Ioan Talpeş, fost şef al SIE, a vorbit, într-un interviu pentru Realitatea Plus, despre mai multe evenimente din istoria instituţiei pe care a condus-o între 1992 şi 1997, exprimându-se şi pe tema legăturilor unor politicieni, cum sunt cazurile lui Victor Ponta sau Mircea Geoană, cu structurile de informaţii, potrivit Adevărul.

Moderatoarea Anca Alexandrescu a venit cu mai multe întrebări referitoare la mai mulţi politicieni care au fost bănuiţi că ar avea o legătură cu diferite servicii de informaţii.  

Redăm dialogul între Ioan Talpeş şi Anca Alexandrescu  

Reporter: Vă întreb de ce (n.r. – accesarea „Arhivei speciale”), pentru că Traian Băsescu a sugerat că Victor Ponta era ofiţer acoperit al SIE.   Ioan Talpeş: Asta putea să audă chiar de pe stradă.  

Dar e adevărat?  

Dar mă întrebaţi pe mine? Când aţi auzit dvs că eu am spus despre cineva? Eu consider că e un non sens şi vă zic de ce.. Pentru că domnul Ponta este în activitate.  

În activitate politică sau activitate de informații?  

Nu ştiu… dar eu vă spun că e în activitate.  

Am înţeles. Domnul Geoană? A  avut celebra afirmaţie, „nici noi nu mai ştim câţi suntem”!  

Asta e altceva  

E altă categorie?

Asta e altceva. Se mai pune problema, mai ştim câţi suntem şi ai cui! Dacă o să completaţi aşa, atunci vă duceţi după răspunsuri în România.   Am înţeles, deci nu e neapărat SIE, poate să fie alt serviciu?

Şi ai cui? Aceasta este întrebarea care trebuie să completeze!”  

Ioan Talpeş a vorbit şi despre dosarul Petromidia, precizând faptul că Dinu Patriciu ar fi fost dispus să dea bani grei pentru a fi închis acest dosar.  

Fostul şef al SIE a mai povestit şi despre modul de deschidere a relaţiilor cu Statele Unite. Ioan Talpeş a susţinut că partea americană a solicitat la începutul anilor 90 lista cu agenţii de informaţii ai României care ar fi fost pestea ocean „Nu putem rezolva nimic dacă nu ne dai lista cu ofiţeri”, a precizat Talpeş, referindu-se la ceea ce i-au zis liderii serviciilor de informaţii americane   „Eu nu pot să fac asta. Eu nu am făcut parte din nicio formă de Securitate. Eu sunt istoric şi ştiu logica istoriei”, a precizat fostul şef că le-ar fi transmis americanilor. În schimb, a venit cu o altă soluţie: „Eu pot să-i chem acasă. Acceptă şase luni şi ei pleacă de pe teritoriul SUA”. Ioan Talpeş a punctat faptul că i-a fost dat termenul de un an pentru a-i chema.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here