Preşedintele Klaus Iohannis, de ziua Justiţiei, consideră că în societatea actuală a României este nevoie de o dezbatere cu privire la provocările din sistem şi de acţiuni care să reducă distanţa dintre cetăţean şi instituţii.

„În societăţile democratice, justiţia independentă este garanţia fundamentală pentru înfăptuirea dreptăţii şi menţinerea echilibrului social. Esenţa principiului statului de drept constă în respectarea legilor şi în asigurarea unei justiţii corecte şi aplicate egal tuturor cetăţenilor. Pentru a putea fi însă îndeplinite aceste deziderate, este nevoie ca legile să fie accesibile, clare şi predictibile. În caz contrar, când sunt făcute schimbări constante, fără o direcţie unitară, respectul pentru lege are de suferit.

Ultimii ani au fost marcaţi de încercări repetate de a subordona justiţia politicului, prin modificări intempestive ale legislaţiei de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraţilor şi ale legislaţiei penale. Acest asalt a determinat reacţia promptă a cetăţenilor, a magistraţilor, care şi-au apărat cu demnitate valorile care le definesc misiunea, a forţelor politice ataşate principiilor democratice, precum şi a instituţiilor europene”, spune Klaus Iohannis.

Acesta face referire şi la referendumul din luna mai, dar şi despre acţiuni care reduc distanţa dintre cetăţeni şi „instituţii şi consolidează democraţia” potrivit Mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here