Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, trage un semnal de alarmă cu privire la modalitatea în care românii respectă măsurile sanitare impuse de pandemie, acesta a afirmat că, în general, românii nu sunt atât de atenți pe cât ar trebui să fie când vine vorba de purtarea măștii de protecție sau de respectarea distanțării sociale.
Oamenii se simt mai protejați de credință decât de știință
Săptămâna aceasta, peste 85.000 de oameni au luat parte la pelerinajul de la Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Cu toate că au participat mai puțini credincioși decât în anii trecuți, România trece prin cea mai neagră perioadă din punct de vedere epidemiologic, spitalele sunt pline de pacienți infectați cu COVID-19, nu mai există locuri libere la ATI, am ajuns să ne trimitem bolnavii în străinătate, în fiecare zi sunt raportate peste 14.000 de infectări și suntem pe locul doi în lume la numărul de decese COVID-19 raportat la milionul de locuitori, iar la pelerinaj regulile de distanțare socială și obligativitatea de a purta masca nu au fost respectate.
Mai mult decât atât, credincioșii nu au avut nevoie de certificatul verde care să ateste vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală și au putut participa atât persoanele vaccinate anti-COVID, cât și cele nevaccinate, indiferent din ce zone ale țării au venit și de numărul infectărilor cu COVID-19 din zona respectivă.
În 2020, chiar dacă România nu era în plin val pandemic și rata de infectare zilnică era mult mai scăzută, oamenii care nu aveau buletin de Iași nu puteau să participe la pelerinaj și să se apropie de racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, fapt care a dat naștere mai multor proteste în fața catedralei. Pe 14 octombrie 2020, un grup condus de actuala senatoare Diana Șoșoacă a forțat cordonul de jandarmi și s-a așezat la rând fluturând steaguri cu tricolorul.
Nu știm de ce le-a fost mai teamă organizatorilor: de pelerinii care ar fi putut organiza un nou protest sau de o altă apariție a Dianei Șoșoacă, pentru că de virus s-au temut cel mai puțin, mai ales că au fost surprinși sute de credincioși fără mască, iar de distanțare socială nici nu poate fi vorba.
Pelerinii și-au pus încrederea în credință și nu țin cont de ceea ce știința a dovedit deja: virusul există, se răspândește și ucide! Ba chiar unii au fost surprinși în timp ce își dădeau jos masca ca să sărute racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sau o atingeau cu măști pentru a duce „binecuvântarea” și celor dragi de acasă.
Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, a vorbit despre eveniment cu același calm și blândețe care îl caracterizează și a spus că în măsura în care regulile sunt respectate pot fi organizate pelerinaje, însă a susținut că români nu sunt atât de riguroși pe cât ar trebui să fie cu felul în care respectă restricțiile sanitare impuse de pandemie. Acesta a amintit că și la Cluj a fost organizat un pelerinaj la Mănăstirea Nicula, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, însă au fost respectate regulile cu strictețe atât din punct de vedere al distanțării sociale, cât și a obligativității de a purta masca de protecție.
„Dacă au respectat restricțiile sanitare impuse s-a putut organiza pelerinajul la racla cu Sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva de la Iași, fără nicio problemă. Acum, din păcate, bieții noștri români, nu numai acolo, ci în general, nu sunt atât de riguroși pe cât ar trebui să fie cu felul în care respectă restricțiile sanitare impuse de pandemie, cu modalitatea de a se proteja, dar îi învățăm pe toți. Nu am adus la Cluj moaște, a fost numai pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, dar atunci s-au respectat foarte bine regulile sanitare și nu s-au apropiat unii de alții și s-a respectat distanțarea socială.” a afirmat ÎPS Andrei Andreicuț.
Întrebat dacă s-a vaccinat, Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț a răspunst: „Da, eu m-am vaccinat!” Însă nu a dorit să discute despre scandalul în care a fost implicată recent Biserica Ortodoxă Română, motivând că nu este în temă cu subiectul și nu este în măsură să emită o părere la acest moment.
Scandalul BOR, un alt „nor” adus asupra bisericii
Biserica Ortodoxă Română se află în centrul unui scandal care nu pare să se oprească prea curând și pătează din ce în ce mai tare fața instituției. Totul a început după ce recorder.ro a publicat investigația intitulată „Clanul Marelui Alb”, care a dezvăluit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și cei mai importanți oameni din Biserica Ortodoxă Română, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, lucrează mână în mână într-o afacere care învârte sume colosale pentru construcția și reabilitarea de biserici din bani publici.
Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în urma investigației și a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate. De asemenea, doi dintre oamenii care apar în investigație și-au prezentat demisiile: Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București.
Biserica Ortodoxă Română nu a rămas indiferentă acuzațiilor și a reacționat prin purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu, acesta a afirmat că nu există niciun document semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în investigație, nimic care să-l lege pe liderul BOR de eventualele nereguli. Vasile Bănescu a susținut că cei care vorbeau în numele Patriarhului Daniel o făceau fără niciun temei, așa cum se întâmplă în multe cazuri când se aruncă numele celor care conduc instituții, pentru obținerea de avantaje personale de către cei care invocă șefii.
Haosul și situația catastrofală din spitale se asociază cu dezastrul politic, economic si social, cu criza energetică, și este completat de pierderea încrederii în instituțiile publice și din păcate și în Biserică. România trece prin vremuri tulburi și va dura mult și bine până când le vom depăși în contextul în care nimeni nu își îndreaptă atenția asupra celei mai acute probleme de la acest moment, și anume situația epidemiologică și combaterea răspândirii virusului care ia o viață la fiecare 4 minute.