Institutul pentru Politici Publice (IPP) i-a solicitat, săptămâna trecută, premierului Emil Boc să îl demită pe ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, «pentru conduita incompatibilă cu statutul de demnitar, dată publicităţii recent în cazul cunoscut ca „Listingul telefonului”».
IPP susţine că Bazac “a instigat seria de fapte în care sunt implicaţi, printre alţii, Cornel Şerban, fost şef al DGIPI”.

«IPP îi cere premierului să se distanţeze de practicile „poliţiei private” de la DGIPI prin demiterea ministrului Sănătăţii, Ion Bazac. Institutul cere premierului Emil Boc demiterea ministrului Sănătăţii Ion Bazac pentru conduita incompatibilă cu statutul de demnitar, dată publicităţii recent în cazul cunoscut ca „Listingul telefonului”.

Bazac, instigatorul

Ministrul Bazac este cel care a instigat seria de fapte în care sunt implicaţi printre alţii, Cornel Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), şi Tiberiu Dinu, cerându-i consulului României la Milano să-şi folosească relaţiile pentru a obţine de la şeful DGIPI informaţii la care în mod normal nu ar fi avut acces», se arată într-un comunicat remis săptămâna trecută redacţiei „Gazeta de Bistriţa”.

Ministrul ocoleşte legea

De asemenea, IPP susţine că „în loc să folosească căile legale de sesizare a instituţiilor statului faţă de pretinsele ameninţări prin telefon pentru care ar fi avut nevoie de desfăşurătorul de apeluri spre a depista sursa acestor ameninţări, actualul ministru ocoleşte legea şi uzează de sistemul de relaţii, punând România în cea mai jenantă situaţie: primul stat membru NATO în care un şef de serviciu secret român, Cornel Şerban, foloseşte aparatul din subordine pentru interese private”.
„Considerăm ca ancheta aflată în derulare nu îl poate ocoli pe Ion Bazac şi nu îi poate obliga la răspundere numai pe actualul consul la Milano şi pe fostul sef al DGIPI. Ion Bazac, care pretinde c ă nici nu şi-a dorit să fie ministru nu mai are, considera IPP, legitimitatea de a conduce reforma în sănătate din România, compromiţându-se în recentul scandal dat publicităţii”, se mai arată în comunicat.

Implicarea lui Dinu

Numele consulului Tiberiu Dinu, care este de altfel cumnatul ministrului Ion Bazac, a apărut în dosarul DGIPI. Dinu este acuzat că a solicitat şefului DGIPI, Cornel Ilie Şerban, listingul convorbirilor unui post telefonic, precum şi identificarea deţinătorului unei cartele telefonice. Unul din motivele pentru care consulul a făcut aceste cereri şefului DGIPI este legat de faptul că soţia lui Ion Bazac ar fi primit un SMS de ameninţare, iar cel de-al doilea motiv avea la bază unele suspiciuni pe care Tiberiu Dinu le avea vis-a-vis de comportamentul unui şofer al consulatului, cerând astfel verificarea apelurilor telefonice ale acestuia.
Potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti în acest caz, în perioada 27 decembrie 2008 – 12 ianuarie 2009, Cornel Ilie Şerban „a pus la dispoziţia consulului român la Milano, Tiberiu Dinu, la solicitarea acestuia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic, permiţând accesul acestuia la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, urmărindu-se ca, prin obţinerea acestor informaţii, să fie înlăturat unul dintre angajaţii consulatului”.

Consulul i-a mai cerut lui Şerban să facă demersuri „pentru identificarea titularului/utilizatorului unui alt post telefonic”. Instanţa arată, în motivare, citând referatul cu propunere de arestare, că Şerban Cornel a săvârşit infracţiunea de divulgare de informaţii nedestinate publicităţii atunci când i-a pus la dispoziţie consulului Tiberiu Dinu, la cererea acestuia, o listă detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un anumit post telefonic.
Potrivit IPP, Ion Bazac care pretinde că „nici nu şi-a dorit să fie Ministru” (declaraţie Profit.net, nr. 35 din aprilie 2009) nu mai are legitimitatea de a conduce reforma în sănătate din România, deoarece s-a compromis în recentul scandal dat publicităţii.

Nu a cerut, nu a primit

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac susţinea la sfârşitul lunii martie, că nu a cerut niciodată şi nu a primit niciun listing, pentru niciun număr de telefon, precizând că, deşi a fost ameninţat, nu a întreprins nimic şi califică drept pure speculaţii legăturile dintre el şi cazul fostului şef al DGIPI.

„Nu am nicio legătură cu subiectul cazului în derulare. Am fost ameninţat, probabil pentru a fi intimidat în luarea anumitor măsuri, dar nu am solicitat servicii suplimentare, deşi oricare dintre miniştrii guvernului beneficiază de servicii uzuale de protecţie din partea structurilor abilitate”, susţinea ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac. Ministrul a precizat că nu a cerut niciodată şi nu a primit niciun listing, pentru niciun număr de telefon.
„Am convingerea că rezultatele anchetei vor fi publice cât mai curând, ceea ce va demonstra faptul că asocierea numelui meu în acest scandal este pură speculaţie”, a mai spus ministrul Ion Bazac.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here