Liderul PNL Cluj-Napoca și șeful Autorității Teritoriale și de Ordine Publică(ATOP), Ioan Petran, a fost racolat de Securitate. Numele său în perioada comunistă era „Dănuț”. Acesta nu a „turnat” pe nimeni, dar nici acum nu recunoaște aceste momente din viața sa. Interesant este că adeverința Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a rămas una definitivă.

 

L-am prins cu rața-n gură

„În temeiul art. 3 lit. b), art. 5 alin.1, art. 8 lit. b), art. 10 din Ordonanța de Urgențe a Guvernului nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, având în vedere calitatea domnului Petran Ioan de candidat la funcția de Deputat în Parlamentul României, în baza Notei de Constare nr. S/D/I/I/3421 din data de 19.11.2008, întocmită de către Direcția de Specialitate, din cadrul Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Petran Ioan figurează în dosarul fond rețea nr. R 244363( cotă CNSAS), ce cuprinde Fișe ale colaboratorilor din rândul elevilor și Angajamente date de aceștia în perioada 1980-1989. Domnia sa a fost recrutat de către organele de Securitate la data de 03.11.1983, fiind elev în clasa a XI-a, deoarece „are posibilități informative atât în rândul colegilor de clasă, cât și de internat.” A avut numele conspirativ de colaborator „Dănuț.” În dosar nu s-au identificat documente care conțin informații transmise Securității de către domnul Petran Ioan. În baza procesului verbal al ședinței colegiului CNSAS din data de 28.11.2008 adeverim, prin prezenta, că Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a, b și c din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, astfel domnului Petran Ioan, fiul lui Ioan și Nastasia, născut la data de 27.07.1967 în Borșa, județul Maramureș, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborat al Securității.

Nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverința poate fi consultată la sediul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Prezenta poate fi contestată în fața instanței de contencios administrativ, de către orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la data publicării pe pagina de Internet a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității”, arăta adeverința nr. 5073/28.11.2008 emisă de președintele de la acea vreme al CNSAS, Ladislau-Antoniu Csendes.

 

Se jură că nu fură

„Nu am auzit în viața mea. Pe sângele nepoților mei. Acum două zile m-au sunat și cei de la Ziua de Cluj și m-au întrebat. Aveam 15 ani jumate, eram în clasa a XI-a și ne-a prins cum ascultam Europa Liberă. Dacă pentru asta să fi apărut această adeverință… Eu nu am primit o astfel de adeverință. Am primit o adeverință prin care se arăta doar că nu am colaborat cu Securitatea. O să v-o arăt luni că este la dosarul meu de candidat”, arată liderul PNL Cluj, Ioan Petran.

 

Cine este Petran

Pe adresa redacției au sosit o serie de informații în care un clujean ne atrăgea atenția asupra unei posibile situații de incompatibilitate în care s-ar afla consilierul județean PNL, Ioan Petran, se arăta într-un articol anterior. În timp ce el face parte din administrația județeană și a fost șeful Inspectoratului Teritorial în Construcții Cluj, Petran este administrator și acționar la firma de construcții Ada Construct. Această societate a primit contracte de la cel puțin două firme care funcționează în cadrul parcului industrial Tetarom, cea mai mare afacere a Consiliului Județean Cluj.

Consilierul județean liberal Ioan Petran este, conform unei baze de date a societăților comerciale din România, administrator și acționar la SC Ada Construct. Însă, în ultimele declarații de avere și de interese ale consilierului județean această firmă nu mai apare. O sesizare sosită pe adresa redacției atrage atenția asupra faptului că Petran se află într-un conflict de interese prin faptul că firma lui a avut contracte cu cel puțin două societăți cu care Consiliul Județean Cluj, prin Tetarom, are contracte:

 

Sesizarea incompatibilității
“Interesant de studiat ar fi gradul de incompatibilitate al lui Petran Ioan în cazul Tetarom, actualmente (și fost) Consilier Județean, fost șef al Inspectoratului  Teritorial în Construcții Cluj 2004-2008, care este administrator și acționar la SC Ada Construct SRL, societatea care a deținut contractul de proiectare  la investiția Global Plaza a societății SC CBC Development Design SRL în Parcul Tetarom 1”. Legăturile între Ioan Petran și cei de la CBC Development sunt multiple. În primul rând, Ioan Petran, care este profesor la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), este coleg cu Vasile Păcurar, profesor și el la UTCN, și acționar la CBC Development. Această societate aparține unui grup de oameni de afaceri (BADIU NICOLAE IULIAN, PETRE ȘTEFAN, NICA VALENTIN, PĂCURAR VASILE, PETRE MARIANA, NICA ANCA, BOZGA DORU CORNEL) care susțin PNL Cluj.
De asemenea, firma lui Petran, Ada Construct, a fost plătită și de SC COPA ELECTRONIC SRL, firmă patronată de Corina și Sabin Păcurar. Conform unei hotărâri a Direcției de urbanism din cadrul primăriei clujene, SC Ada Construct a întocmit documentația necesară pentru ca cei de la Copa Electronic să poată construi o “hală producție componente electronice S+P+E” pe terenul de 6300 mp din Parcul Industrial TETAROM. De asemenea, firma care l-a angajat pe consilierul județean Ioan Petran, SC Copa Electronic, face parte din componența Comitetului Județean de Planificare din cadrul Proiectului “Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Cluj pentru perioada 2014-2020”. De asemenea, Ioan Petran apare într-o monitorizare făcută în 2008 de Asociația Alianța pentru o Românie Curată ca fiind incompatibil deoarece în acea perioadă Petran avea două firme de construcții și proiectare în timp ce ocupa și funcția de șef al Inspecției Teritoriale în Construcții Cluj”.

 

Tiberiu Hrihorciuc 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.