Supranumit “Regele Mall-ilor”, Iulian Dascălu are cele mai mari datorii dintre patronii de mari centre comerciale din România. Raportat la anul fiscal 2008, cele cinci firme care stau în spatele mall-urilor lui Dascălu aveau datorii totale de circa 1,5 miliarde de lei. Numai la mall-ul din Cluj-Napoca, SC Iulius Mall Cluj SRL, firma afaceristul ieşean, avea datorii totale de 298.384.904 de lei. Cele mai mari datorii au fost acumulate către băncile care au finanţat construcţia acestor centre comerciale. Pentru a face rost de bani, Iulian Dascălu a fost sprijinit de fostul Mitropolit al Moldovei, actualul Patriarh  Daniel, care i-a facilitat lui Dascălu obţinerea unor credite de la o serie de bănci din Grecia. De asemenea, Dascălu este înconjurat şi de o “camarilă” de foşti ofiţeri de securitate.

Cele mai consistente câştiguri pe care le au patronii de mall-uri provin din chiriile pe care le percep pentru spaţiile comerciale din incinta centrelor comerciale. Conform datelor fiscale, Iulian Dascălu a încasat de pe urma chiriilor din cele patru mall-uri pe care le are aproape 40 de milioane de euro, însă, în acelaşi timp, el a contractat credite de la bănci în valoare de 260 de milioane de euro. La sfârşitul anului 2008, SC Iulius Grup avea datorii totale de 166,759 de milioane de lei, Iulius Mall Suceava de 253,621 de milioane de lei, Iulius Mall Cluj de 298,385 de milioane de lei, Iulius Mall Timişoara de 538,202 de milioane de lei, iar Build Corp de 251,89 de milioane de lei. Ultima dintre aceste firme este societatea de construcţii prin intermediul căreia Iulian Dascălu îşi realizează lucrările de antreprenoriat la investiţiile sale.
Interesant este faptul că acest declin al afaceristului ieşean coincide cu schimbările politice care au avut loc în 2008, când de la conducerea Guvernului a fost debarcat Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre susţinătorii lui Dascălu pe linie de partid sprijinit la rindul lui de Relu Fenechiu, deputat liberal ieşean şi, de asemenea, unul dintre cei bogaţi oameni de afaceri din Iaşi.

Camarila de Securitate

Cu toate acestea, Dascălu a fost susţinut nu doar pe linie politică, ci şi pe linie “informativă”. El s-a înconjurat de foşti angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii sau ai fostei Securităţi. Unul dintre aceştia este Gheorghe Atudoroaie, fost ofiţer de Securitate care s-a căsătorit cu Emilia, fiica generalului de Securitate Nicolae Pleşiţă. La începutul anilor ’90, Atudoroaie a fost arestat şi condamnat pentru represaliile din 1989, dar în 1991 a fost achitat şi reîncadrat în SRI de către Virgil Măgureanu. Din 2004, Atudoroaie a fost făcut general şi este reprezentantul lui Iulian Dascălu în  cadrul Iulius Mall Timişoara, unde datoriile sunt de aproape jumătate de miliard de lei. În Iaşi, Iulian Dascălu îl are ca apropiat pe Nicolae Badea, rectorul Universităţii Tehnice Iaşi, un personaj care nu este străin de activităţile Securităţii de dinainte de 1989. Iulius Mall Iaşi este construit pe un teren care aparţine Universităţii. În Suceava, unde Iulian Dascălu a deschis un mall care în 2008 avea datorii totale de 253,621 de milioane de lei, Dascălu a făcut afaceri cu fostul şef SRI Suceava, Cornel Huţanu, personajul de la care a cumpărat terenul pe care a construit investiţia. În momentul de faţă, Huţanu este directorul Iulius Mall Suceava. De asemenea, Dascălu mai este apropiat cu al fostului şef SRI Iaşi, prin care Dascălu i-a transmis omul de afaceri Arpad Paszkany că ar face bine să renunţe la contestarea licitaţiei în urma căreia a câştigat cu “dedicaţie” terenul pe care, ulterior, a construit Iulius Mall Cluj. Pe statul de plată al lui Dascălu mai figurează şi colonelul Feraru, fost şef de cadre la Poliţia Iaşi, care acum are funcţia de director tehnic la Iulius Mall Iaşi. Şi fostul şef al Securităţii din Roman, Vasile Alexoaie se numără printre angajaţii firmelor lui Dascălu.

Ultima afacere a lui Dascălu
 
În momentul de faţă, una dintre cele mai mari probleme cu care Iulian Dascălu se confruntă are legătură cu o serie de ilegalităţi privitoare la proiectul Palas din Iaşi şi care au fost scoase la iveală de Corpul de Control al Primului Ministru. Inspectorii ministeriali au descoperit că regimul juridic al terenului pe care Dascălu vrea să construiască un nou proiect imobiliar a fost schimbat nelegal. Astfel, asociarea între municipalitatea ieşeană şi Iulius Group este ilegală. Iţele acestui contract semnat de primarul Gheorghe Nechita şi Dascălu au ajuns şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), iar edilul Iaşiului susţine că întreaga afacere are conotaţii politice. „Terenul s-a aflat doar în administrarea Consiliului Local Iaşi, ceea ce nu-i dădea dreptul de a schimba statutul juridic de trecere din domeniul public în domeniul privat şi nici dreptul de încheiere a contractului cu societatea comercială Iulius Group", se prezintă în raport. Întreaga afacere se “învârte” în jurul a 4,5 hectare de teren, din centrul Iaşiului, teren situat în spatele Palatului Culturii. Conform inspectorilor guvernamentali, terenul a aparţinut consiliului Judeţean Iaşi, administraţie care l-a dat în administrarea primăriei. Chiar dacă avea doar drept de administrare, primarul Iaşiului, Gheorghe Nechita, a scos terenul din patrimoniul public şi l-a trecut în patrimoniul privat pentru a i-l oferi lui Iulian Dascălu, care s-a asociat în acest fel cu municipalitatea ieşeană. Dascălu s-a angajat să investească 250 de milioane de euro până în 2010 în ansamblul imobiliar care urmează să se construiască pe acest teren. Cota municipalităţii din acestă afacere este de 10%, iar Iulian Dascălu ar trebui să termine, până la finele anului în curs, 500 de apartamente, 3.000 de locuri de parcare, două hoteluri de patru şi cinci stele cu peste 350 de camere, 13.500 de metri pătraţi de clădiri de birouri, un parc de 5 hectare şi mai multe zone comerciale.

Unul dintre cei mai importanţi oameni care îl susţin pe Iulian Dascălu este Patriarhul Daniel, fostul Mitropolit al Moldovei. Acesta i-a facilitat lui Dascălu să primească finanţările din partea băncilor greceşti pe linie „ortodoxă”. Conform unor surse, legăturile dintre Patriarh şi iulian Dascălu pot fi explicate prin prisma „camarilei” de fosti ofiţeri de informaţii cu care omul de afaceri ieşean s-a înconjurat.

SC Iulius Grup – 166,759 de milioane de lei,
Iulius Mall Suceava – 253,621 de milioane de lei
Iulius Mall Cluj – 298,385 de milioane de lei
Iulius Mall Timişoara – 538,202 de milioane de lei
Build Corp – 251,89 de milioane de lei

Ştefan Trandafir

4 COMENTARII

  1. ar trebui sa fie arestat…si sa fie executat de catre banci sa ajunga la sapa de lemn….multe nu se stiu…cum a facut afaceri acest om

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here