Aseară, un afacerist orădean și un excroc au fost reținuți într-un dosar de jaf în care cei doi sunt suspecți că au jefuit un om de afaceri.

Afaceristul orădean Sebastian Ivan (foto dreapta) şi un escroc celebru, Cosmin Făt (foto stânga), ambii cu antecedente penale, au fost reţinuţi, marţi seara, într-o anchetă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea care vizează furtul unei uriaşe sume de bani de la un cunoscut milionar.

Furtul a fost comis în decembrie, anul trecut. Hoţii au intrat în sediul firmei Madrugada din Palota, de unde au plecat cu seiful în care proprietarul firmei, Sergiu Turcu, avea cel puțin 200.000 euro, 200.000 lei şi mai multe lingouri de aur.

Cine este păgubitul? Unicul acţionar al grupului de firme Madrugada, Turcu a fost inclus în 2017 în Top Forbes cei mai bogaţi români, pe locul 143, cu o avere estimate la 38-40 milioane euro, Madrugada fiind unul dinte cei mai mari producători de tâmplărie de PVC şi aluminiu din ţară, cu desfacere inclusiv în Europa occidentală.

Jaf la pont

Jaful din decembrie, spun sursele BIHOREANULUI, s-a comis la pont, căci hoţii au reuşit să evite declanşarea sistemului de alarmă, nu au fost sesizaţi de paznici, iar ulterior nici nu au putut fi identificaţi căci, deși camerele de supraveghere i-au surprins, ei purtau cagule şi haine închise la culoare.

Ancheta în caz s-a făcut discret. De-a lungul ultimelor luni s-au desfăşurat mai multe percheziţii, persoanele din cercul de suspecţi au fost ridicate pentru prelevarea de probe ADN, investigatorii refuzând, însă, să facă publice informaţii despre stadiul cercetărilor.

Cert este că, marţi, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor i-au ridicat pe Sebastian Ivan și pe Cosmin Făt, care au fost audiaţi ore în şir la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

La finalul audierilor, Ivan şi Făt au fost reţinuţi pentru câte 24 de ore, sub acuzația de furt calificat prin violare de sediu profesional. Este foarte posibil ca procurorii să ceară instanței arestarea preventivă a celor doi bărbați.

Şmenul de 55.000 euro

Sebastian Ivan, 38 ani, patron al unei firme de amenajări interioare, respectiv prietenul său Cosmin Făt, 36 ani, evazionist şi escroc celebru, condamnat pentru pagube de aproape 1 milion de lei după ce a cumpărat mărfuri plătind cu file cec fără acoperire, au mai fost „tovarăşi” într-un dosar penal, după ce au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să cumpere ţigări de contrabandă în valoare de 55.000 euro cu teancuri de hârtii decupate din ziare.

În afacerea care s-a derulat într-un restaurant din Satu Mare, în primăvara anului 2013, au mai fost implicate personaje cunoscute: Gavril Rohozneanu (fratele unui lider din lumea interlopă arădeană, Uţu Rohozneanu), celebrul hoţ de maşini Ovidiu Bocşa, Ionuţ Druţă, zis „John” sau „părintele”, fiul preotului ortodox din satul Margine, şi recuperatorul Ştefan Luczo.

Escrocheria a fost dejucată de procurorul Cristian Ardelean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, care le-au întins o cursă interlopilor şi i-au surprins chiar în timp ce încercau să dispară cu ţigările.

Prinşi cu focuri de armă

Acţiunea nu a fost lipsită de incidente căci, în timpul flagrantului, Făt şi Bocşa s-au refugiat într-o clădire din apropiere, de unde poliţiştii au reuşit să-i scoată doar cu focuri de armă. Nici interlopii rămaşi în restaurant nu s-au predat uşor, luându-se la bătaie cu mascaţii, care au reuşit în final să-i imobilizeze.

Cei şase „şmenari” au fost trimişi în judecată pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi, în funcţie de implicarea fiecăruia, de tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie şi complicitate la aceste fapte.

Ovidiu Bocşa, Gavril Rohozneanu, Cosmin Făt şi Ionuţ Druţă au încasat câte o pedeapsă de 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, Ştefan Luczo a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe o perioadă de 5 ani, în timp ce Ivan a încasat 3 ani de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.