Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, a acordat un interviu special ziarului Gazeta de Cluj, unde a vorbit despre semnificația Crăciunului în contextul actual și cum ar trebui să ne pregătim pentru sfintele sărbători. Într-o  tradiție consacrată în pragul sărbătorilor, ziariștii de la Gazeta de Cluj au vorbit cu ÎPS Andrei despre subiecte esențiale legate de importanța acestei perioade pentru creștini și a oferit îndrumări despre cum să se apropie credinciosul de divinitate în lumea agitată de astăzi. Așadar, vom explora în continuare cuvintele Mitropolitului, care ne îndeamnă să reflectăm asupra semnificației adânci a Crăciunului și să căutăm calea spre spiritualitate în mijlocul provocărilor contemporane.

Gazeta de Cluj: Ce semnifică în zilele noastre Crăciunul și cum putem să ne întoarcem la esența spirituală a acestei sărbători într-o lume tot mai divizată și mai departe de Dumnezeu? 

ÎPS Andrei Andreicuț: Și în zilele noastre, pentru oamenii care își pun problema spirituală, Crăciunul are aceeași însemnătate pe care a avut-o dintotdeauna. Pur și simplu este vorba de întruparea lui Dumnezeu, de pogorârea lui pe Pământ. Sigur că din Eternitate, Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt împreună, de aceeași ființă și în trei persoane. În istorie, Mântuitorul s-a întrupat atunci, la cumpăna dintre vremuri. Zice Sf. Apostol Pavel, când a venit plinirea vremii, Dumnezeu l-a trimis pe fiul său, născut din femeie, ca pe cei născuți din femeie să-i răscumpere. Deci pentru credincios este tot atât de important momentul nașterii lui Hristos cum a fost și acum 2000 de ani. Sigur că pentru omul secularizat care nu are o viață interioară deosebită poate nu mai spune același lucru. Însă considerăm că este o datorie a celor ce sunt preocupați de cele duhovnicești ca să le bine-vestească cât de importantă este Sărbătoare Crăciunului. 

Gazeta de Cluj: Care credeți că sunt principalele provocări cu care se confruntă credincioșii astăzi? 

ÎPS Andrei Andreicuț: Provocările cu care se confruntă vin tot de la atașamentul de cele materiale. Atunci o confruntare este aceasta. Prea multă legătură cu cele materiale. Sigur avem nevoie de strictul necesar pentru viața noastră. Sfântul Pavel îi scrie lui Timotei: „Dacă avem mâncare și băutură ne este de ajuns.” Prea mult aduce neînțelegere. 

Gazeta de Cluj: În lumina evenimentelor și schimbărilor care au loc  în lumea noastră, cum vedeți rolul Bisericii și promovarea dialogului între comunitățile religioase? 

ÎPS Andrei Andreicuț: Eu cred că aceste confruntări între confesiunile creștine, momentan, nu sunt mari. De asemenea, nu sunt ele identice, dar ar putea să redevină unite, unele cu altele. Sigur că pentru aceasta este nevoie de misiune multă. Adică oamenii credincioși, cu adevărat credincioși, care își pun problema vieții spirituale, ei înșiși ar trebui să fie model pentru ceilalți, de om care trăiește mesajul lui Hristos și îl pune în practică. Atunci ar fi „contaminantă” viața pentru ceilalți, pentru confesiuni, sau religii. Considerăm și mărturisim că adevărul absolut este de partea noastră, dar dacă ne și trăim credința pe care o avem, atunci viața noastră ar trebui să fie una vrednică de imitat. Dacă nu este așa, încă nu ne punem în practică credința noastră. 

ÎPS Andrei Andreicuț: Prea mult aduce neînțelegere 

Gazeta de Cluj: Ce sfaturi ați avea pentru cei care se simt izolați, dați la o parte și lipsiți de speranță în perioada Crăciunului? 

ÎPS Andrei Andreicuț: Lucrurile elementare i-aș pune la suflet să facă: să meargă la Biserică. Fiind Sărbătoarea Crăciunului să lectureze în Sfânta Scriptură și apoi, pe lângă acestea, sigur că le este de folos și întâlnirea cu prietenii, cei dragi. Toate acestea adunate laolaltă dau tonul sărbătorii. 

Gazeta de Cluj: Cum contribuie Biserica la promovarea educației și culturii în comunitatea clujeană? 

ÎPS Andrei Andreicuț: Știți, Biserica încearcă să facă ceea ce este de făcut, adică să se implice în educarea tinerilor. Nu știu dacă oamenii știu sau nu știu, dar în general, pe lângă seminar, noi avem o școală mare: Colegiul Mitropolit Nicolae Colan. În acest colegiu sunt 1000 de copii pe care încercăm să-i educăm așa cum trebuie. Din aceștia,  o clasă de 28-30 de băieți se pregătesc pentru preoție. Ceilalți sunt elevi cu programa școlară normală. Ce au în plus pe lângă ceilalți elevi din licee din oraș că într-o zi dintr-o săptămână merg la slujbă, la Sfânta Liturghie. Cum ne mai implicăm? Avem asociații pentru tineri: ASCOR, Liga Tinerilor Creștini, care fac treabă. De asemenea, deocamdată nu avem o clădire deosebită pentru activitățile noastre pe care le facem. Să nu uităm de tabere, care sunt mult. În Bistrița-Năsăud am terminat un centru misionar pentru tineri, unde se organizează serie după serie de tabere. Și în județul Cluj, la Câmpenești, e gata o clădire, și  de curând va fi dată tinerilor. 

Gazeta de Cluj: Dacă tot am vorbit despre tineri. Cum poate Biserica să mențină echilibrul între tradiție și inovație, când vine vorba de tehnologie? 

ÎPS Andrei Andreicuț: Dacă părinții, preoții și dascălii din școală ar reuși să-i facă pe copii să fie echilibrați, să nu exagereze cu telefonul, calculatorul, atunci lucrurile ar fi pe un drum pozitiv. Toate sunt de folos, dar cu măsură. 

Gazeta de Cluj: Ce mesaj aveți pentru clujeni cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă? 

ÎPS Andrei Andreicuț: Le doresc ca și din punct de vedere spiritual și material, credincioșii, cetățenii Clujului, să aibă realizări pozitive. La toate mesele, inimi vesele. Sărbători Fericite tuturor, dragii mei clujeni!  

Andrei Andreicuț, pe numele de mirean Ioan Andreicuț este din martie 2011 mitropolit al Mitropoliei Clujului. În anul 1990, a devenit episcop al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. În anul 1998 episcopia păstorită de el a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie. În anul 2005 a fost unul din candidații propuși a-i succeda mitropolitului Antonie Plămădeală. Nealegerea lui Andrei Andreicuț a dus la crearea unei noi Mitropolii în nordului Ardealului – Mitropolia Clujului, Crișanei, Maramureșului și Sălajului, al cărei întâistătător a devenit Bartolomeu Anania, ca arhiepiscop mitropolit. După moartea Mitropolitului Bartolomeu Anania, succesorul acestuia la Cluj a fost Andrei Andreicuț.

2 COMENTARII

  1. De spunea că sărbătoarea Crăciunului e precreștină era ceva. Folosirea cuvîntului „persoană” este nefericită dar nu întîmplătoare. Este un cuvînt nou, băgat forțat, adus din latină unde înseamnă altceva decît ne-au făcut a crede.
    persona, -ae s.f. masca de actor; personaj, rol (in teatru)
    personalus, -a, -um adj. mascat, deghizat, inselator
    https://gandirea.ro/originea-cuvintului-craciun/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.