Magistratul Iuliana Moldovan de la Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Vasile Coman, un bătrân de 70 de ani din Vişeul de Sus, la doi ani şi trei luni de închisoare pentru acuzaţia de terorism. Dosarul penal a fost făcut de şeful DIICOT Maramureş, procurorul Cristian Ioan Dragotă, care îi impută bătrânului cheltuieli de investigaţii în sumă de 2.000 de lei. Vasile Coman a intrat în atenţia Justiţiei după ce a lipit mai multe caricaturi prin Vişeul de Sus în care erau ironizaţi judecători, procurori şi poliţişti din zonă.

Vasile Coman este un bătrân de 70 de ani care la mijlocul acestei luni a fost condamnat la închisoare pentru terorism de judecătorul Curţii de Apel Cluj, Iuliana Moldovan. În urmă cu câţiva ani, condamnatul a ironizat mai mulţi judecători, procurori şi poliţişti din zona în care locuia. În 2016, la unul dintre termenele de judecată din lungul şir de procese în care era judecat pentru acest lucru, după ce a băut o ţuică, bătrânul ar fi pus în toaleta Tribunalului Maramureş pământ sau mămăligă în câteva tuburi, iar jandarmii şi, ulterior, trupele speciale chemate, au considerat că dispozitivul respectiv este o bombă pe care au ”dezarmat-o”. Vasile Coman a fost trimis în judecată şi condamnat la Curtea de Apel Cluj.

”Condamnă pe inculpatul Coman Vasile, cetăţean român, ocupaţie – pensionar, necăsătorit, recidivist, domiciliat în pentru comiterea infracţiunii prev.de art.38 din L.535/2004 cu aplic.art.41 alin.1 şi art.43 alin.1 C.penal, la pedeapsa de : -3 luni închisoare În baza art.96 alin.4 C.penal, revocă suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr.121/30.04.2014 a Jud.Vişeu de Sus ( definitivă prin decizia penală nr.781/30.09.2014 a Curţii de Apel Cluj) urmând ca inculpatul să execute noua pedeapsă care se adaugă la pedeapsa anterioară, rezultând pedeapsa finală de 2 ani şi 3 luni închisoare. Stabileşte în favoarea Baroului de Avocaţi Cluj suma de 520 lei onorar pentru apărătorul din oficiu al inculpatului. Obligă inculpatul să plătească suma de 3.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 20.03.2018”, arată soluţia pe scurt a sentinţei emisă de magistratul Iuliana Moldovan.

În cadrul termenelor de judecată, printre procurorii de şedinţă s-a numărat şi procurorul clujean Doru Dobocan, ultimul şef al celebrei Arhive SIPA.

A explodat mămăliga!

Bătrânul care a fost diagnosticat cu un episod, ameliorat, de tulburare delirantă (adică vorbea în dodii, n.red.) a ”ghicit” soluţia pe care magistratul clujean i-o pregătea. În 27 februarie, Vasile Coman a trimis o adresă Curţii de Apel Cluj, în cadrul procesului în care era judecat pentru terorism.

”Recent am făcut un consult medical de specialitate, care a stabilit prin metode moderne, gradul de pierdere a auzului, anexez o copie a audiogramei. Copie de pe biletul de trimitere de la medicul de familie către medicul ORL, pe care nu am avut timp să-l onorez din lipsa banilor. Eu sunt nevoit să-mi cheltui pensia ”nesimţită” de ”asistat social” şi trebuie să amân accesul la consultaţii medicale şi medicamente şi să-i cheltuiesc în lupta cu lipsa de cultură generală şi juridică a poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor. Dar şi cu dorinţa lor de a se răzbuna pe mine”, scria Coman în urmă cu o lună.

Contactat de reporterii Gazetei de Cluj, Vasile Coman a povestit cum a fost la procesul în care a fost condamnat pentru terorism. ”A fost aproape la fel ca în procesele din Evul Mediu, adică toţi s-au comportat de parcă eram sigur vinovat. Judecătoarea Iuliana Moldovan tot timpul a încercat să mă intimideze. Nu au avut nici un fel de probe, ci doar declaraţiile mele şi ale martorilor! Unul dintre ei, un jandarm care îi controlează pe cei care intră la Tribunalul Maramureş, a declarat că nu a găsit nimic suspect la mine care ar fi putut să fie periculos.  Vor să sperie acest popor, să-l terorizeze şi să-i frică”, spune Vasile Coman.

”Despre obiectele la care se face referire în rechizitoriu, arăt că într-adevăr le aveam asupra mea şi probabil le-am uitat la grupul sanitar de la Tribunalul Maramureş. Însă nu era vorba despre patru cilindri cu pământ, ci am pus înăuntru mămăligă cu brânză pe care intenţionam să o mănânc în cursul zilei. Mai aveam un beculeţ şi o baterie pentru o lanternă. Obiectele arătate mai sus nu erau montate împreună ca să aducă a dispozitiv explozibil, ci erau separat. Nu îmi explic de ce au fost găsite cocoloaşe cu pământ şi nu de mămăligă, aşa cum aveam eu în geanta mea. Rulourile de care vorbeam, cele cu mămăligă, nu erau legate cu sârmă. Am fost expertizat psihic, însă contest expertiza făcută pentru că s-au încălcat normele care reglementează expertizele”, a declarat Coman în cadrul audierilor din timpul procesului.

Şi-a bătut joc de organ

Bătrânul spune că problemele pe care le are în justiţie au început după ce a lipit mai multe caricaturi prin Vişeul de Sus în care erau ridiculizaţi judecători, procurori şi poliţişti din localitate.

”Am cumulat 14 ani de condamnare cu suspendare. În primul dosar de la Vişeu, cel cu caricaturile din 2013, am fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi patru ani de supraveghere. În dosarul respectiv am atras atenţia asupra faptului că procurorul a fost incompatibil pentru că era satirizat în cele două caricaturi şi tot el a făcut rechizitoriul, dar judecătorul s-a făcut că plouă. S-a făcut apel, dar şi la Curtea de Apel Cluj, fără nici un act în plus, am fost condamnat. Cumulat, am fost judecat în multe instanţe timp de patru ani de zile! Spre exemplu, judecătorul Toader Coman, care apare în caricaturile respective, cerea 100.000 de milioane daune morale!, povesteşte Vasile Coman.

Însă, de pe urma acestui dosar a apărut un altul, în care Coman a fost acuzat de pornografie infantilă. Chiar dacă este vorba de o acuzaţie gravă, el a fost condamnat tot cu suspendare, în pofida faptului că mai avea o condamnare la activ!

Pe de altă parte, el spune că a primit acest gen de condamnare pentru că totul a fost o înscenare. În mod atipic, pentru o infracţiune cu o asemenea gravitate, în urmă cu doi ani Curtea de Apel Cluj a emis o condamnare cu suspendare. De menţionat este şi faptul că părinţii fetelor implicate în acel dosar nu s-au constituit în dosar părţi civile pentru a cere plata de daune morale.

Geniştii SRI au făcut noroi din bombă!

”Întrucât specialiştii genişti în urma evaluării riscului apreciat prin prisma observării aspectului exterior al dispozitivului care prezenta caracteristicile tehnice funcţionale ale unui dispozitiv exploziv de iniţiere a unei încărcături cu caracteristici necunoscute, au concluzionat că există posibilitatea ca dispozitivul în cauză să fie apt de explozie s-a decis şi s-a acţionat prin intervenţia şi utilizarea disruptorului tip DR 2 din dotare, dispozitiv destinat anihilării efectelor explozibililor. Dispozitivul a fost astfel neutralizat prin pulverizare cu apă la o presiune de cca. 100 atm cu ajutorul disruptorului din dotarea echipei pirotehnice din cadrul Serviciului Român de Informaţii. (…) Ulterior, cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului s-a stabilit că dispozitivul utilizat de inculpat nu era apt să producă explozie fiind confecţionat din materiale improprii unui astfel de scop”, se arată în rechizitoriul făcut de şeful DIICOT Maramureş.

Jandarmii au securizat zona să nu fie nimeni împroşcat

Potrivit rechizitoriului,  ”Vasile Coman a plecat din Vişeu la ora 05:00 împreună cu un vecin pe care îl rugase să îl ducă la Baia Mare. A ajuns la tribunal, unde ”a făcut nişte fotocopii la biroul de copiat acte din incintă, pentru ca mai apoi să se deplaseze la grupul sanitar aflat la acelaşi nivel. Profitând de împrejurarea că la acel moment nu se aflau alte persoane în zonă, a asamblat componentele anterior pregătite, unind cei patru elemenţi cilindrici, bateria şi becul prin lipire cu bandă adezivă şi a amplasat dispozitivul sub un vas urinar din grupul sanitar, după care a plecat în grabă pentru a nu fi observat”, mai arată procurorii.

După aceea a urcat în sala unde avea loc procesul său, unde a fost anunţat că instanţa va striga cauza care îl priveşte în jurul orei 10:00, însă bărbatul a preferat să plece motivând că nu mai poate aştepta din cauza unor probleme de sănătate.

La scurt timp cei care au găsit dispozitivul i-a anunţat pe jandarmi care au evacuat clădire. ”Alarmaţi de aspectul dispozitivului care părea a fi unul exploziv chiar şi pentru persoanele cu pregătire, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Pintea Viteazul Maramureş au izolat zona şi au evacuat persoanele din clădire”, subliniază procurorul Cristian Ioan Dragotă de la DIICOT Maramureş.

7 COMENTARII

 1. O asemenea tuta trebuie trimisa portar la Balaceanca,fiindca este deranjata la mansarda!! De cand o asa zisa judecatoare te poate condamna pentru libertatea de exprimare,garantata de CONSTITUTIE??? Aceasta individa nu mai are ce cauta in magistratura si trebuie pusa sa plateasca eventualele daune hotarate de CEDO in favoarea celui condamnat abuziv!!

 2. Bun articol, pacat ca ati uitat sa scrieti ca omul a primit 2 ani cu suspendare pentru coruperea sexuala a unui minor si e recidivist si ca i-a marit pedeapsa cu 3 luni pentru porcaria asta.. Mai puneti si voi minuta, ca de aia e publica pe net..

  Condamnă pe inculpatul C V, fiul lui I şi N, născut la data de în M, jud.M, CNP., cetăţean român,ocupaţie – pensionar, necăsătorit, recidivist, domiciliat în pentru comiterea infracţiunii prev.de art.38 din L.535/2004 cu aplic.art.41 alin.1 şi art.43 alin.1 C.penal, la pedeapsa de : – 3 luni închisoare În baza art.96 alin.4 C.penal, revocă suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr.121/30.04.2014 a Jud.Vişeu de Sus ( definitivă prin decizia penală nr.781/30.09.2014 a Curţii de Apel Cluj) urmând ca inculpatul să execute noua pedeapsă care se adaugă la pedeapsa anterioară, rezultând pedeapsa finală de 2 ani şi 3 luni închisoare. Stabileşte în favoarea Baroului de Avocaţi Cluj suma de 520 lei onorar pentru apărătorul din oficiu al inculpatului. Obligă inculpatul să plătească suma de 3.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 20.03.2018.

 3. La Cluj nici nu este nevoie de protocoale….Danilica face tot posibilul sa nu supere zdrentele si portocalele. Nora Bo…. nu demasca nici un abuz comis de ”ucigasii de destine”,in viata ei nu a returnat un dosar procurorilor,fiind la mana lor timp de 5 ani…atat cat prafurile fiului mai au miros. Acum au bagat la racorica pe cel mai temut terorist al Romaniei. hmmmm prea mult se exagereaza

 4. Oare nu exista si un protocol SRI-Balaceanca, definitiv si executoriu? Bin Laden daca ar trai ar pune o bomba la Curtea de apel, fiind jignit. Adica un caricaturist e egalul lui? Noroc ca a murit, dar totusi tov judecator ar trebui ascunsa rapid intr-un loc cu tratament profesionist, ca, doamne fereste, afla vreun discipol de sentinta, se enerveaza de afrontul adus si se razbuna.

 5. Condamnare ca in Romania. Nu exista nici un fel de probe. Nu exista amprente, nu exista urme de pasi, nu exista imagini video, nu exista martori care sa-l fi vazut pe ,,terorist „. Exista doar dorinta de razbunare a procurorului Dragota Ion Cristian, fost procuror sef la Procuratura Sighet, cu complicitatea judecatoarei Iulia Moldovan de la Curtea de Apel Cluj. Procurorul Dragota este specialist in musamalizarea unor infractiuni grave (tentative de omor, lipsire de libertate, tortura , etc) si specialist in fabricatea de dosare penale pentru ,,teroristi”. Referitor la comentariul facut de Puie Monta, probabil lingau informator propagandist, trebuie sa stie ca dosarul la care se referea este exact la fel ca cel fabricat pentru ultima condamnare

 6. Mincinosul prpagandist Puia Monta, probabil din gasca excrocilor de Curtea de Apel Cluj, trebuie sa stie , probabil stie ca instanta de la Viseu m-a achitat de toate acuztiile. Nemernicii de la Curtea de Apel Cluj, judecatorii Hentel Luminita si Andries Viorel, prin rastalmacirea probelor existente dar si prin falsificarea altora din dosar ma condamna la 2 ani inchisoare si ma mai si talharesc de 6 milioane de lei cheltuieli de judecata. Scopul condamnarii era sa-l protejeze pe puiul militianului tortionar Bene de la Borsa, Bene-junior ajuns mare scula la DIICOT si care nu mai avea un laptop al meu, pe care instanta de la Viseu A DISPUS SA MI-L RESTITUIE. Iar judecatorii din Romania au pretentia la respect nelimitat, neconditionat. Ei , prin educatia de tip stalinist, vor sa fie respectati de frica si nu prin corectitudinea deciziilor pe care le dau.

 7. ISTORIA SE REPETA !
  Pe vremea cand se mai lucra la mina, in subteran, exista un militian si un securist care supraveghea salariatii minei, deoarece se lucra zilnic, cu mult exploziv. Pentru a obtine avansari si premii in bani, cei doi, prin ,,metode specifice” cu aportul informatorilor, ,,descopereau” ascunse dupa armaturi, cate un pachet cu trei-patru patoane de dinamita. Evenimentul se intampla inainte de sarbatori.
  Minierii primeau premii inainte de Revolutie, de Anul Nou, de ziua minerului, iar dupa Revolutie primeau premii trimestriale, ,, banii porcului” , ,,banii mielului”.
  ,,Bietii” militieni si securisti, primeau si ei premii dar numai daca isi faceau ei rost, prin metoda de mai sus.
  Analizand evolutia evenimentelor in cazul de fata, observ ca , evenimentul s-a produs pe 23 noiembrie, deci inainte de Craciun. Eu trebuia sa fiu, obligatoriu, pe 23 noiembrie, la termenul uneia din inscenari si la Probatiune. Organele erau sigure ca eu voi fi prezent in ziua respectiva la Palatul de Justitie.
  Sunt sigur ca ,,boamba” a fost confectionata de ,,organe”. Nu cred ca in dimineata respectiva am intrat la toaleta, deoarece cu cateva minute inainte, am fost la toaleta Spitalului Judetean. Am intrat sa fac ceva copii xeros alaturi de toaleta. Am vazut ca unul din jandarmi se tinea dupa mine, trebuia sa ma prinda in ,,flagrant”. Declaratiile controversate, confuze , pe care le-am dat procurorului, se datoreaza faptului ca eu nici in ziua de azi nu imi amintesc ce am facut in ziua de 23 datorita faptului ca dupa ce am luat medicamente dimineata, am baut inainte de a intra la proces 100 ml de tuica de pruna, pentru a-mi face curaj si pentru a ma putea abtine sa nu o injur pe judecatoarea Alb Codruta, care instrumenta dosarul 569,si care tot astepta ,,atentia cuvenita”, tergiversand cauza pe parcursul a 14 termene de judecata, desi putea sa dea o solutie chiar de la primul termen de judecata. E drept pe Alb Codruta, am injurat-o de mii de ori, atat eu cat si miile de prieteni si cunostinte, dar in afara salii de judecata. Dosarul 569 este dosarul nepot al primelor doua , 318-tatal, 2955- fiul si 596 nepotul aflat pe rol , cu aprximativ acelasi subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here