IT-ul clujean se află pe butuci. E o realitate cu care se confruntă tot mai mulți clujeni, prilejuită de evenimentele care au zguduit piața tech post-pandemie. IT-ul clujean se încadrează în contextul global traversat de companiile din domeniu, caracterizat de concedieri în masă, restructurări, schimbări de priorități și strategii, reconfigurarea prezenței în diferite colțuri ale lumii. În contextul recesiunii economice ce se preconizează, companiile caută să aibă o organigramă cât mai suplă, renunțând la posturi considerate neesențiale. De asemenea, firmele de IT își regândesc localizarea pe piață, iar țările de mâna a treia, cu resurse umane educate în domeniu, au prioritate, întrucât costurile forței de muncă sunt semnificativ mai mici în comparație cu piețele consolidate, printre care se află și Clujul.

Evident, orașul de pe Someș nu avea cum să facă excepție de la concedierile masive din lume, în special din Statele Unite. Printre exemplele cu greutate se regăsesc NTT Data, Cognizant și Endava. În același timp, IT-ul clujean s-a confruntat cu un val de plecări de companii, care au părăsit piața locală pentru a se extinde pe alte piețe internaționale considerate mai atractive. Gigantul american Telenav este doar un astfel de exemplu. Este greu de zis care va fi viitorul IT-ului la Cluj, dar cert este că semnalele externe nu sunt deloc încurajatoare. Industria IT a contribuit semnificativ la dezvoltarea economică a orașului, iar, în lipsa lui, întrebarea firească ar fi ce urmează pentru forța de muncă clujeană. Are administrația locală viziunea necesară să înțeleagă feonmenele cu care se confruntă sectorul care a pus Clujul pe hartă și să ofere soluții alternative viabile care să dezvolte în continuare orașul sau economia locală va fi zguduită în viitorul apropiat și va fi lăsată fără direcții clare de dezvoltare și investiții?

Perioada post-pandemie a marcat dezastrul pentru sectorul IT și a ridicat multiple semne de întrebare. Pe fondul economiei stagnante, cererea pentru proiecte complexe și riscante este tot mai scăzută, ceea ce înseamnă că firmele din domeniu se confruntă cu o penurie de proiecte, care duce la concedieri în masă sau chiar la faliment. Clujenii disponibilizați, proaspeții absolvenți și lucrătorii cu nivel scăzut de experiență iau taurul de coarne și se confruntă cu o piață a muncii aflată în suferință, caracterizată de locuri de muncă insuficiente, raportat la forța de muncă disponibilă, și procese de recrutare extrem de îndelungate. Bula IT-ului care până nu demult părea de neatins se zbate, în prezent, în ape tulburi, iar perspectivele pe viitor nu aduc deloc optimism și predictibilitate. Rămâne de văzut în ce măsură sectorul se va adapta noului climat de business, iar specialiștii din domeniu vor reuși să se (re)integreze pe piața muncii. Clujul este interesat de soarta programării în cel mai direct mod posibil, deoarece strategia sa de dezvoltare a avut la bază investițiile din IT.

Surse: adevărul.ro, protv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.