„Gazeta de Cluj” face o reconstituire a tuturor urmăririlor penale ale lui Toma Rus din care s-a sustras de fiecare dată şi a fost scos „basma curată.” Ultima ilegalitate pe care a făcut-o cel mai bogat poliţist din România a fost ameninţarea unui reporter „Gazeta de Cluj” că „îi taie gâtul” în plină stradă. Întâmplarea a avut loc în cadrul unui seminar organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai” pe banii contribuabililor.
Ovidiu Ghitta, decanul Facultăţii de Istorie, a făcut presiuni asupra jurnaliştilor să scrie articolele precum vor ei când e vorba de bunul lui prieten, Toma Rus. Reporterilor “Gazetei de Cluj” li s-au explicat că articolele nu se scriu decât după cum vrea decanul şi că termenii trebuie explicaţi „pe limba lui”. Mai mult decât atât, întrebat fiind ce părere are în legătură cu faptul că la facultatea pe care o conduce este angajat un urmărit penal, respectiv Toma Rus, Ghitta a răspuns cu  aroganţa caracteristică că nu este interesat.

Ceea ce nu a putut nega Ovidiu Ghitta în discuţia cu reporterul “Gazetei de Cluj” este faptul că Toma Rus, urmărit penal pentru fals în declaraţii, este angajatul facultăţii pe care o conduce. Mai mult, pe decan nici măcar nu-l deranjează acest fapt. Se pare că orice urmărit penal din România se poate angaja în cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”.  Cu toate acestea, Ghitta a recunoscut că nici măcar nu ştie ce se întâmplă în interiorul unităţii de învăţământ pe care o conduce. „Nu ştiu ce curs predă Toma Rus”, a declarat, pentru “Gazeta de Cluj”, Ovidiu Ghitta. În momentul în care reporterul a notat această frază în caietul de notiţe, Ghitta s-a luminat şi a ştiut cum va decurge articolul. Suntem curioşi dacă nu cumva Facultatea de Istorie şi Filozofie are în subordinea sa şi o secţie de jurnalism, având în vedere că se deschid facultăţi pe bandă rulantă despre care decanul nu are niciun habar.

Un fapt de-a dreptul îngrijorător este acela că mai marii facultăţii acordă o mai mare atenţie secţiei în care lucrează un urmărit penal şi neglijează istoria. Astfel, deşi unele secţii ale facultăţii de istorie nu au suficiente fonduri pentru a-şi plăti proprii angajaţii, secţia "Studii de securitate" are fonduri suficiente. Astfel, pentru urmăriţii penali se găsesc bani chiar din piatră seacă.

Şantajistul Toma

Toma Rus a fost acuzat de şantaj. Procurorii structurii centrale a DNA l-au chemat pentru numeroase runde de audieri pe comisar. El a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator şi complicitate la delapidare.
Toma Rus a fost cu un picior în puşcărie după ce DNA Bucureşti i-a cerut să facă o scurtă vizită la birourile structurii centrale a DNA pentru a da explicaţii cu privire la dosarele în care acesta este implicat. În momentul de faţă, comisarul şef Toma Rus este director adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (DGCCOA). Chiar dacă acesta ar trebui să fie, în primul rând, apărătorul legilor şi să fie un model de urmat pentru societate, diversele scandaluri în care acesta a fost implicat, îl fac pe acesta să pară drept un mafiot de cea mai joasă speţă. Scandalurile în care acesta a fost implicat au ţinut, nu odată, prima pagină a ziarelor naţionale mass-media arătând în diverse rânduri afacerile extrem de dubioase în care acesta a fost implicat.

Spălare de bani şi alte acuzaţii grave

Toma Rus a fost cercetat de către procurorii DNA pentru spălare de bani, stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator şi complicitate la delapidare. Una din acuzaţiile care i se aduc face referire la faptul că Toma Rus a fost acuzat că l-ar fi şantajat pe finanţatorul clubului de fotbal CRF 1907. Conform plângerii formulate de către Arpad Paszkany, acesta îl acuză pe Toma Rus că l-ar fi forţat pe Paszkany să cumpere suplimente nutritive pentru echipa sa de fotbal de la farmacia care aparţine soţiei lui Toma. Mai mult decât atât, Toma Rus este acuzat că ar fi făcut presiuni pe lângă Paszkany pentru ca acesta să renunţe la procesul intentat Consiliului Judeţean Cluj în dosarul Iulius Mall. În fapt, finanţatorul echipei de fotbal CFR 1907 îl acuză pe Toma Rus că acesta ar fi venit la sediul firmei lui Paszkany pentru a-l “convinge” să renunţe la procesul intentat CJ Cluj în dosarul privind concesionarea terenului pentru construirea mall-ului din cartierul clujean Gheorgheni. Dacă nu ar fi renunţat la respectiva plângere, Paszkany urma să fie anchetat în aşa numitul dosar “Gazeta”. Totuşi, în acest scandal, Toma Rus este doar “vârful icebergului”. Caracatiţa afacerii “Iulius Mall la Cluj” v-a fost prezentată în repetate rânduri în materialele publicate în “Gazeta”, legătura dintre Iulian Dascălu şi afacerile sale de la Cluj fiind făcută pe filiera liberală. În condiţiile în care prietenia dintre acesta şi Relu Fenechiu nu mai este o noutate pentru nimeni, este foarte probabil ca Fenechiu să-l fi sunat pe liderul clujean al PNL şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, pentru a-i facilita lui Dascălu intrarea pe piaţa clujeană. Este foarte posibil că atunci când Marius Nicoară a văzut că lucrurile se “împut” în ceea ce priveşte soarta investiţiei prietenului liberal la Cluj, să-l fi trimis pe “câinele de pază” al PNL Cluj, Toma Rus, să rezolve problema. Totuşi, Arpad Paszkany, celălalt competitor pentru terenul din cartierul Gheorgheni a refuzat “oferta” lui Toma Rus. În timpul audierilor, Toma Rus a negat că ar fi avut vreodată vreo întrevedere cu Paszkany. Declaraţia lui Toma Rus a fost contrazisă de înregistrările video din clădirea în care îşi are biroul Arpad Paszkany. Acest fapt este foarte grav, Toma Rus putând fi acuzat că a minţit în faţa organelor de anchetă, acesta putând fi pus sub acuzare şi pentru infracţiunea de sperjur şi mărturie mincinoasă.

De asemenea, Toma Rus mai este cercetat de către procurorii DNA pentru modul în care a subînchiriat un spaţiu obţinut de la societatea Piscicola, pe care mai apoi l-a închiriat, la un preţ mult mai mare, Băncii Transilvania. Pentru spaţiul în cauză, situat în centrul Clujului, Viafarm, farmacia soţiei lui Toma Rus, plăteşte o chirie lunară către “Piscicola” în valoare de 980 de lei (9,8 milioane de lei vechi) pe lună. Acelaşi spaţiu a fost însă închiriat de “Viafarm” Băncii Transilvania pentru 18 euro/metru pătrat, potrivit declaraţiei lui Toma Rus. Ceea ce înseamnă o chirie lunară de 4.380 lei noi, pentru spaţiul iniţial. În realitate, suma încasată de Toma Rus doar din aceasta afacere este cu mult mai mare, deoarece suprafaţa utilă a spaţiului a fost dublată prin extinderea unor ziduri.

Adio, dar rămâi cu bine

Comisarul şef Toma Rus a decis anterior să renunţe la postul de adjunct al şefului Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI înaintând, totodată, un raport prin care cerea trecerea în rezervă. “Am promis copiilor mei şi soţiei că atunci când se va finaliza dosarul de la DNA, mă voi retrage acasă şi mă voi dedica familiei. În data de 5 mai am primit comunicarea de la DNA că am fost absolvit de orice vină în dosarul în care am fost introdus fără vină. Aşadar, sunt un pensionar al Ministerului de Interne, după ce am ocupat cea mai înaltă poziţie pentru un poliţist în cadrul MAI. Experienţa mea şi realizările mă recomandă pentru a preda în cadrul Academiei de Poliţie şi, în consecinţă, voi accepta, probabil, o colaborare în cadrul Academiei, dar doar în cazul în care acest lucru nu mă va obliga să rămân mai mult de o zi pe săptămână la Bucureşti. Mă întorc acasă.”, a declarat comisarul Toma Rus. Totuşi, din informaţiile “Gazetei”, cererea de trecere în rezervă a acestuia a venit ca urmare a diverselor informaţii apărute în mass-media, articole care arătau actele cu deosebit caracter penal la care Toma Rus s-a dedat în decursul anilor. Adică, sursele “Gazetei de Cluj” au confirmat că fostul ministru al internelor, Dan Nica, nu l-a agreat niciodată pe comisarul clujean, mai ales după ce i-a văzut “mapa profesională “. Toma Rus, a intrat în minister, pe postul actual, “la pachet” cu Virgil Ardelean, odată cu numirea celor doi, ministrul Oprea fiind nevoit să renunţe la calitatea de demnitar. Totuşi, Toma Rus a fost doar “peştişorul mic” în toată această “afacere”, opinia publică fiind concentrată în primul rând pe “Vulpe”. Speculaţiile apărute în mass-media dădeau ca sigur faptul că cei doi au fost “trimişi” la Bucureşti la “ordinul” expres al fostului ministru de interne, clujeanul Ioan Rus, politician cu care Toma Rus este prieten de o bună bucată de vreme. Ardelean a fost nevoit să părăsească şefia DGIPI în urma presiunii mediatice la care a fost supus. Preocupaţi cu “Vulpea”, ziariştii şi oamenii politici nu au observat faptul că în “schemă” s-a strecurat şi Toma Rus. Acesta a fost “observat” ulterior, noul ministru de interne, conform informaţiilor noastre, punând presiune pe acesta să părăsească fotoliul de subsecretar de stat. Temându-se să nu se “trezească” pe cap cu un dosar penal puternic, Toma Rus a renunţat la post şi, implicit, la carieră. Un lucru ciudat este că pe pagina electronică a MAI, la secţiunea secretari de stat, acolo unde era trecut şi Toma Rus, încă din 14 mai, adică cu o zi înainte ca Toma Rus să părăsească ministerul, apărea înlocuitorul său. În mod normal, după ce un demnitar este schimbat, trece aproximativ o săptămână până când este găsit un înlocuitor, tipar care, în schimb, nu s-a aplicat şi în acest caz.    

Un comisar… acuzat

Toma Rus a fost acuzat de-a lungul timpului de diverse acte cu caracter reprobabil, pe numele său fiind depuse două plângeri penale la DNA. În primul dosar aflat în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie, Toma Rus este acuzat că ar fi închiriat un sediu de la societatea Piscicola, subînchiriindu-l ulterior Băncii Transilvania, cărora le-a perceput o chirie cu 35 de ori mai mare decât preţul iniţial. Un al doilea dosar în care acesta a fost cercetat de către Direcţia Naţională Anticorupţie face referire la faptul că Toma Rus l-ar fi şantajat pe finanţatorul clubului de fotbal CFR 1907, Arpad Paszkany. În fapt, Paszkany a reclamat faptul că Rus ar fi venit în biroul său şi i-ar fi cerut să renunţe la contestaţia legată de atribuirea terenului din cartierul Gheorgheni pentru construcţia unui complex comercial de tip mall firmei ieşene Iulius Mall. În cazul în care afaceristul clujean nu ar fi renunţat la plângere, acesta ar fi urmat să-i fie fabricat un dosar penal. Totuşi, în data de 5 mai, procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmărire penală a fostului şef al BCCO Cluj-Napoca în legătură cu cazul legat de presupusul şantaj asupra lui Paszkany.

Comisarul şef Toma Rus este, poate, cel mai bogat poliţist român. Averea sa se ridică la sume astronomice, care depăşesc milioanele de euro. În momentul de faţă, procurorii DNA anchetează modalitatea prin care fostul şef de la BCCO a dobândit averea.

Case şi terenuri

Conform declaraţiei de avere a comisarului-şef Toma Rus depusă în 15.10.2007, averea comisarului Toma Rus nu a suferit foarte multe modificări faţă de cea precedentă. Astfel, în momentul de faţă, el deţine două terenuri, unul în intravilanul comunei Recea Cristur în suprafaţă de 13.697 mp şi unul agricol în suprafaţă de 84.800 mp în satul Căprioara. Totodată, în declaraţia de avere se precizează că el mai are şi un apartament de 203 mp în Cluj-Napoca şi o casă de locuit de 505 mp în satul Căprioara. Conform aceleiaşi declaraţii de avere, el mai deţine şi bijuterii în valoare de 35.000 RON. La capitolul salarii, în declaraţia de avere, Toma Rus a trecut suma de 84.164 RON, reprezentând salariul aferent anului 2006 obţinut în urma ocupării postului de director adjunct la DGCCOA. De asemenea, soţia sa Rus Zoia a obţinut în acelaşi an 6.000 RON, reprezentând salariul de la farmaciile familiei. Mai departe, conform aceleiaşi declaraţii de avere, Rus Zoia a încasat dividente de 208.506 RON în urma profitului obţinut de “companiile” pe care le deţine.

Ciudăţenii marca Toma

Totuşi, ciudăţenia privind averea lui Toma Rus apare când comisarul declară veniturile pentru închirierea apartamentului de pe Calea Dorobanţilor nr. 21. În declaraţia de avere din 5.10.2005, familia Rus a obţinut peste 80.000 RON din închirierea respectivului imobil. Totuşi, în ultima declaraţie de avere, publicată în octombrie 2007, Rus declară că a obţinut doar 40.000 RON în urma închirierii respectivului spaţiu. Mai departe, tot în ultima s-a declaraţie de avere, Toma Rus a declarat că a vândut un spaţiu comercial către firma SC Frigo Transilvania SRL pentru suma de 50.000 euro.

Fals în declaraţii

Oficialii Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI) au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru anchetarea de fals în declaraţii a lui Toma Rus, fostul secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Potrivit unui comunicat al ANI, în declaraţia din 01.11.2004, la rubrica "Bunuri mobile", acesta a specificat că deţine două autoturisme, respectiv, un autoturism marca Opel Vectra, an de fabricaţie 1994, dobândit în anul 1997, şi un autoturism marca Audi A4, an de fabricaţie 2002, dobândit în anul 2003.
În declaraţia de avere din data de 25.04.2005, Rus menţionează un singur autoturism, acesta fiind precizat la rubrica "Bunuri Imobile înstrăinate în ultimele 12 luni", cel de-al doilea autoturism nemaifiind menţionat la nicio rubrică. ANI mai arată că fostul secretar de stat nu a specificat în declaraţiile de avere care din cele două autoturisme a fost înstrăinat.
Mai mult, potrivit ANI, în declaraţia din 05.10.2005 nu mai figurează niciun autoturism.
Comunicatul ANI mai arată că Toma Rus nu a menţionat sau a menţionat eronat veniturile sale în declaraţia de avere.
“Gazeta de Cluj” v-a prezentat în repetate rândurile neregulile din declaraţiile de avere şi alte afaceri dubioase în care era implicat fostul secretar de stat.

În declaraţia de avere publicată pe pagina electronică a Poliţiei Române, Toma Rus a afirmat că deţinea două terenuri, unul agricol şi unul în intravilan, amândouă situate în comuna natală, Recea Cristur, ambele fiind în suprafaţă de aproape 10 hectare. De asemenea, acesta mai deţine un apartament pe Calea Dorobanţilor la numărul 21, apartament 22, într-un bloc situat în apropierea clădirii Tribunalului Cluj. Rus mai are şi o casă de vacanţă de 505 mp în comuna Recea Cristur. În declaraţia de avere, Toma Rus avea trecut că a vândut, în 2007, un spaţiu comercial, obţinând 50.000 euro în urma tranzacţiei. La capitolul salarii, Toma Rus avea consemnat că a obţinut în 2007 o remuneraţie netă de 71.800 lei, în urma exercitării funcţiei în cadrul IGPR. Tot în declaraţia datată 1 septembrie 2008, Toma Rus avea specificat că a obţinut dividende de peste 30.000 lei de pe urma farmaciilor pe care le deţine împreună cu soţia sa.

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.