Profesorul universitar clujean, Dorin Isoc, care a demascat multiplul plagiat comis de Victor Ponta, atrage atenția asupra faptului că ordonanța de urgență emisă împotriva plagiatorilor este frecție la un picior de lemn. ”Prin ordonanţa de urgenţă privind posibilitatea renunţării indivizilor la titluri ştiinţifice acordate prin lege, autonomia universitară a fost încălcată în mod vulgar şi suntem în situaţia în care este evident că politicul doreşte controlul deplin al libertăţii de exprimare şi creaţie”, explică profesorul clujean. Dorin Isoc este un profesor din cadrul Universității Tehnice Cluj care a declarat o luptă împotriva plagiatului, indiferent de forma lui.

Conform profesorului universitar din cadrul Universității Tehnice Cluj, Dorin Isoc, explică cum ordonanța de urgență prin care Ministerul Educației poate anula un titlu universitar este degeaba. ”Prin ordonanţa de urgenţă privind posibilitatea renunţării indivizilor la titluri ştiinţifice acordate prin lege, autonomia universitară a fost încălcată în mod vulgar şi suntem în situaţia în care este evident că politicul doreşte controlul deplin al libertăţii de exprimare şi creaţie.

Dacă se trece peste faptul că în ultimii doi ani instituţii ale statului au acţionat în mod sistematic sub conducerea şi la bunul plac al unei persoane care se află în litigiu evident cu legea pe care a încălcat-o în mod grav în momentul în care a depus o teză de doctorat sub condiţia că i-ar aparţine, teză care ulterior s-a dovedit a fi plagiată, şi că prin aceasta ar fi în drept să obţină un drept garantat de stat se constată că aceeaşi persoană a adus instituţiile statului în situaţia de apărători ai fărădelegii.

Este de subliniat că ambiguitatea legii a fost dusă la extrem şi la absurd prin decizia menţionată. Titlul ştiinţific este acordat de universitate şi recunoscut administrativ de Ministerul Educaţiei. Se spune astfel dintotdeauna „…doctor în drept al Universităţii din Bucureşti…” şi nu „…doctor în drept al Ministerului Educaţiei …”. Acordarea titlurilor ştiinţifice este un atribut inalienabil al universităţilor şi al autonomiei academice de care acestea se bucură prin lege. Dacă premierul plagiator a fost vreodată „…doctor în drept al Ministerului Educaţiei …” atunci guvernul este în drept să ţină seama de cererea lui personală de a renunţa la titlul nedorit şi să-i aprobe abandonarea”, explică universitarul clujean.

 

Ghidul lui Isoc

 

Dorin Isoc este autorul volumul intitulat „Ghid de acțiune contra plagiatului: buna conduită, prevenire, combatere”, apărut recent la Editura „Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca. În 2008, Universitatea Tehnică (UT) din Cluj-Napoca i-a desfăcut contractul de muncă profesorului Dorin Isoc, ca urmare a criticilor publice aduse de acesta instituției — considerate denigratoare de membrii Senatului UT — precum și a refuzului de a renunța la sistemul de notare a studenților cu două zecimale. Dorin Isoc declarase la festivitatea de absolvire a promoției 2007-2008 a Facultății de Automatizări că studenții acesteia fac „o specializare inutilă, care nu mai trebuie pe piața muncii”. Universitarul clujean a atacat în instanță decizia Senatului UT privind concedierea sa, arătând că i-au fost încălcate drepturile. Tribunalul Dâmbovița i-a dat câștig de cauză, considerând că sancțiunea pecuniară aplicată profesorului a fost suficientă. Dorin Isoc și-a reluat activitatea la UT în 2010, la Facultatea de Automatică și Calculatoare. În acest an, profesorul clujean s-a înscris în competiția pentru funcția de rector al Universității Tehnice, dar ulterior s-a retras din concurs.

 

Plagiatul nu-i ca guturaiul

 

”Orice guvern poate tăia fondurile unei universităţi din raţiuni de politică economică dar nu poate niciodată interveni asupra modului în care această instituţie construieşte şi gestionează un titlu ştiinţific!

Plagiatul nu este guturaiul unor indivizi care fac politică şi sunt afectaţi de simptome grave de grandomanie şi „orgolită” care-i fac să-şi dorească bolnăvicios adăugarea la numele lor a unor titluri ştiinţifice şi didactice universitare, ci este cancerul sistemului universitar şi de cercetare din România”, Dorin Isoc.

 

2 COMENTARII

  1. IN DECEMBRIE 1989 PRIN VOIA LUI DUMNEZEU NE-AM CASTIGAT DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE SI TOTODATA DREPTUL DE-A SI PUBLICA CE DORIM……DACA CINEVA COPIAZA PE ALTCINEVA…..POATE FII SANCTIONAT IN MASURA IN CARE S-A COMIS UN RAU INDIFERENT DE NATURA ACESTUI RAU…..SI PERSOANA CARE A PLAGIAT A ADUS OFENSE GRAVE ACESTUI AUTOR….DE FAPT CE-A PLAGIAT……AVEM O BIBLIOGRAFIE OBLIGATORIE…..ALTFEL……DE UNDE SA INVETI…..DE LA DUHUL SFANT PROBABIL GANDESTE CINEVA…..–BIBLIOGRAFIA PARCURSA RESTUL ESTE OPERA CELUI CARE PUNE IN PAGINA CE I-A RAMAS DUPA ACEASTA MUNCA DE PARCURGERE A UNEI MATERII INDIFERENT CARE ESTE ACEEA MATERIE….DACA PARAGRAFE DINTR0O CARTE SE REGASESC IN ALTA CARTE….INSEAMNA CA AVEM DE-A FACE CU UN TOCILAR NU CU UN PLAGIATOR……PE CINE DERANJEAZA……ADUCE PLUSVALOARE SOCIETATII….INTREBARE……CU RESPECT, MAGISTRAT-JUDECATOR CIUREA-DAVID LELIOARA DENISA-LUMINITA BALS-OLT 04 IANUARIE 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.