Afaceristii din spatele Codec, Bela Urasi, Valentin Nicola, Pop Baldi si Sorin Ghite îsi iau adio de la afacerea ilegala pusa la cale în cârdasie cu vechea conducerea liberala a Consiliului Judetean, afacere care le-a adus profit de peste 10 milioane de euro. La ultima sedinta a Consiliului Judetean Cluj, consilierii au votat anularea protocolului dintre CJ Cluj, IPJ Cluj si SC Codec SRL. Asa cum e si legal, licitatii pentru radare se vor organiza în viitorul apropiat.

La ultima sedinta a deliberativului judetean, consilierii au votat cu 26 de voturi „pentru” si unul „împotriva”, proiectul de hotarâre privind aprobarea continutului Protocolului de cooperare între Consiliul Judetean Cluj si Inspectoratul de Politie Judetean Cluj si a rezilierii Protocolului de cooperare aprobat prin Hotarârea Consiliului Judetean Cluj nr. 29/2007. Adica în ultima sedinta a CJ Cluj, consilierii judeteni au anulat protocolul prin care fosta  administratie judeteana condusa de Marius Nicoara încalca în mod flagrant legea, cooptând societatea de casa a PNL, SC Codec SRL, ca principal beneficiar al milioanelor de pe urma amenzilor de circulatie. Gestul consilierilor judeteni a fost unul de „bun simt”, prin aceasta hotarâre intrându-se în legalitate. Dupa cum presa locala a precizat în repetate rânduri, protocolul semnat de catre Consiliul Judetean Cluj, Inspectoratul Judetean de Politie Cluj si SC Codec SRL a fost ilegal, lucru confirmat de catre consilierii judeteni care au votat la mijlocul saptamânii trecute noul protocol de colaborare. În referatul de aprobare a proiectul de hotarâre se stipuleaza clar ca „În aceasta actiune de promovare includerea S.C. Codec SRL în protocolul de cooperare a fost o eroare, întrucât interesul acesteia era acela de a participa la punerea în practica a proiectului si nu de promovare a acestuia la nivelul Consiliilor Locale. Mai mult, Consiliul Judetean nu are competenta cu privire la punerea în practica a acestui sistem de înregistrare si urmarire a traficului rutier, acesta fiind atributul exclusiv al Consiliilor Locale implicate”, se precizeaza în proiectul de hotarâre. Tot în respectivul referat se face referire si la plângerea depusa de catre SC Benefic SRL care atentiona faptul ca autoritatile judetene, prin cooptarea Codec nu au respectat legea. “S.C. Benefic SRL, printr-o adresa înregistrata la Consiliul Judetean Cluj cu numarul 8533/3.07.2008, solicita, printre altele, revocarea protocolului de colaborare mai sus mentionat, motivând faptul ca, prin implementarea acestui protocol la nivelul Consiliilor Locale, nu s-au respectat principiile nediscriminarii, tratamentului egal, transparentei, eficientei utilizarii fondurilor publice consacrate de art. 2 din OUG nr. 34/2006, fiind impusa o singura societate comerciala sa presteze serviciile, nerespectându-se astfel prevedererile OUG 34/2006”, se precizeaza în referatul de aprobare a proiectului de hotarâre.

Viitorul suna bine

Firma Codec se poate lauda ca a pus mâna pe unul dintre cele mai profitabile   contracte din tara, cel privind amplasarea de radare fixe pe drumurile publice. Societatea clujeana a început sirul afacerilor din judetul Cluj, întinzându-si tentaculele în Sibiu, Bacau, Vâlcea, Suceava si Mures. Din spusele reprezentantilor Inspectoratelor de Politie din judetele respective, contractele semnate de catre Codec si primariile din judete sunt aproape identice cu cel semnat în judetul Cluj, adica, 49% din banii de pe amenzi pentru Codec si 51 pentru primarii. În conditiile în care în momentul de fata consilierii judeteni clujeni au renuntat la respectivul protocol, este curios de observat daca si omologii lor din celelate judete “afectate” de Codec, vor lua aceleasi masuri, si anume rezilierea protocolului buclucas.

Probleme, probleme

Totusi, rezilierea protocolului aduce dupa sine o serie de “probleme”. În conditiile în care în baza vechiului protocol s-au amplasat radarele fixe fara licitatie, în momentul în care s-a reziliat protocolul, lucrurile ar trebui sa intre pe fagasul normal si consiliile locale sa organizeze procedurile legale prevazute în legea achizitiilor publice. În aceste conditii, în mod normal ar trebui organizate noi licitatii, în toate comunele în care în mmomentul de fata exista aparate apartinând SC Codec SRL. Mai mult decât atât, în conditiile în care autoritatile judetene au considerat ca respectivul protocol este ilegal, în mod normal, toate amenzile acordate de catre aparatele radar de pe tronsonul Cluj-Turda ar trebui considerate ca fiind ilegale si banii returnati vitezomanilor. Pe acest considerent, este posbil ca în viitorul apropiat instantele de judecata clujene sa fie asaltate de dosare în care cei amendati sa reclame ca amenzile acordate nu au fost legale. Iar daca acestia vor câstiga, bugetele locale vor fi saracite cu sume considerabile. Mai departe, în conformitate cu prevederile legale, pe raza comunelor care s-au instalat radere de la Codec, se vor organiza, în sfârsit, licitatii. Mai ales în conditiile în care pe tapet a aparut o noua societate care are acelasi obiect de activitate ca al Codec SRL, este foarte posibil ca, în spiritual concurentei, societatea câstigatoare sa nu obtina 49 % din amenzi, cum se întâmpla în momentul de fata. Acest lucru va însemna profit mult mai mare pentru bugetele locale. În conditiile în care, de exemplu, în comuna Tureni, în intervalul 2007- iunie 2008 s-au încasat aproape 1.600.000 RON de pe urma vitezomanilor, aproape 800.000 RON au intrat în buzunarele patronilor de la Codec.

Ilegalistii

Decizia de a renunta la protocolul cu Codec a venit si pe fondul amenzilor acordate de catre Agentia Nationala de Reglementare a Achizitiilor Publice. Respectiva institutie a amendat primariile care au semnat protocolul cu Codec SRL pentru nerespectarea regulilor achizitiilor publice. Astfel, conform declaratiilor oficialilor ANRAP, contractul cu Codec este unul ilegal, primariile nerespectând procedurile specifice. Adica, oficialii respectivei institutii au afirmat ca primariile trebuiau sa organizeze o licitatie, sa întocmeasca un caiet de sarcini, sa astepte mai multi ofertanta si numai apoi sa încredinteze acest serviciu unei societati anume. Problema este ca niciuna din primarii nu au facut acest lucru. Mai mult decât atât, contractul este în asa fel facut, încât Codec SA sa obtina  cele mai multe beneficii. Astfel, este curios faptul ca în conditiile în care respectiva societate pune la dispozitie doar logistica, ea obtine 49 % din încasari, adica o suma fabuloasa, fara prea multa munca. Totusi, în conditiile în care ANRAP a considerat ca nu s-a respectat procedura, în mod normal contractele dintre primarii si Codec ar trebui reziliate de drept, iar primariile sa organizeze licitatii transparente pentru concesionarea acestui serviciu.

Sefii banilor

Firma clujeana Codec este una din societatile de casa a PNL Cluj, patronii sai fiind apropiati ai presedintelui PNL Cluj, Marius Nicoara. SC Codec SRL face parte dintr-un grup de firme (Codec Electronics Prod SRL, Codec Internet SRL si SC Codec SRL) care are ca obiect de activitate promovarea de servicii în industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii. Actionariatul acestor firme este format în exclusivitate din cei mai bogati clujeni care au avut actiuni în cadrul Astral si, momentan, principalul lor obiect de activitate se regaseste în cadrul afacerilor imobiliare sau finante. Sorin Ghite este unul dintre acesti actionari. Pâna la vânzarea Astral Telecom, Ghite a fost presedintele Consiliului de Administratie. El mai este actionar la Banca Transilvania, unde detine 1%, având interese în cadrul grupului financiar IMO Finance. Un alt beneficiar al amenzilor primite de vitezomani este Dan Pop Baldi, unul dintre fondatorii companiei de telecomunicatii Astral Telecom. Acesta este asociat cu Bela Urasi si cu Valentin Nicola, de asemenea actionari în cadrul SC Codec, într-un proiect imobiliar dezvoltat în centrul orasului Cluj-Napoca. Acesta activeaza în domeniul afacerilor imobiliare prin compania sa, Terimob Invest, achizitionând cladirea de birouri City Business Center din Cluj-Napoca, administrata de catre Target Investments. La SC Codec mai este actionar si Valentin Nicola, tot fondator al TV Cablu (Astral). Si el este implicat în IMO Finance, Banca Transilvania si în alte investitii imobiliare în Cluj si Bucuresti. Averea lui este estimata la circa 55 milioane de dolari. Bela Urasi, un alt “proprietar” al camerelor de monitorizare a circulatiei este actionar în cadrul a doua firme de constructii si la Banca Transilvania. În sectorul imobiliar dezvolta proiecte împreuna cu Valentin Nicola si Nicolae Dan Pop Baldi. Urasi mai detine actiuni la alte doua firme de constructii, dar si la IMO Finance.

 

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.