După patru luni de tăcere în cazul jafului de pe Pasul Gutâi, Poliţia maramureşeană, cea bucureşteană, procurori de acolo şi presa din Bucureşti a descins în nord pentru a reţine doi suspecţi în cazul jafului supranumit, al secolului. Dacă în septembrie 2009 prejudiciul anunţat era de circa 70.000 de euro, acum a fost avansată suma de un milion de euro.

Miercuri, 27 ianuarie, canalele de ştiri naţionale au preluat o ştire dată într-un fel de exclusivitate ciudată de unul din canalele naţionale TV: doi suspecţi în cazul jafului din pasul Gutâi (septembrie 2009) au fost reţinuţi de poliţişti, undeva în zona Negreşti-Oaş. Suspecţii, culmea jafului, ar fi urmărit o maşină de transport valori ale aceleaşi firma ca în cazul jafului din 2009, respectiv firma G4S. Se pare că şoferul a sesizat că sunt urmăriţi şi a anunţat prin serviciul 112 de situaţie, poliţiştii intervenind prompt.
De aici în acolo încep un şir de ciudăţenii care duc cazul în zona speculaţiilor. În dimineaţa zile de miercuri, nimeni nu a confirmat de faptul că au fost reţinuţi suspecţi în cazul jafului de pe Gutâi. Cu toate acestea în Baia Mare erau autorităţi din Bucureşti şi jurnaliştii unei televiziuni naţionale. Procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ şi comisarul şef, Mihai Pitulescu se aflau în Baia Mare. De aici se poate presupune că prinderea celor doi a fost programată, ştiută, etc.
După ce televiziunea naţională a avut întâietate la ştirea care a răscolit redacţiile băimărene, au început să apară informaţii. Cu pipeta. Cei doi suspecţi au fost duşi în arest. Unul dintre ei este un băimărean stabilit în Italia, Ioan Ursuţ (51 de ani), iar al doilea reţinut, un italian de 33 de ani, Massimo Loddo. Apoi s-a aflat că ceilalţi suspecţi în cazul Gutâi sunt urmăriţi şi va urma şi reţinerea acestora. A urmat nebunia. Deşi oficialii s-au ferit de declaraţii s-a aflat că Ursuţ este un periculos infractor. El are la activ crime în Italia, jafuri şi alte infracţiuni, arestări, condamnări la închisoare, evadări în Italia şi Suedia. O carte de vizită incredibilă.
Pe la orele serii, presa băimăreană a fost invitată la o conferinţă de presă susţinută de Pitulescu, Iacob (devenit şi mai cunoscut datorită cazului Elodia) şi şeful IJP Maramureş, Ioan Isac.
Poliţiştii au declarat că cei doi suspecţi vor fi duşi la Tribunalul Maramureş cu propunerea de reţinere pentru 29 de zile pentru infracţiunile de: lipsire de libertate, furt calificat, tâlhărie şi vătămare corporală. Ei au mai spus că au probe suficiente pentru reţinerea suspecţilor, probe ADN, dar şi altele, fără a preciza ceva.
În timp ce era conferinţa de presă la IJP, la Tribunal au fost prezentaţi suspecţii. Italianul a negat implicarea în jaf şi a făcut recurs la soluţia dată de judecător, respectiv reţinerea pentru 29 de zile în arest. Conferinţa de presă s-a terminat fără prea multe clarificări dorite de nesimţiţii de ziarişti băimăreni. Ce a provocat un murmur de uimire a fost prejudiciul anunţat de Pitulescu. Comisarul şef a spus că în cazul jafului de pe Gutâi prejudiciul se ridică la peste patru milioane de lei, sau un milion de euro. Alte date nu s-au mai dat, având în vedere că cercetările continuă şi mai sunt de prins încă patru suspecţi.

Cum s-a ajuns la un milion de euro?

Reamintim pe scurt ce s-a întâmplat în 15 septembrie 2009. La primele ore al dimineţii o maşină de transport valori a firmei G4S a fost oprită de şase persoane îmbrăcate precum poliţiştii, într-o curbă de pe Pasul Gutâi. Deşi nu se fac astfel de lucruri, cei doi însoţitori ai banilor transportaţi şi şoferul au oprit şi au ieşit din maşina blindată. Ei au fost bruscaţi, sechestraţi de cei şase falşi poliţişti. Maşina blindată a fost dusă pe un drum forestier, angajaţii G4S au fost închişi în ea, iar sacii cu bani au fost furaţi fără nici o problemă. Jefuitorii au folosit maşini furat şi au dispărut în ceaţa unei dimineţi de septembrie. După tam-tamul de rigoare s-a spus oficial că prejudiciul a fost de circa 200 de mii lei, circa 70.000 de euro. Neoficial se vorbea de un milion de euro, sumă care nu a fost recunoscută nici de firma de transport valori, nici de poliţişti. Acum s-a confirmat informaţia neoficială. Semnele de întrebare sunt mai numeroase. O întrebare devine obsedantă. Ce s-a schimbat în cele patru luni de s-a ajuns de la 70.000 de euro, la un milion de euro. După reţinerea celor doi s-a lăsat liniştea în târg. Doar televiziunile naţionale transmit din faţa Palatului de Justiţie, informaţii care nu aduc nimic nou. Deocamdată!

Infractorul Ursuţ

Ioan Ursuţ este considerat principalul suspect în cazul jafului. El are un cazier lung cât o zi de post. Din multele informaţii care se pot găsi pe internet, interesante sunt informaţiile oferite de nişte ziarişti suedezi care au realizat un interviu cu Ursuţ.
Băimăreanul a fugit din România în 1983 după ce a comis câteva infracţiuni în Baia Mare (din alte surse aflăm că ar fi avut legături cu Securitatea de aceea a putut fugi aşa de uşor. Se vorbeşte că ar fi comis infracţiuni împotriva unor români care nu erau pe gustul autorităţilor române). A ajuns în Italia şi în 1984 este cercetat pentru moartea unui contrabandist italian. A primit 18 ani închisoare, redusă la cinci ani. Dar el fugit în Suedia. Aici a continuat cursul infracţiunilor însoţit de trei români. În 1986 cei trei români sunt găsiţi morţi, iar suspect de moartea lor este Ursuţ. A fost condamnat la un an şi şase luni. Aici evadează prima dată. După patru zile este prins, dar evadează din nou după ce a tăiat gratiile celulei. A stat o lună în libertate după care a împuşcat doi poliţişti care îl căutau. A primit opt ani închisoare. Era anul 1989. A mai încercat să evadeze, dar nu a reuşit decât în 1991. Din închisoarea suedeză a fugit cu un alt deţinut, un terorist palestinian. A fost din nou prin şi a stat închis până în 2004. Expulzat în Italia, Ursuţ ajunge în închisoarea din Verona pentru a ispăşi pedeapsa de 18 ani. În 2007 beneficiază de o amnistie. A venit în România şi se pare ca a organizat „jaful secolului”.                

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.