Trei italieni sunt judecaţi la Cluj într-un caz de evaziune fiscală în care ANAF-ul s-a constituit ca parte şi cere peste 10 milioane de lei. Fraţii Carruggio Vicenzo şi Alberto, împreună cu Ricciardi Vittorio sunt cercetaţi şi de procurorii DNA pentru spălare de bani şi delapidare. Chiar dacă în anul 2014, cei trei italieni au fost condamnaţi, procurorii au deschis dosarul de evaziune pentru recuperarea prejudiciului abia în februarie 2015.
ANAF Cluj cere 10 milioane de lei de la trei italieni condamnaţi
În februarie 2015, cei de la ANAF Cluj au deschis un proces de evaziune fiscală împotriva a trei cetăţeni italieni acuzaţi de evaziune fiscală şi de cauzarea unui prejudiciu de peste 10 milioane de lei.
Fraţii Carruggio Vicenzo şi Alberto împreună cu Ricciardi Vittorio au fost cercetaţi de procurorii DNA, iar în 2014 ei au fost condamnaţi. Italienii au fost trimişi în judecată în anul 2011, fiind condamnaţi prima oară la pedepsele de 7, respectiv 6 ani, dar magistraţii Curţii de Apel au casat sentinţa primei instanţe şi au trimis dosarul la rejudecare.
Cauza are ca obiect transferul de către inculpaţii Vicenzo Carruggio şi Vittorio Ricciardi, în colaborare cu inculpatul Alberto Carruggio, în perioada mai 2003-decembrie 2005, a unei sume de bani (peste 3.700.000 euro) în conturile societăţii comerciale SC DUECI SRL Manduria, Italia din conturile SC VIATRANS SRL, SC AMOTRANS INTERNATIONAL SRL şi SC TECMER SRL, sumă de bani ce a provenit din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare şi pentru care, în scopul ascunderii originii ilicite a acesteia, s-au folosit de documente nereale, care reflectau operaţiuni comerciale fictive. Aceste acte s-au realizat în scopul sustragerii de la plata unor obligaţii fiscale către bugetul de stat.
”Pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor operaţiuni, inculpaţii au întocmit în fals 111 facturi fiscale şi mai multe contracte pe care le-au evidenţiat în contabilitatea firmelor implicate în circuit.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma totală de 10.451.178 lei reprezentând impozit pe profit, TVA şi majorări şi penalităţi de întârziere. Nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile care să poată fi indisponibilizate sau valorificate în vederea recuperării acestei pagube”, arată procurorii DNA.
Italienii s-au folosit de angajaţii români să completeze actele false
Fiind audiată în cauză, Bojan (fostă Albu) Mirela Simona a declarat că a fost angajată la SC VIATRANS SERV SRL de către Alberto Carraggio pentru a primi facturile şi a introduce datele cu privire la evidenţa societăţii care ţinea contabilitatea firmei.
În legătură cu cele 22 de facturi fiscale completate de ea, prin care se atestă efectuarea de lucrări în 2004 şi închirierea de utilaje de către SC AMOTRANS INTERNATIONAL SRL, în favoarea SC VIATRANS SERV SRL, Mirela Bojan a declarat că a scris acele facturi din dispoziţia inculpatului Vicenzo Carruggio care i-a furnizat şi datele ce trebuia să le menţioneze pe fiecare lună.
Potrivit propriei declaraţii, facturile completate i le-a restituit lui Vicenzo fără a le ştampila, deoarece ea avea doar ştampila VIATRANS SERV.
Pe cele 29 de facturi ”emise” de SC AMOTRANS INTERNATIONAL SRL este aplicată ştampila acestei societăţi comerciale. În ceea ce priveşte facturile emise de SC DUECI SRL, Mirela Bojan a declarat că la început acestea au fost aduse personal de către Vicenzo, iar ulterior au fost expediate prin poştă.
Din probleme administrate în cauză a rezultat că Vicenzo Carruggio a determinat-o pe Mirela Bojan să completeze fără vinovăţie, cu date nereale, 22 de facturi fiscale pe numele SC AMOTRANS INTERNATIONAL SRL, facturi (în alb) pe care Vicenzo le primise de la Cureu Nicolae Ioan, contabil şef la Primăria oraşului Aleşd.
Ţurcaş Mădălina a recunoaşte că la rugămintea lui Nicolae Cureu s-a ocupat de întocmirea unor documente necesare pentru înfiinţarea SC AMOTRANS INTERNATIONAL SRL şi de radierea SC TECMER SRL.
”Nu s-a putut stabili din punct de vedere tehnic dacă semnătura furnizorului de pe facturile în cauză a fost executată de către inculpatul Vicenzo Carruggio sau Ricciardi Vittorio, aceştia fiind cei care au urmărit falsificarea acelor documente şi totodată, fiind cei care deţineau ştampile cu imprimarea susscrisei societăţi comerciale. Indiferent care dintre cei doi inculpaţi a aplicat ştampila pe cele 29 de facturi fiscale, în mod evident, cu privire la conţinutul fals al acestora au avut conştiinţă amândoi”, se arată în rechizitoriu.
Sume retrase pentru angajaţi invizibili
Cu privire la relaţia dintre SC VIATRANS SRL şi SC DUECI SRL, Vasile Maczar, cel care s-a ocupat de ţinerea contabilităţii SC VIATRANS SERV SRL a declarat că toate facturile au fost emise pe firma DUECI din Italia şi nu pe filiala din Bucureşti a acestuia, fiind facturate servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru care erau achitate sute de mii de euro fără decont de cheltuieli şi fără a exista documente justificative efectuate cu respectiva consultanţă, situaţie care a dus-o la cunoştinţa reprezentanţilor VIATRANS SRL, aceştia dându-i asigurări că există un contract de consultanţă încheiat între cele două societăţi comerciale.
”În cauză s-a constatat că s-au retras de către inculpatul Ricciardi Vittorio din contul în lei sume însemnate de bani cu titluri de ”avans salarii”, ”restituire creditare firmă”, ”premii + avans” şi ”dividente”, deşi nu există niciun document din care să rezulte că TECMAR a avut un angajat sau că s-a creditat societatea de către asociat ca persoană fizică sau de către alte persoane.
Ricciardi vrea să fie audiat prin videoconferinţă de teama că va fi arestat
Apărătorul ales al inculpaţilor Alberto Carraggio şi Vittorio Ricciardi este avocatul Paul Mihai Neamţ care a depus la dosarul cauzei pentru Alberto o adeverinţă medicală şi arată că acesta nu s-a putut prezenta la termenul din 18 ianuarie 2017 din motive de sănătate.
Cu privire la inculpatul Vittorio Ricciardi, avocatul solicită a se dispune audierea acestuia fie prin comisie rogatorie, fie prin videoconferinţă, aşa cum s-a întâmplat şi în faţa Curţii de Apel Cluj în primul ciclu procesual. S-a solicitat audierea inculpatului în această manieră din cauza temerii pe care o are Ricciardi, respectiv dacă va veni în ţară, există posibilitatea să fie arestat având în vedere episoadele de acest gen în care a fost implicat inculpatul Alberto Carraggio.
”Alberto Carraggio a fost condamnat de către Tribunalul Oradea la 4 ani şi 6 luni de închisoare, iar Vittorio Ricciardi la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni. Ambii au solicitat recunoaşterea hotărârii străine pe teritoriul Italiei, lucru ce s-a şi întâmplat, în această ţară fiind dat un decret prin care s-au graţiat condamnările de până la 3 ani închisoare. În urma aplicării decretului de graţiere, a rămas de executat pedeapsa ce a fost executată în întregime, respectiv a fost comutată în 6 luni de arest la domiciliu. Cu toate că pedeapsa a fost executată în întregime, în momentul în care inculpatul s-a deplasat din Italia în Albania, acesta a fost arestat de către autorităţile albaneze raportat la condamnarea dată de autorităţile române, inculpatul fiind eliberat după ce a reuşit să-şi angajeze un apărător ales. După acest episod, a crezut că situaţia juridică a inculpatului Alberto Carraggio s-a clarificat, însă când a venit în România pentru a fi audiat în acest dosar în faţa Curţii de Apel Cluj, a fost din nou arestat pe Aeroportul din Cluj-Napoca, în baza aceluiaşi mandat european de arestare, deşi acesta şi-a executat pedeapsa. Inculpatul a stat arestat câteva zile până s-au clarificat lucrurile.
Alberto Carraggio a fost arestat de două ori, în state diferite în baza aceluiaşi mandat, deşi acesta şi-a executat pedeapsa. Vittorio Ricciardi se teme pentru a nu păţi la fel, întrucât este singurul întreţinător al familiei, are doi copii minori, deşi pedeapsa sa a fost în totalitate graţiată raportat la decretul de graţiere dat în Italia. Totodată, are şi greutăţi de natură financiară”, motivează avocatul pentru a solicita audierea lui Vittorio, fie prin comisie rogatorie, fie prin video-conferinţă.
Parchetul aude pentru prima dată că Vittorio Ricciardi este speriat
Reprezentanta Parchetului apreciază că cererea de amânare nu este temeinică, însă este justificată prin înscrisurile medicale depuse la dosar. Totodată, arată că este prima data când aude despre faptul că inculpatul Vittorio Ricciardi este speriat, apreciind că nu este justificată cererea formulată audiere a acestuia prin comisie rogatorie ori videoconferinţă.
Referitor la cele expuse, consideră că nu mai există nicio problemă, niciun pericol în a se întâmpla acest lucru. Arată că Alberto Carraggio raportat la pedeapsa dată de autorităţile române de 4 ani şi 6 luni închisoare, a executat în Italia doar 5 luni de arest la domiciliu, iar Vittorio Ricciardi nu a executat nimic, raportat la decretul de graţiere dat în Italia.
În consecinţă, Tribunalul Cluj-Napoca amână judecarea cauzei şi acordă un nou termen de judecare în 9 februarie 2017.