A trecut aproape jumătate de an de cand reporterii Gazeta de Cluj au scris în exclusivitate că Simion Colța, ofițer principal în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, se află în stare de incompatibilitate cu funcția, desfășurând activități economice și și-a publicat declarațiile de avere și interese incomplete. În urma unei solicitări în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public prin care ceream să ni se comunice ce măsuri au fost luate împotriva lui Simion Colța ca urmare a informațiilor apărute, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a venit cu următorul răspuns: „nu au fost identificate indicii cu privire la săvârșirea unor fapte de natură disciplinară sau penală, astfel că lucrarea a fost clasată

Cu toate că informațiile prezentate de reporterii Gzeta de Cluj au fost susținute de probe clare, inclusiv imagini și video-uri în care se vede clar că ofițerul vinde și negociază cățeluși la sume colosale, iar declarațiile de avere și de interese sunt publice și incomplete.

Urmare solicitării dumneavoastră, formulate în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrată la Compartimentul de Relaţii Publice, vă comunicăm următoarele:

La nivelul Biroului Control Intern a fost întocmită o lucrare în cadrul căreia au fost verificate aspectele semnalate în mass-media, cu privire la persoana la care faceți referire, fiind audiate mai multe persoane care au putut oferi lămuriri cu privire la obiectul verificărilor. 

De asemenea, au fost solicitate datele unor societăți comerciale la Oficiul Național al Registrului Comerțului, dar și a mai multor instituții cu atribuții în verificarea modului de deținere a exemplarelor canine, inclusiv unor structuri ale Poliției Române.

În urma verificărilor efectuate nu au fost identificate indicii cu privire la săvârșirea unor fapte de natură disciplinară sau penală, astfel că lucrarea a fost clasată.

Vă mulţumim pentru încrederea acordată şi vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în soluționarea cererilor ce intră în sfera informaţiilor de interes public.”, ne-au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

În luna noiembrie a anului trecut Gazeta de Cluj dezvăluia că ofițerul de poliție Simion Colța din cadrul IPJ Cluj se află în stare de incompatibilitate cu funcția, după ce și-ar fi transformat pasiunea într-o afacere extrem de profitabilă. Mai exact, acesta se folosește de imaginea de iubitor și crescător de câini din rasa Mastiff Tibetan ca să comercializeze câinii fără jenă la prețuri exorbitante pe internet. Informațiile au fost confirmate de mai multe surse și sunt susținute de fotografii în care polițistul primea un teanc de bani în schimbul unui cățeluș și videoclipuri în care acesta se laudă cu sumele pe care le-a încasat din vânzarea câinilor, ba chiar Simion Colța ne-a recunoscut că vinde câini pentru că are prea mulți într-o convorbire telefonică, crezând că suntem potențiali cumpărători. Cu alte cuvinte, Colța desfășoară o activitate economică, deoarece comercializează câinii cu regularitate și ar trebui să-și declare veniturile, să emită o factură și să plătească un impozit. Cum acesta nu este familiar cu niciuna dintre cele amintite și putem spune că este vorba de evaziune fiscală. Mai mult, potrivit art. 45, alin. (1), lit. h) din Legea nr. 360/2002, „Polițistului îi este interzis sa efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori sa participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar”. 

De parcă incompatibilitatea cu funcția nu ar fi fost suficientă, Simion Colța a plusat și cu omiterea unor informații esențiale din declarațiile de avere și interese, contârundu-se un veritabil fals în declarații. 

Acesta a „uitat” să-și treacă în declarațiile de avere veniturile încasate în urma vânzării câinilor. Mai mult, încă din anul 2015, Simion Colța ar fi trebuit să declare veniturile încasate de soția sa pe anul fiscal 2014 și să menționeze în declarația de interese că soția acestuia deține o firmă, MR FINAS SRL, mai exact, spălătoria auto „Joy” din Grigorescu, însă aceste lucruri nu s-au întâmplat niciodată. În nicio declarație de avere din anul 2015, până în anul 2021, polițistul nu specifică veniturile încasate de soția sa din cadrul societății comerciale MR FINAS SRL și nici măcar nu amintește de firmă în declarațiile de interese, iar veniturile încasate din cadrul IPJ Cluj sunt imposibil de aflat, fiind blurate. Potrivit surselor noastre, chiar dacă în acte firma este deținută de Teodora Alexandra Colța, soția acestuia, polițistul ar fi fost cel care se ocupa de societatea comercială.

Colța nu a declarat nici mașinile pe care le conduce și nici vila impunătoare în care locuiește. Putem spune că oamenii legi se ascund după deget, însă ceea ce ne miră și mai tare este lipsa de interes a instituțiilor responsabile de  verificarea integrității polițiștilor clujeni, care și de această dată au dovedit că fie închid ochii în fața polițiștilor afaceriști, fie nici măcar nu se sinchisesc să îi verifice. 

Citește și: Ofițerul Simion Colta trăiește ilegal non-stop și trișează în declarațiile de avere

Ofițerul Simion Colta de la IPJ Cluj se laudă pe Facebook cu o canisă fără autorizație: „M-a reclamat un vecin care nu a mai făcut dragoste de mai mult timp”

VIDEO Simion Colta, surprins în timp ce vinde câini fără factură „N-am procedat la chestii d-astea”

Verificat „la sânge” de superiori, Simion Colța a vândut spălătoria care l-a băgat în belele

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here