Omul de afaceri Michael Schmidt și soția sa, Veronica Schmidt, au participat în acest week-end la ceremonia din orașul german Aachen la care președintele Klaus Iohannis a primit premiul Carol cel Mare. Michael Schmidt, un apropiat al președintelui, a postat fotografii de la ceremonie pe site-ul fundației sale.

În imagini apar președintele Klaus Iohannis și Carmen Iohannis, Michael Schmidt și soția sa Veronica, sora controversatului politician din Republica Moldova, Renato Usatîi.

Renato Usatîi s-a lansat oficial în politică în 2014, după o lungă campanie preparatorie în care creatorii de imagine au încercat să-i încetățenească reputația de filantrop receptiv cu dare da mână şi relaţii trainice în mediul decidenților importanţi la Moscova, spunea Radio Europa Liberă într-un reportaj despre personaj.

În 2004 a plecat şi s-a stabilit la Moscova. La nici doi ani, cel care-şi zice gastarbeiter va deveni şeful companiei „ВПТ-НН” (VPT-NN) din oraşul Nijni Novgorod, care este principalul furnizor de utilaje de mentenanţă pentru întreprinderea de stat Căile Ferate Ruse.

Într-un inter­viu pen­tru revista „VIP Maga­zin”, acor­dat în sep­tem­brie 2013, Usa­tîi se auto­ca­rac­te­riza ca fiind „un om sovi­e­tic şi sper că aşa voi rămâne toată viaţa mea”. Spunea că eroul lui preferat din viaţa reală este Vladimir Putin. Ulterior, îşi ra retuşa țelurile, spunând că-l admiră pe preşedintele belarus Lukaşenko şi că şi-ar dori să vadă din Republica Moldova un al doilea Belarus.

Usatîi a finanţat referendumul din Găgăuzia din februarie 2014, un plebiscit considerat la Chişinău neconstituțional, prin care locuitorii Autonomiei ar fi optat pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică în detrimentul aderării la UE.

După un articol de investigaţie publicat de „Ziarul de Gardă”, controversatul om de afaceri şi politician pro-rus a sunat la redacţie şi a decla­rat în limba rusă că va face din zia­rul „Tim­pul”, care la fel scrisese despre el, „gara­d­s­kaia golu­be­a­t­nea” (hulubărie) şi din „Zia­rul de Gardă” – „res­ta­u­rant la pla­cinte”. „Nişte porci sun­teţi români!”, ar fi spus el jurnaliştilor.

În declaraţiile de avere depuse de către Renato Usatîi la CEC, a indicat că deţine două case şi patru terenuri în Federaţia Rusă, şase automobile şi peste 580 de mii de acţiuni la gigantul Gazprom.

Numele lui Renato Usatîi a fost legat de mai multe crime și scandaluri, dar și de atacul raider asupra băncii moldovenești „Universalbank”.În noiembrie 2014, postul de televiziune Antena 1 a realizat un interviu video cu bancherul rus Gherman Gorbunțov, în care acesta mărturisește că la comanda lui Usatîi, asupra persoanei sale s-a comis o tentativă de omor, în el fiind trase opt gloanțe.Usatîi a negat orice legătură cu tentativa de asasinare asupra lui Gorbunțov și susține că, din contra, ar fi colaborat cu poliția pentru arestarea lui Gorbunțov, care, la rândul său ar fi fost dat în căutare de poliția din Republica Moldova.

Pe parcursul anului 2014 Renato Usatîi a făcut o serie de declarații controversate. Printre altele, el a afirmat că dacă va ajunge la putere va construi o replică a Marelui Zid Chinezesc la frontiera dintre România și Republica Moldova.Tot el a declarat „Voi închide Ambasada SUA și voi face în loc un club de karaoke, dacă aceștia nu se vor purta cum trebuie. Și așa va păți orice ambasadă, dacă se va implica în treburile noastre”,iar dintr-un comunicat al Ziarului de Gardă rezultă că Usatîi i-ar fi amenințat telefonic, făcând unele insinuări referitoare la securitatea vieții unui angajat al ZdG, dar și, ar fi afirmat că va face din ziarul Timpul – «gorodskaia golubeatnea» (n.n.: în rusă ~ hulubărie orășenească) și din Ziarul de Gardă – «restaurant „La plăcinte”».

Pe 28 noiembrie 2014, RISE Project a publicat un film documentar de investigație jurnalistică care-l prezintă pe Renato Usatîi drept protagonist în implicarea în tentativa de omor asupra omului de afaceri rus Gherman Gorbunțov și altele, demonstrând că urmele acestora pornesc de la Moscova și în Republica Moldova.Filmul are 44 de minute; investigația a durat doi ani și jumătate, pe parcursul cărora RISE a folosit mai multe tehnici jurnalistice, inclusiv incognito și înregistrări audio-video.Usatîi a declarat ulterior pe seama acestui film că a participat la filmări întrucât mergea vorba de un film artistic, ci nu de o investigație jurnalistică. El a declarat că: „Tot ce apare în film face parte din scenariu care l-am discutat înainte”.

La începutul anului 2015, Renato Usatîi a fost acționat în judecată de formația rock rusească Zveri și solistul trupei, Roman Bilîk, care au pretins că li s-ar fi încălcat drepturile de autor și au cerut în instanță despăgubiri în valoare de 2 milioane de lei, pe motiv că Usatîi a interpretat fără acordul lor, în cadrul mai multor concerte electorale piesa „Районы, кварталы” („Raionî, kvartalî”). Reclamanții au mai cerut ca Usatîi să fie obligat să șteargă toate clipurile video publicate în care apare interpretând piesa.

După ce pe 15 octombrie 2015 Vlad Filat a fost pus în arest preventiv, Renato Usatîi a publicat pe Internet o serie de înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre Vlad Filat și Ilan Shor, iar după aceasta a plecat la Moscova. La reîntoarcerea sa, pe 23 octombrie, el a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău pentru 72 de ore, fiindu-i intentat un dosar penal pentru violarea dreptului la secretul corespondenței, caz în care riscă până la trei ani de închisoare.Pe 25 octombrie el a fost eliberat din arest, fiind cercetat în continuare în stare de libertate.

Des­pre rela­ți­ile lui Usa­tîi cu lumea cri­mi­nală s-au scris mai multe arti­cole de presă. S-a speculat că acesta ar fi susți­nut și în prezent, inclu­siv finan­ciar, de oameni din acest mediu. În iulie 2013, Usa­tîi a pos­tat pe con­tul său de face­book o foto­gra­fie în care apare ală­turi de „hoțul în lege” Gri­gore Kara­ma­lak (alias Bul­garu’), cău­tat de Inter­pol. Ulterior, Usa­tîi a pre­ci­zat în cadrul unei emi­siuni că Bul­garu’ îi este vecin la Moscova.

În octombrie 2016, a fost acuzat că ar fi ordonat asasinarea unui bancher la Londra și că apoi i-ar fi oferit 600.000 de dolari asasinului ca să-și schimbe declarațiile. Tranzacția s-ar fi negociat într-o închisoare din România.

Sursa: flux24.ro

Citește și: Liviu Man vorbeşte despre controversatul dosar Gazeta: „S-au comportat ca și cum eram niște traficanți de droguri sau de carne vie”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.