lunii viitoare. Ramâne de vazut daca BOR-ul va avea câstig de cauza cu ajutorul deputatului de Bistrita.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.