Potrivit unui anunț, Ministerul Sănătății a desemnat proiectantul pentru Spitalul Regional de Urgență. Este vorba despre o asociere formată din două companii italiene și una din București, care s-a ocupat de proiectarea Aquapark-ului din Bistrița. Asocierea este condusă de compania italiană 3 TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata S.P.A. care s-a asociat cu ATI Project și firma românească ADURO Impex. Potrivit graficului, după etapa de proiectare, spitalul cu aproape 900 de paturi ar trebui să fie terminat în 2027.

Spre finele săptămânii trecute, fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că a fost desemnat şi câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea Spitalului Regional Cluj.

”După Iaşi, astăzi a fost desemnat şi câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea Spitalului Regional Cluj. Proiectele de infrastructură în sănătate au fost o prioritate a mandatului meu şi le-am monitorizat îndeaproape. Aici mă refer îndeosebi la Spitalele Regionale şi centrele de Mari Arşi. De asemenea am alocat pentru infrastructura spitalicească prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 1.7 mld de euro. Dacă nu vor exista contestaţii, serviciile de proiectare ar putea începe chiar la finalul lunii. Noul Spital Regional de Urgenţă Cluj va furniza servicii spitaliceşti comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate multidisciplinare pentru pacienţii cu patologie acută, urgentă şi complexă, la nivel secundar şi terţiar”, a anunțat fostul ministru.

Potrivit presei locale câștigătorii serviciului de proiectare sunt firmele italiene 3 TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata S.P.A. (din Roma) și ATI Project (din Pisa), în asociere cu societatea ADURO Impex, din București.

Anul trecut, cele două companii italiene au semnat contractul pentru proiectarea unui spital din localitatea Tallinn din Italia, în valoare de 17,7 milioane euro.

Proiectul din Tallinn are o anvergură mult mare decât Spitalul Regional de Urgență Cluj și presupune construirea unui „oraș al medicinei”, un complex de clădiri moderne de spitale în partea de nord a orașului, încorporând cele două spitale principale existente într-o singură unitate. Costul total al noului spital este estimat la peste jumătate de miliard de euro. În decembrie 2018, 3TI Progetti Italia Spa a câștigat licitația lansată de RB Rails AS pentru elaborarea liniilor directoare pentru proiectarea arhitecturală, peisagistică și vizuală a unui tronson din Estonia a proiectului Rail Baltica.

SF-ul făcut de ”abonații” europeni la contractele Băncii Europene de Investiții

Potrivit biroului de presă al Comisiei Europene toate studiile de fezabilitate pentru cele trei Spitale Regionale de Urgență care se vor construi în Cluj, Iași și Craiova sunt făcute. Studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale de urgență din România au fost făcute de asocierea Planet S.A, Athens, Greece– Members ASTEC – Conseil Santé – Projectgroup – TIEG – Consulgal – WYG, însă valoarea contractelor nu este publică din cauza unui artificiu. Finanțarea, chiar dacă este făcută din bani europeni și fonduri guvernamentale, este făcută prin intermediul Consultantului European pentru consultanță în investiții (EIAH), un hub al Băncii Europene pentru Investiții, care este o entitate privată a băncii.

Prin acest artificiu, detaliile vizavi de cheltuirea fondurilor sunt sub ”umbrela” secretului comercial. În principal, firmele respective se ocupă de consultanța proiectelor făcute pe bani europeni. Unii angajați sau manageri din cadrul acestor companii au fost angajați în aparatele administrative ale Uniunii Europene.

Noul Spital Regional de Urgență va deveni un punct de referință pentru rețeaua de spitale din regiunea de Nord-Vest și va avea o capacitate totală de 849 de paturi pentru internare continuă și 95 de paturi şi tărgi (paturi mobile) pentru servicii de îngrijire ambulatorie.

SRU Cluj este un complex de construcţii cu 7 etaje, cuprinzând subsol, parter și cinci (5) etaje superioare. Partea orizontală extinsă a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter şi etaj 1), în timp ce 3 etaje suplimentare (etajele 2, 3 si 4) se extind parţial. Trei turnuri pătrate conţinând secţiile se extind de la etajul 2 până la etajul 5 (4 etaje în total). Se menționează că terasele de deasupra etajului 1, între curţile unității, precum și terasa deasupra nivelului 3 sunt prevăzute să fie acoperite cu vegetație. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport H-3 pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135 și cerințele sale operaționale specifice.

Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 151.891 m2. Amprenta clădirii este de 28.883 m2. Suprafața totală utilă (netă) a clădirii este de 70.284 m2 (nu sunt incluse spații tehnice, zone de circuație majoră și suprafață pentru extinderea ulterioară în subsol), în timp ce volumul total construit este de 809.309 m3.

Contractul de finanțare aprobat de Guvern

Luna trecută, Guvernul a aprobat Contractului de finanțare în valoare de 305 milioane de euro, semnat între România și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj. Conform MF, împrumutul reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgență Cluj, diferența de aproximativ 150,4 mil. euro (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

“Data finală de disponibilizare a împrumutului, care este acordat în condiții foarte avantajoase, este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Acesta poate fi tras în maxim 30 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 10 mil. de euro”, spune Ministerul.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătății, în calitate de Promotor și agenție de implementare.

Acest împrumut este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de Ministerul Finanțelor cu Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea celor trei spitale regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova.

Ministerul Finanțelor a finalizat în decembrie 2021 pașii legali pentru intrarea în vigoare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgență Iași și, în paralel cu procesul de aprobare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, efectuează demersurile necesare pentru încheierea Contractului de Finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova.

Potrivit studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale (Cluj, Iași și Craiova) se ridică la cca. 1,64 mld euro. Finanțarea acestora este susținută parțial prin fonduri externe nerambursabile atât în cadrul exercițiului financiar 2014-2020, cât și în cadrul exercițiului 2021 – 2027.

Clujenii preferă să meargă ”în privat”

Un studiu realizat de specialiștii Băncii Mondiale asupra sistemului sanitar din Cluj arată negru pe alb că spre deosebire de rețeaua sanitară publică, cea privată s-a extins puternic în ultimii 10 ani.

Astfel, numărul de spitale s-a dublat de la 8 la 16, la fel ca și cel de centre medicale de specialitate fără paturi, numărul de farmacii a crescut cu 45%, cel de cabinete medicale de specialitate cu 23%, cel de cabinete stomatologice cu 21%, cel de policlinici cu 20%, cel de laboratoare de tehnică dentară cu 19%, iar cel de cabinete de medicină de familie cu 17%.

De asemenea, pe piața metropolitană au apărut tipuri de unități private care nu existau deloc în anul 2010, precum ambulatorii de specialitate, centre medicale de specialitate cu paturi de spital sau centre de dializă.

Potrivit Băncii Mondiale, creșterea gradului de accesibilitate a clujenilor la servicii medicale se datorează exclusiv sistemului privat, care s-a dezvoltat puternic și deține deja o cotă majoritară pe piața anumitor categorii de servicii medicale, precum aprovizionarea cu medicamente, efectuarea de teste de laborator, tratamentele stomatologice, asistența medicală primară (prin medicii de familie), iar pentru anumite afecțiuni chiar și consultațiile de specialitate în ambulatoriu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.