Universitatea Tehnică Cluj Napoca îl ”găzduiește” la catedra de Structuri pe Ioan Petran, condamnat definitiv pentru luare de mită la trei ani cu suspendare sub supraveghere. În această situație, UTCN ar putea renunța la serviciile lui Petran, însă sunt mari șansele ca el să profeseze în continuare fără probleme. În urmă cu câțiva ani, Ioan Petran a ”cochetat” cu incompatibilitatea, dar acest lucru nu a influențat cariera lui profesională.

Judecătorii Maria Boer şi Viorel-Virgil Andreieş au menținut cu titlu definitiv condamnarea primită de Ioan Petran pentru luare de mită.

”Respinge ca nefondat apelul declarat de revizuientul Petran Ioan împotriva sentinţei penale nr. 64 din data de 13.09.2019 a Tribunalului Cluj. Obligă pe apelant să plătească în favoarea statului suma de 300 lei reprezentând cheltuieli judiciare. Definitivă”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.

În momentul de față, Ioan Petran este conferențiar la Universitatea Tehnică Cluj Napoca în cadrul Departamentului Structuri. Potrivit legii, el nu ar mai avea voie să predea pentru că are la ”activ” o condamnare penală, însă reprezentanții UTCN spun că pentru a-i desface contractul de muncă trebuie să fie specificat explicit în hotărârea de condamnare a instanței faptul că i se interzice să profeseze.

”Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca aplică măsuri în conformitate cu Legea numărul 53 din 2003, Codul Muncii, actualizat, privind  menținerea în funcție a persoanelor care au suferit condamnări penale. În situațiile în care un angajat este condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă, cu interdicția de exercitare a profesiei,temporar sau definitiv, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pune în aplicare dispozițiile instanței”, arată un răspuns al UTCN.

Pe de altă parte, Legea Educației spune că ”nu pot ocupa funcţiile prevăzute la alin. (1) persoanele lipsite de acest drept, pe durata stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală”, iar funcțiile prevăzute la aliniatul 1 fac referire la cele didactice sau didactice auxiliare, precum şi funcţiile de conducere, de îndrumare şi de control.

De asemenea, potrivit legii invocate de reprezentanții UTCN (Legea 53/2003) universitatea ar fi putut să îi desfacă contractul de muncă lui Petran și pe perioada procesului. Contractul individual de muncă poate fi suspendat dacă salariatul ”a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”. Acuzația de ”luare de mită” este incompatibilă cu cea de cadru didactic.

Implicat în jocurile politice ale lui Horea Uioreanu, fostului șef de CJ Cluj

În urmă cu aproximativ un an de zile, Petran a fost condamnat la trei ani suspendare pentru luare de mită, el făcând parte din ”Lotul Uioreanu”.

Horia Uioreanu

Condamnă pe inculpatul Petran Ioan la pedeapsa de: -3 (trei) ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b C.pen. pe o perioadă de 3 ani de la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, (…) În temeiul art. 112 lit. e C.pen. rap. la art.289 al. 3 C.pen. dispune confiscarea specială de la inculpatul Petran Ioan a sumei de 5.000 euro sau echivalentul acestei sume în lei la data plăţii. Menţine în vederea confiscării speciale, măsura sechestrului asigurator dispusă prin ordonanţa din data de 06.06.2014 a DNA Serviciul Teritorial Cluj doar asupra sumei de 5000 euro, aparţinând inculpatului Petran Ioan şi dispune revocarea măsurii sechestrului asigurator dispusă prin aceeaşi ordonanţă în vederea confiscării extinse asupra sumelor de 23.671,12 lei şi 18.205 euro”, arată soluția care îl vizează pe Ioan Petran. Politicianul clujean nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor Gazeta de Cluj pentru a-și exprima punctul de vedere.

Potrivit anchetatorilor, Uioreanu “a pretins, împreună cu inculpatul Ioan Petran, consilier judeţean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (câte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj) pentru ca, în exercitarea atribuţiilor funcţiei, să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să emită o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se aprobe, în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretinşi, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro”.

În cadrul procesului,  Petran a susţinut în faţa judecătorilor că cei 5.000 de euro, obținuți de la reprezentatul UTI cu titlu de ”donaţie”” au ajuns la Horea Uioreanu, fostul preşedinte al CJ Cluj, restul de jumătate înregistrând în documentele partidului, pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare din 2014.

Ioan Petran a justificat donaţia, ca fiind înregistrată în documente ca din partea sa, prin faptul că oamenii de afaceri preferă să rămână anonimi.

Alte universități se dezic de profesorii condamnați penal

Carta Universității UTCN nu specifică nimic despre cadrele didactice cercetate sau condamnate penal. Spre deosebire, Universitatea București interzice fără echivoc ca un cadru didactic să profeseze în continuare după o condamnare penală.

„Este nedemnă de a fi membru al comunității universitare, în calitate de membru al personalului didactic și de cercetare, persoana care a fost condamnată definitiv, în baza unei hotărâri judecătorești, la pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, chiar fără legătură cu exercițiul activității universitare, de natură a aduce atingere prestigiului academic”.

Comisia de Etică spune că „persoanele care au fost condamnate definitiv pentru acte de corupție, în baza unei hotărâri judecătorești, sunt nedemne de a fi membre ale comunității universitare, în calitate de personal didactic și de cercetare, însă nu poate propune o sancțiune din cauza unor impedimente procedurale”.

Acuzații de incompatibilitate

Ioan Petran a fost consilier județean PNL, şef la Inspectoratului Teritorial în Construcţii Cluj și administrator şi acţionar la firma de construcţii Ada Construct. Acum societatea este radiată, dar când funcționa firma a avut contracte cu cel puţin două societăţi administrate de Consiliul Judeţean Cluj. SC Ada Construct SRL  s-a ocupat de lucrările de proiectare la investiţia Global Plaza a societăţii SC CBC Development Design SRL în Parcul Tetarom 1, administrat de CJ Cluj. Firma lui Petran s-a ocupat și de documentațiile de urbanism pentru SC COPA ELECTRONIC SRL, firmă patronată de soţii Corina şi Sabin Păcurar, pentru construcția unei  “hale producţie componente electronice S+P+E” pe terenul de 6.300 mp din Parcul Industrial TETAROM. De asemenea, firma care l-a angajat pe consilierul judeţean Ioan Petran, SC Copa Electronic, face parte din “Componenţa Comitetului Judeţean de Planificare din cadrul Proiectului “Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Cluj pentru perioada 2014-2020”. Petran apare într-o monitorizare făcută în 2008 de Asociaţia Alianţa pentru o Românie Curată ca fiind incompatibil deoarece în acea perioadă Petran, avea două firme de construcţii şi proiectare în timp ce ocupa şi funcţia de şef al Inspecţiei Teritoriale în Construcţii Cluj. 

2 COMENTARII

  1. E liber la infracțiuni; Hotărârea de suspendare a executării pedepsei, e de fapt o necondamnare, asta-i clar, dar pentru desfacere contract de muncă trebuie să fie specificat explicit că se interzice a profesa ?! Ce să-i faci ? E scăparea instanței ce nu ştie a scrie „ñegru pă alb, tri ai” (3 ani) CU EXECUTARE, nu suspendare !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.