În cadrul forumului „Viitorul modelelor de business bancar”, guvernatorul BNR susține că dacă ne raportăm la situația dată, soluțiile de credit după nevoie și rambursările după disponibilități dezechilibrează flagrant balanța părților implicate arată revista Forbes.

„Mai exact, balanța între debitorii actuali și cei din viitor. Nu avem de ce să îi împovărăm pe viitorii debitori cu greșeli din trecut”, mai spune Mugur Isărescu.

O altă problemă pe care a menționat-o a fost aceea că politica de comisioane a băncilor ar trebui să evite să descurajeze economisirea. Adresându-se bancherilor, acesta spune „ Să taxezi cu 1% o operație bancară e mult. Noi suntem preocupați și am luat măsuri pentru a reduce comisioanele acolo unde putem să intervenim. Faceți ce faceti și reduceți comisioanele,  este un îndemn la realism! ”

În contextul în care există o tendință europeană – revenirea a 40% dintre bănci la un model clasic bancar, acesta spune că „vom avea banking modern cu telefonul, dar cu forme clasice, revenim la forma clasică de creditare. Sunt lucruri absolut normale. Creditezi producția, creditezi agricultura primăvara, recuperezi banii în toamnă. Nu te transformi în dezvoltator imobiliar. Nici bancherul român nu se va mai plânge că au ajuns societățile imobiliare unelte de negustorie”.

„În viitor nu văd decât o creștere moderată a creditului, nu avem cum să asistăm la o creștere rapidă, explozivă și se va deplasa accentul dinspre volum, înspre calitatea creditelor, crescând și importanța finanțărilor”, zice Mugur Isărescu.

Mai mult, guvernatorul BNR arată că nu doar băncile comerciale vor trebui să se adapteze viitoarelor transformări, fiindcă „provocările la adresa noastră, a celor care găzduiesc băncile sunt cel puțin la fel de mari, multe dinte acestea fiind nevoite să navigheze în ape nexeplorate”.

Potrivit acestuia, „prețurile vor continua să scadă, ca rezultat al amânării proceselor de cumpărare, de consum, ceea ce va redirecționa consumul în altă parte, din fericire”.

„ Dacă în 2012 dobânzile nominale erau de 6-7%, inflația era tot pe acolo, iar diferența dintre rata reală și cea nominală era în jur de 1%. În prezent, dobânzile sunt de 3%, rata inflației aproabe de zero și va fi chiar negativă”, adaugă Mugur Isărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.