Complexul comercial Iulius Mall s-a transformat într-un adevărat magnet pentru ilegalități. Operatorii economici care-și fac veacul în proximitatea mall-ului deținut de Iulian Dascălu au crezut că beneficiază de protecția pe care afaceristul a primit-o de la primarul Emil Boc. Însă, expresia „frate, frate, dar brânza-i pe bani” se potrivește de minune în cazul societății Coffee Racer SRL din cadrul Iconic Garden Iulius Parc. Polițiștii locali din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au constat că firma își desfășoară activitatea fără să dețină acord de funcționare din partea autorității publice locale. Astfel, au amendat firma cu 400 de lei, iar ca măsură complementară au dispus suspendarea activităţii. 

În urma unui control efectuat de polițiștii locali ai Primăriei Cluj-Napoca, în vara anului 2023, s-a constatat că societatea Coffee Racer SRL nu deține acord de funcționare din partea autorității publice locale pentru activitatea comercială pe care o desfășoară la punctul de lucru Iconic Garden Iulius Parc. Prin urmare, polițiștii locali au întocmit un proces verbal de contravenție, la data de 24 iulie 2023, prin care societatea a fost sancţionată cu amenda în cuantum de 400 lei, dispunându-se totodată sancțiunea complementară constând în suspendarea activităţii la punctul de lucru menționat, până la intrarea în legalitate. 

Potrivit procesului-verbal, „în data de 24.07.2023, ora 13:00, pe str. Alexandru Vaida Voievod (punct de lucru Iconic Garden Iulius Parc), se serveau, în regim de alimentație publică, băuturi reci și calde pe bază de cafea, precum și diverse fursecuri, CAEN 5630. Au fost solicitate documentele legale necesare și s-a constatat faptul că S.C. Coffee Racer S.R.L. nu deține acord de funcționare din partea autorității publice locale pentru activitatea comercială menționată”.

Pentru că nu-și permitea să sisteze activitatea în plin sezon, la numai două zile de la emiterea procesului verbal, societatea Coffee Racer SRL a dat în judecată Direcția Generală Poliția Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, solicitând magistraților clujeni să anuleze documentul. 

În motivarea cererii de chemare în judecată firma a arătat că „descrierea faptei este făcută în mod lapidar, iar faptul că se descrie că a desfășurat activități de servire a băuturilor pe bază de cafea și fursecuri diverse nu este suficient pentru a se putea determina gravitatea faptei”.   

De cealaltă parte, Direcția Generală Poliția Locală a solicitat magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca să respingă plângerea contravenţională şi să menţină procesul verbal contestat, ca legal şi temeinic. De asemenea, a arătat că motivele invocate de Coffee Racer SRL sunt nefondate și nu pot înlătura răspunderea contravențională a societății. 

Instanța: Coffee Racer SRL avea obligația de a nu desfășura activitate comercială în lipsa acordului de  funcționare

La începutul acestei luni, magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au respins ca ca neîntemeiată plângerea contravenţională formulată de Coffee Racer SRL. Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Astfel, firma va putea să-și desfășoare activitatea în continuare, până la o decizie definitivă, în ciuda lipsei acordului de funcționare pe care avea obligația să-l obțină de la Primăria Cluj-Napoca. 

„Instanța reține că petenta nu a contestat starea de fapt și nu a susținut că ar fi deținut acord de funcționare valabil emis de autoritățile publice locale. Așadar, necontestând starea de fapt reținută în actul sancționator și nedepunând nicio probă la dosar,  petenta nu a răsturnat prezumția de temeinicie de care se bucură procesul-verbal de contravenție, motiv pentru instanța reține că procesul-verbal de contravenție a fost temeinic încheiat.

Instanța mai precizează că petenta avea obligația de a nu desfășura activitate comercială în lipsa deținerii acordului de  funcționare în conformitate cu reglementările legale în vigoare. Or, în mod evident petenta, desfășurând activitate comercială în lipsa deținerii unui acord de funcționare valabil, a acționat cu vinovăție. 

Drept urmare, instanța reține că procesul-verbal de contravenție a fost încheiat în mod temeinic, iar societatea petentă a săvârșit fapta contravențională reținută în sarcina sa, în speță fiind îndeplinite condițiile contravenției reținute, atât sub aspectul laturii obiective, cât și sub aspectul laturii subiective. 

În ceea ce priveşte sancţiunea complementară a suspendării activității de la punctul de lucru până la intrarea în legalitate, instanţa constată că aceasta a fost aplicată în mod legal, fiind expres şi imperativ prevăzută de lege, respectiv de dispozițiile art. 74 corob. cu art. 73 pct 1 lit. a) din OG nr. 99/2000.”, au motivat magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca.   

Coffee Racer SRL este patronată și administrată de Cristian Curelariu. Firma a fost înființată în anul 2011 și se ocupă cu baruri și alte activități de servire a băuturilor. În anul 2022, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 869.762 de lei, un profit net de 132.381 de lei și datorii în cuantum de 354.553 de lei, având un număr mediu de 2 angajați.

Ilegaliștii se țin scai de Iulius Mall

La începutul acestui an, Taverna Racilor Cluj din cadrul Iulius Mall a fost închisă, la începutul lunii ianuarie, de către  ISU Cluj, după numai o lună de funcționare. Restaurantul nu avea autorizație pentru securitate la incendiu, iar patronul restaurantului, Paul Nicolau – poreclit Pescobar, a ignorat cu desăvârșire solicitarea pompierilor de a depune actele necesare pentru autorizare. ISU Cluj a aplicat la acea vreme și o sancțiune contravențională în cuantum de 105.000 lei. 

„În urma verificărilor specialiștilor ISU Cluj au fost constatate deficiențe și încălcări grave ale cerinței de securitate la incendiu. Astfel s-a constatat că în spațiul respectiv nu existau instalații cu rol de securitate la incendiu, care erau obligatorii pentru numărul de clienți găsiți în momentul controlului, iar terasa construită adiacent spațiului din incinta complexului comercial nu deținea autorizație de construire.”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Neregulile de la Iulius Parc continuă! Societatea Iulius Group, patronată de omul de afaceri Iulian Dascălu, organizează săptămânal festivaluri de street food, concerte sau evenimente sportive în Iulius Parc. Pentru că terenul cu o suprafață de un hectar primit în concesiune de la Consiliul Județean Cluj în anul 2013 a devenit prea mic pentru ideile mărețe ale firmei, Dascălu a decis să-și extindă afacerea pe domeniul public, instalând mese, scaune sau gherete pe pontonul și aleile din jurul lacului Gheorgheni. Cu toate acestea, Iulius Group nu achită niciun leu către Primăria Cluj-Napoca pentru utilizarea terenului aflat în proprietatea municipiului. 

Sursa Foto: Iconic Garden

1 COMENTARIU

  1. Săracul Pescobar, l-au ajuns blestemele celor care i-au trimis multe plăcuțe suedeze pentru hamburgerii de 5000 de euro. Caca-m-as pe hamburgerii lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.