Potrivit istoricului Marius Oprea, arhiva SIPA a fost folosită pentru urmărirea și înregistrarea magistraților.
Comisia specială de anchetă parlamentară legată de închiderea arhivei SIPA (Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie) şi-a reluat, marţi, activitatea. Senatorul clujean Mihai Goţiu a scris pe Facebook o postare în care se arată că „o parte a presei, cea interesată în special de povestea cu Statul Paralel” a preluat numai o parte a celor prezentate.
„Printre invitaţi s-au aflat istoricul Marius Oprea, dar şi fostul şef al serviciului secret din subordinea Ministerului Justiţiei, Marian Ureche. Doi oameni ale căror depoziţii s-au aflat în contradicţie flagrantă. Ce a relatat presa (mă rog, o parte a presei, cea interesată în special de povestea cu Statul Paralel)? Doar ce a declarat la ieşire Marian Ureche. Nimeni nu s-a obosit să-i pună vreo întrebare şi unuia dintre cei mai avizaţi cercetători ai istoriei Securităţii şi a ”moştenitorilor” acesteia.
Pentru un minim echilibru de informare, o să redau, pe scurt, câteva din ideile transmise de Marius Oprea, aşa cum le-am înţeles eu, fără a reprezenta opinia Comisiei, ori vreo concluzie definitivă. Cele mai multe dintre acestea le-a mai susţinut în spaţiul public, dar cum au trecut ceva ani de atunci, nu strică să le reamintesc:
• SIPA a fost folosită pentru urmărirea magistraţilor şi intimidarea lor.
• În 2002, ofiţeri SIPA au încercat să intimideze şi să şantajeze judecători de la Înalta Curte, pentru a obţine sentinţe favorabile în dosarele FNI şi Banca Religiilor.
• SIPA s-a constituit ca anexă a SRI, Marian Ureche fiind colonel plin, apoi general în acest serviciu.
• D-nul Marian Ureche a fost agent al Securităţii comuniste. Asta a fost instruit d-nul Marian Ureche să facă: poliţie politică. Să facă dosare, să afle detalii intime despre diferite persoane, pentru a le şantaja ori pentru a le transforma în informatori.
• Modul în care Securitatea controla Justiţia înainte de 1989 nu poate fi tăgăduit. Nu existau judecători care să nu respecte dispoziţiile primite de la Securitate. Asta s-a încercat şi cu SIPA.
• Ministerul Justiţiei era condus de Marian Ureche. Marian Ureche a fost agent al fostei Securităţi, iar Rodica Stănoiu (pentru cei mai tineri: fostul ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase – n.m.) a fost informatoarea lui la Securitate, înainte de 1989. Legat de aceste afirmaţii, am fost dat în judecată de Marian Ureche, dar am câştigat procesul.
• SIPA a făcut dosare care vizau jurnalişti şi lideri ai societăţii civile.
• Documentele din arhiva SIPA conţineau detalii despre viaţa privată, care puteau fi folosite la nevoie pentru a influenţa sau şantaja.
• Cred că arhiva SIPA n-ar trebui distrusă, dar permis accesul doar specialiştilor cu certificat ORNISS şi celor care au fost urmăriţi şi doresc să-şi vadă dosarele, după modelul CNSAS.”