președintele Iohannis

Preşedintele Iohannis a declarat că nu mai dorește ca SRI să se implice în anchetele derulate de procurori. El a anunțat că nu intenţionează să redea SRI atribuţiile în urmărirea penală, eliminate de Curtea Constituţională după scandalul protocoalelor speciale. Declaraţia lui Iohannis vine după ce CSAT şi-a stabilit ca prioritate revizuirea legislaţiei privind siguranţa naţională, iar Ministerul Justitiei a lansat în dezbatere noile legi ale justiţiei. „Nu intenţionez să am iniţiativă şi să dau serviciilor atribuţii în cadrul urmăririlor penale sau a proceselor penale. Aceste lucruri, urmărirea penală se face de către procurori, iar judecarea speţelor se face de către judecători. Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Nu intenţionez să modific sau să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situaţia anterioară”, a declarat Klaus Iohannis.

Jurnalistul Sorina Matei consideră că Iohannis a avut o atitudine fără echivoc, în ton cu abordarea europeană a acestui subiect.
„Cred că este fără echivoc declaraţia de astăzi a preşedintelui Klaus Iohannis, cumva în abordarea europeană, în abordarea CEDO, în abordarea Curţii de Justiţie europene, care spune clar, şi asta este filozofia acestui continent, că serviciile de informaţii se ocupă cu informaţii şi nu cu cercetarea penală”, a spus Sorina Matei.
Editorialistul Ion Cristoiu vede în răspunsul preşedintelui un răspuns tranşant la adresa nostalgicilor care-şi doresc revenirea serviciilor secrete în anchetele penale.
„Întrebarea a fost pusă de Dan Tapalagă de la G4media, care face parte dintre jurnaliştii preocupaţi, chiar obsedaţi de reîntoarcerea serviciilor în procesul de cercetare penală. Însă el nu este singur, există o întragă reţea, Sorina Matei o ştie, cu organizaţii de click, cu multe site-uri şi mulţi procurori care au nostalgia acestei întoarceri la binomul SRI-DNA. Deci caracterul tranşant, ca niciodată, Klaus Iohannis nu prea are momente din acestea, îmi spune mie c-a vrut să dea un semnal şi celor în numele cărora a vorbit Dan Tapalagă”, spune Ion Cristoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here