Ion Pantelimon, actualul director al RADP Cluj-Napoca a acceptat în exclusivitate pentru Gazeta sa raspunda la mai multe întrebari referitoare la situatia actuala a regiei pe care o conduce. În primul interviu acordat unei publicatii clujene de la preluarea regiei, Ion Pantelimon a declarat ca în momentul de fata regia pe care o coordoneaza este pe un trend ascendent. De asemenea, Pantelimon a spus ca principalul sau obiectiv este sa faca din RADP o regie extreme de profitabila.

Gazeta: Care este situatia actuala a RADP?

Ion Pantelimon: Din RADP, prin hotarâre de Consiliu Local, s-a intentionat transformarea în serviciu public de interventie pe legislatia în vigoare în subordinea Primariei municipiului Cluj-Napoca. În paralel s-au demarat de catre sindicat acele compensari din partea Guvernului si întrucât s-a primit o adresa de catre Prefectura, de catre primarie si implicit si de noi cum ca Guvernul nu doreste sa  compenseze salarii în zonele unde sunt locuri de munca disponibile. Din analiza situatiei existente, din analiza derularii activitatii am constat ca este necesara o transformare a principiilor de functionare a RADP, situatie în care am avut o prima discutie cu  executivul Primariei în ideea de a stabili ce vom face în perspectiva, asta în conditiile în care Primaria nu dispunea de fondurile necesare salariilor compensatorii. Erau mai multe variante în discutie. Prima era sa se ramâna ca serviciu public de interventie, în aceasta situatie trebuiau bani pentru salarii compensatorii, care erau foarte multi. Era cea de-a doua varianta, sa se transforme în directie prin desfiintarea RADP urmând ca regia sa treaca ca directie fara personalitate juridica în cadrul Primariei si cea de-a treia varianta era sa ramânem ca si regie, pe regulamentul actual, dar cu o gândire de perspectiva care sa o aduca pe linia de plutire. La acea discutie am stabilit ca vom urma a treia varianta, urmând sa pun la punct o gândire de perspectiva cu care sa vin în CL pentru a rentabiliza regia.  Am început prin a înfinta centre de profit prin comasari de activitati, am întocmit o organigrama ca atare si a fost prezentata în CL aceasta fiind aprobata prin hotarâre de CL.

Gazeta: Ce planuri de revigorare a RADP aveti?

Ion Pantelimon: Discutiile punctuale sunt pe centrele de profit, pornind de la rezultatele obtinute de fiecare compartiment din RADP. Daca vedem ca respectivul compartiment nu are rezultate, nu ne aduce profit, renuntam la el. Nu are sens sa mergem în pierdere. În momentul de fata serele se afla pe terenuri de 50, 60 euro metrul patrat, dar noi producem marfa de doar doi euro. Acest lucru nu estre normal si în urma unei analize corecte vom vedea daca mai pastram toate serele aflate în patrimoniu. Vom face un studiu, vom analiza piata si  cel mai probabil pe partea de horticultura vom lucra numai pe baza de comenzi. Mai mult decât atât, noi lucram la preturile din 2001, 2002, profitul nostru fiind mult mai scazut decât ar trebui sa fie. Totusi, în momentul actual lucrurile încep sa mearga pe fagasul normal la RADP. Avem deja contracte cu firme private care fac scoli unde facem terenuri de sport, unde amenajam spatii verzi, unde facem garduri. Nu trebuie sa ne agatam în totalitate de Primaria Cluj-Napoca. Este o activitate care se poate desfasura atât în municipiul Cluj-Napoca cât si în afara municipiului. Doresc sa va informez ca o parte din utilaje au fost plecate în luna septembrie si au lucrat la Miercurea Sibiului. Eu nu ma blochez efectiv pe judetul Cluj si daca nu am lucrari cu primaria înseamna ca mor. Nicidecum nu este aceasta intentie. Din punctul meu de vedere regia poate functiona, si poate functiona bine, tratând-o asa cum trebuie tratata, pe principiile economiei de piata.

Gazeta: Din ce îmi ziceti dumneavoastra, în aproape doua luni ati reusit sa faceti ce n-au reusit ceilalti directori în multi ani. De ce credeti ca ceilalti directori nu au adus performanta în regie?

Ion Pantelimon: Este o stare de normalitate sa discuti despre un centru de profit, despre o activitate care se deruleaza cu Primaria sau cu privatii la care sa obtii profit.

Gazeta: Si de ce credeti ca RADP a ajuns în situatia tragica de pâna când ati preluat dumneavoastra aceasta functie?

Ion Pantelimon: Eu nu cred. Eu am constatat ca e o problema si m-am ocupat sa elimin aceasta problema. Sunt documente încheiate în urma controalelor de audit, în urma verificarilor Curtii de Conturi.

Gazeta: Si cine sunt „vinovatii” pentru situatia de la RADP?

Ion Pantelimon: Înca nu ma pot pronunta fiindca nu mi-au trecut prin mâna tot ce înseamna documentatia regiei, dar un lucru foarte clar. Mi-am adus o echipa cu care voi lua totul la mâna. Orice act care sta ascuns într-un dosar, la un moment dat de poate transforma într-o problema. Sunt procese pe rol, sunt situatii în care RADP este implicat în spete diferite. Doresc sa le lamurim. Fie ca am câstig de cauza, fie ca nu, sa încheiem odata acele spete si sa ne apucam de munca. Am altceva de facut decât sa umblu prin tribunale. Asocierile, din punctul meu de vedere sunt viabile atunci când respecta Legea 15. Aceasta lege spune clar faptul ca trebuie sa scrii prin contractele respective de asociere si o clauza care sa poti rezilia contractul si modul cum se separa partimoniu, activele, bunutrile loa care au participat. Sunt probleme foarte mari, sunt procese de trei, patru ani care se deruleaza pe contracte de asociere din care asociatii  RADP nu vor sa iasa.

Gazeta: Sunteti de parere ca regia este o “vaca buna de muls” pentru unele grupuri de interese care doresc sa puna mâna pe patrimoniul ei?

Ion Pantelimon: Eu va spun ce va fi de perspectiva. Din punctul meu de vedere nu am cunostinta de existenta grupurilor de interese. Nu au fost nici un fel de presiuni de perspectiva. Perspectiva se cladeste pe istorie si prezent. Nu au fost asemenea presiuni, nu exista nici un fel de antamare necorespunzatoare a acestei probleme. Consilierii locali de la PNL au considerat ca  ei ar dori un alt sistem de functionare a regiei nu înseamna ca  noi suntem pe picior de razboi. Eu în continuare am încredere ca proiectele care sunt benefice pentru municipiu vor fi sustinute si de catre consilierii liberali. Apropo de perspectiva, Regia nu trebuie vazuta ca o vaca buna de muls, ci trebuie gândita ca o regie care administreaza domeniul public. Noi dorim sa venim în întâmpinarea unor probleme ale cetatenilor a caror rezolvare se poate gasi si prin RADP.  

Gazeta: Ca un manager cu experienta, cum apreciati activitatea fostilor sefi ai regiei pe care o conduceti în momentul de fata? Aveti sa-i reprosati ceva fostului sef al RADP, Marius Cataniciu?

Ion Pantelimon: Prefer sa nu intru în asemenea discutii. Fiecare manager a avut partile lui bune si partile lui rele. Important este ca de acum înainte RADP sa reintre pe fagasul normal si sa facem din aceasta regie una extrem de profitabila pentru clujeni.

Interviu realizat de Augustin Stanciu  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.