În urma întâlnirii dintre Iohannis și președinta Ungariei, Katalin Novák, printre acordurile bifate s-au numărat susținerea aderării României la Spațiul Schengen, iar Klaus Iohannis a spus că în România drepturile minorităților sunt respectate, însă sunt politicieni care „vor să exarcebeze tensiunile internetice”.

„În România, drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate. Ba, chiar mai mult, în România există un exemplu pe care cred că putem să îl prezentăm cu mândrie, minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlament, chiar dacă numeric, prin vot, nu obţin atâtea voturi cât sunt necesare pentru un mandat. Asta se numeşte o discriminare pozitivă”, a spus preşedintele României, conform News.ro. 

De asemenea, Iohannis a spus că, în discuțiile cu Novák, cei doi lideri au fost de acord că este bine ca membrii minorității maghiare să vorbească și limba română.

„E interesul nostru comun – și am discutat pe larg – ca drepturile minorității maghiare să fie pe deplin respectate. Să își poată trăi cultura, limba maternă. Apropo, am convenit că e bine să folosească și limba română. E un lucru cunosut că există politicieni care vor să exarcebeze tensiunile internetice. E regretabil, dar nu putem ignora. Și acești politicieni, să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorități, vin cu argumente care nu pot fi împărtășite de noi. Putem să eliminăm foarte mult din această tensiune discutând între noi. Majoritatea temelor sunt artificiale, aduse în discuție și umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergențe pentru a se auto-promova”, a spus Klaus Iohannis. 

În aceeași conferință de presă, Katalin Novák a declarat că Ungaria susține aderarea României la Spațiul Schengen. „România poate conta pe susținerea noastră”, a spus oficialul maghiar.

De asemenea, președinta Ungariei a spus, în declarația susținută la finalul discuțiilor cu Klaus Iohannis, că au convenit că România și Ungaria au interesul să aibă „o relaţie bilaterală bună, pragmatică”.

„Suntem ţări vecine și de aceea avem nevoie ca relaţia dintre România şi Ungaria să funcţioneze. Am convenit că dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate cele, dar cel mai important este să ne ascultăm reciproc şi să înţelegem punctul de vedere al celuilalt, pentru a reduce aceste tensiuni”, a spus Katalin Novák, conform Hotnews.ro.

Potrivit aceleiași surse, Novák a reamintit că de 12 ani niciun pereședinte al Ungariei nu a vizitat România, spunând că și ea l-a invitat pe Klaus Iohannis la Budapesta, iar vizita va avea loc în perioada următoare.

Amintim că prima vizită a lui Katalin Novák în România a fost una privată, în Transilvania, care a creat controverse. De pildă, ea a afirmat atunci că vrea să-i reprezinte pe toți maghiarii, inclusiv pe cei din afara granițelor. De asemenea, președinta Ungariei s-a fotografiat, pe Piatra Secuiului (un vârf din jud. Alba), cu o bornă pictată în culorile steagului Ungariei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here