Potrivit datelor publice, nivelul transmiterii coronavirusului în Germania și Olanda a scăzut considerabil datorită politicilor de izolare. În Olanda transmiterea viruslui a încetinit în mod semnificativ, unde o persoană infectată contaminează în prezent doar o singură altă persoană, faţă de două persoane anterior, potrivit unor estimări, a anunţat astăzi Institutul Naţional olandez de Sănătate Publică. Şi în Germania se aşteaptă să încetinească  rata de infectare la mijlocul săptămânii viitoare, datorită distanţării sociale.

Jaap van Dissel a estimat, în audieri într-o comisie parlamentară, că această încetinire – care are la bază cele mai optimiste estimări ale institutului – este semnul că o ”creştere exponenţială a epidemiei” a fost, ”după toate probabilităţile, întreruptă”.   Potrivit unor date oficiale, numărul noilor contaminări cu noul corrnavirus a crescut în Olanda cu 17% marţi – la 5.560, iar cel a deceselor la 278.

 Institutul de sănătate publică a avertizat că efectele măsurilor luate de către autorităţi într-o încercare de oprire a epidemiei urmează să se vadă abia ”la sfârşitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare”.   Guvernul olandez a anunţat o prelungire – până la 1 iunie – a interzicerii oricăror adunări publice, care urma să se încheie iniţial la 6 aprilie, şi a avertizat că o izolare totală a populaţiei ar putea fi hotărâtă, în cazul în care se dovedeşte necesară.

Şi în Germania, preşedintele Federaţiei spitalelor (DKG), Gerald Gass, a declarat, pentru grupul media Funke, că rata de infectare este probabil să încetinească la mijlocul săptămânii viitoare.   „Pe termen mediu, ne aşteptăm ca rata de infectare să încetinească datorită distanţării sociale’, a afirmat Gass.

„Totuşi, aceasta nu se va reflecta în mod semnificativ în numărul infecţiilor înregistrate până la începutul spre mijlocul săptămânii viitoare“, a adăugat el.   Preşedintele federaţiei a mai precizat că, în prezent, în jur de 1.000 de pacienţi cu COVID-19 sunt trataţi la terapie intensivă în Germania. Germania a anunţat miercuri că interzice intrarea lucrătorilor sezonieri străini pe teritoriul ei, una dintre măsurile de combatere a extinderii pandemiei cu noul coronavirus, în pofida opoziţiei sectorului agricol aflat în criză de forţă de muncă înaintea unor recolte importante, potrivit AFP.

”Lucrătorii sezonieri nu vor mai fi autorizaţi să intre în Germania, în cadrul controalelor noastre la frontiere”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, precizând că această regulă se aplică începând de miercuri la ora locală 17:00. Interdicţia este valabilă inclusiv pentru cetăţenii statelor membre ale UE, care furnizează cel mai semnificativ contingent de lucrători sezonieri pentru exploataţiile agricole germane. Germania primeşte în fiecare an aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia, potrivit datelor principalului sindicat agricol din Germania, DBV, care a avertizat în ultimele zile Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă pentru strângerea recoltelor, în timp ce închiderea graniţelor mai multor state din Europa Centrală şi de Est din cauza coronavirusului împiedică numeroşi lucrători sezonieri să se deplaseze în Germania.

”Aceste restricţii sunt indispensabile pentru încetinirea propagării infecţiei” în Germania, unde până miercuri erau confirmate peste 34.000 de cazuri de COVID-19, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne. Pentru a rezolva problema acestui deficit de forţă de muncă, ministrul german al agriculturii, Julia Klockner, a sugerat deja ca în acest sector să fie angajaţi şomeri, migranţi şi personal din sectorul HORECA, afectat în prezent de restricţiile menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Sectorul agricol german are nevoie imediat de circa 30.000 de lucrători sezonieri şi de aproximativ 85.000 în luna mai, a precizat Julia Klockner. În Franţa, unde sectorul agricol se confruntă cu aceeaşi problemă, ministrul agriculturii Didier Guillaume a lansat un apel către ”armata de bărbaţi şi femei care nu mai au activitate” din cauza măsurilor împotriva pandemiei de coronavirus ”să se alăture marii armate a agriculturii franceze”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.