Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat de procurorii militari, în urmă cu câteva zile, în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, în care este cercetat pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violența a manifestației din Piața Universității, anunță Agerpres.

Ion Iliescu a fost pus sub acuzare de procurori în octombrie 2015, el fiind chemat acum să dea o declarație ampla cu privire la venirea minerilor în Capitală în iunie 1990.

Initial, in octombrie 2015, au fost pusi sub acuzare Ion Iliescu, amiralul in rezerva Emil ‘Cico’ Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a semnat cererea de urmarire penala a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu si Victor Atanasie Stanculescu.

Ei sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii, constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii din dimineata zilei de 13 iunie 1990. Evenimentele s-au soldat cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Procurorii militari sustin ca Ion Iliescu, in calitate de presedinte al CPUN, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii prin declansarea unui atac asupra populatiei civile in iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului in Capitala.

Potrivit ordonantei intocmite de Parchetul Militar, initial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infractiuni: propaganda pentru razboi, genocid (savarsit prin: uciderea membrilor colectivitatii sau grupului, vatamarea grava a integritatii fizice sau mintale a colectivitatii sau grupului, supunerea colectivitatii sau grupului la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica) si tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fara temei legal.

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii in infractiuni contra umanitatii constand in aceea ca ‘in zilele de 11 si 12.06.1990, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), impreuna cu Roman Petre, Magureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel si altii, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane’.

Procurorii mai sustin ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chitac si Mugurel Florescu au decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasari la Bucuresti a unui numar de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piata Universitatii asupra populatiei civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

De asemenea, mai multi lideri de sindicat si directori de mine, precum si alti oficiali au fost pusi sub acuzare pentru ca au organizat deplasarea in Capitala a minerilor din Valea Jiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.