Jose Manuel Barroso propune federalizarea Uniunii Europene

In faţa plenului Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lansat ideea unei federaţii a statelor naţiune in Uniune. Printre susţinatorii unui asemenea proiect se numara şi preşedintele Traian Basescu, insa exista şi voci care i se opun, cum este cea a preşedintelui ceh Vaclav Klaus.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso a prezentat saptamana trecuta, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, starea Uniunii Europene, a cerut mai multa uniune politica, mai multe puteri pentru Bruxelles, a precizat ca valorile democratice fundamentale ale UE precum statul de drept trebuie aparare cu orice preţ şi a anunţat perspectiva modificarii Tratatului UE pana la alegerile europarlamentare din 2014.
Barroso a pledat pentru transformarea Uniunii Europene intr-o federaţie a statelor-naţiuni, printr-un nou tratat, un subiect sensibil in condiţiile in care opinia publica se indeparteaza de proiectul european. Şeful Comisiei Europene a afirmat ca va prezenta o „schiţa” a acestei noi arhitecturi inaintea viitoarelor alegeri europene din 2014.

Federaţie a statelor naţiune

„O adevarata Uniune politica inseamna ca trebuie sa concentram acţiunea europeana. Nu totul poate fi o prioritate in acelaşi timp. Trebuie sa fim selectivi. Uniune politica inseamna sa intarim valorile noastre fundamentale: statul de drept şi democraţia. In ultimele luni am vazut o ameninţare a acestora in anumite state. Avem o limita impusa de tratate, dar trebuie sa ne gandim la noi instrumente nu doar alternativa intre soft power-ul convingerilor politice şi tratatele. Angajamentul nostru faţa de statul de drept va insemna şi instituirea unui barou al Procurorului european. Valorile europene trebuie aparate cu orice preţ”, a subliniat preşedintele CE in plen.
„Federaţie a statelor naţiune: acesta este orizontul nostru politic. Fac apel la o Federaţie a statelor naţiune! Nu un superstat, ci o federaţie care sa poata sa se bazeze pe o mutualizare a suveranitaţii prin care fiecare cetaţean este mai bine echipat şi aparat. O suveranitate in comun inseamna mai multa putere, nu mai puţina. Intr-un moment de turbulenţa ar fi o greşeala sa lasam apararea naţiunilor la mana populiştilor sau la nivel naţional. Aceasta Federaţie a statelor naţiune va cere, in final, un nou tratat”, a mai spus Barroso.
Discursul lui Barroso vine intr-un moment considerat extrem de important pentru zona euro in care recesiunea a lovit multe din economiile UE, peste opt milioane de tineri europeni sunt in şomaj sau nu au nicio sursa de venit de doi ani, iar mesajele anti europene au devenit tot mai agresive şi mai numeroase. „Nimeni nu va fi forţat sa intre şi nimeni nu va fi forţat sa ramana afara, insa viteza infaptuirii Uniunii nu va fi dictata de cel mai incet participant”, a adaugat Barroso.

„Vom deveni o provincie fara importanţa”

Chiar daca majoritatea şefilor statelor europene nu au reacţionat la declaraţiile lui Barroso, acceptand astfel tacit ipoteza unei federalizari a Uniunii Europene, exista şi eurosceptici care resping categoric aceasta idee. Cel mai eurosceptic dintre ei, preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus,  a respins propunerea lansata de preşedintele Comisiei Europene, scrie AFP. „Resping cu fermitate aceasta idee a lui Jose Barroso”, a afirmat Klaus, intr-un interviu acordat cotidianului Pravo. „Singurul lucru pe care il apreciez in propunerea sa este ca actualii protagonişti ai aprofundarii integrarii europene au marturisit pentru prima oara cu glas tare obiectivele lor reale”, a adaugat el.
„In 2004, am aderat la Uniunea Europeana şi nu la o federaţie in care vom deveni o provincie fara importanţa”, a argumentat şeful statului ceh. „Cu siguranţa, nu!”, a raspuns Vaclav Klaus la intrebarea daca Cehia va intra intr-o astfel de federaţie. Potrivit acestuia, UE ar trebuie sa se „schimbe in sens invers celui propus de Barroso”.
Deutsche Welle scrie ca Traian Basescu este unul din membrii celeilalte tabere. „Ştim cu mai multa certitudine ca singurul partizan declarat al transfomarii treptate a UE intr-un stat federal este preşedintele Traian Basescu. El s-a pronunţat, in treacat, in favoarea unor „State Unite al Europei”, dar fie pentru ca nu dorea, fie pentru ca nu a gasit interlocutori receptivi nu a mai dezvoltat subiectul.

„Propunerea lui Barroso e logica”

(…) Preşedintele Train Basescu a inceput sa fie privit cu teama ca omul care aplica politici surprinzatoare, pe care le explica post-factum, aşa cum s-a petrecut cu taierea salariilor in 2010. Nu este exclus ca insistenţa sa neargumentata (sau argumentata impropriu) pentru un parlament monocameral sa vizeze, de fapt, integrarea Romaniei intr-o federaţie politica europeana. Cert este insa ca preşedintele a anticipat o dezbatere care abia de aici inainte prinde contur”, scrie editorialistul DW.
In asentiment cu Traian Basescu, care s-a aratat favorabil proiectului, europarlamentarul PDL Theodor Stolojan considera ca planul de federalizare a UE, anunţat de preşedintele Comisiei Europene,  ar putea fi realizat in 2 etape, insa cea esenţiala poate incepe abia dupa 2014. „E o chestiune de termen mai lung – unele elemente se pot realiza in cadrul tratatelor europene actuale, ca supravegherea bancilor, Procurorul European, dezvoltarea pieţei unice, alte mecanisme necesita schimbarea tratatelor. Modificarea tratatelor nu se poate face mai devreme de 2014, dupa alegerile pentru Parlamentul European”, a spus Stolojan pentru Ziare.com.
Europarlamentarul spune ca e de aceeaşi parere cu Barroso in privinţa federalizarii, intrucat statele europene nu pot face faţa de unele singure competiţiei globale. „Propunerea lui Barroso e logica din punctul de vedere al analizei provocarilor, ramane sa vedem raspunsul statelor. A spus „suntem in faţa globalizarii, niciun stat nu poate face faţa de unul singur”. In caţiva ani, niciuna dintre economiile statelor UE nu vor fi in primele 10 din lumea, pe fondul creşterii unor state emergente. E necesar ca Europa sa fie unita. Prima componenta ar fi uniunea economica, pentru care s-a facut deja primul pas – sistemul de supraveghere a bancilor. Se discuta deja şi despre o uniune politica”, a explicat Stolojan.

Basescu in vizita la Barroso

Conform unui comunicat al CE, preşedintele Jose Manuel Barroso şi-a exprimat ingrijorarea privind evenimentele politice recente din Romania şi imaginea pe care acestea au creat-o in randul partenerilor europeni. „El a subliniat ca nu vor exista compromisuri din partea Comisiei Europene privind nevoia ca toate statele sa respecte statul de drept, independenţa justiţiei şi deciziile constituţionale”, menţioneaza comunicatul Comisiei.
Preşedintele CE i-a spus, vineri, preşedintelui Traian Basescu, in intalnirea de la Bruxelles, ca toate forţele politice din Romania, guvernamentale şi de opoziţie, ar trebui sa acţioneze responsabil pentru a reinstaura stabilitatea politica şi instituţionala, informeaza Mediafax. „Aceasta va fi importanta in special in privinţa campaniei pentru alegerile parlamentare din aceasta toamna”, se arata in comunicatul Comisiei Europene.
Preşedintele Barroso „a insistat şi asupra importanţei continuarii eforturilor pentru indeplinirea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi asupra continuarii monitorizarii de catre Comisie a situaţiei in urmatoarele luni”. Preşedintele Barroso a subliniat importanţa stabilitaţii cadrului politic şi legislativ pentru credibilitatea Romaniei şi situaţia economica şi financiara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.