Scandalul Nokia a capatat o noua turnura saptamâna trecuta.
DNA investigheaza afacerile din jurul investitiei Nokia din comuna clujeana Jucu Procurorii DNA sunt “curiosi” de modalitatea în care anumiti oameni de afaceri clujeni au cumparat terenuri în “comuna Nokia” înainte ca firma finlandeza sa fi anuntat ca doreste sa investeasca în Cluj.
Emil Boc a anuntat ca anumiti oameni din afara Clujului doresc sa destabilizeze judetul, fiind invidiosi pe succesul acestuia.

Investitia Nokia din comuna clujeana Jucu atrage tot mai mult atentia opiniei publice în principal prin scandalurile în care este implicata. Chiar daca investitia companiei finlandeze ar fi trebuit sa fie punctul de plecare pentru viitoare investitii ale altor concerne internationale la Cluj, din cauza scandalurilor din jurul investitiei Nokia, daca ar fi sa dam crezare spuselor primarului Emil Boc, mai multi investitori care si-au anuntat initial disponibilitatea de a investi la judet s-au retras si doresc sa uite de Cluj. Problema nu este legata neaparat de legalitatea investitiei Nokia la Cluj si de contractul cu firma finlandeza, ci mai degraba se refera la suveica afacerilor cu iz penal care au precedat afacerea.

DNA în control

La începutul saptamânii trecute Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj a afirmat ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut CJ Cluj documente referitoare la investitia concernului finlandez în Jucu. Acesta a lasat sa se întrevada faptul ca procurorii DNA ar fi interesati sa vada care sunt conditiile asocierii CJ Cluj cu Nokia. Afirmatiile lui Nicoara au fost contrazise imediat de un comunicat de presa a DNA, în care se afirma ca DNA nu investigheaza investitia Nokia propriu-zisa ci afacerile care s-au derulat pe seama acesteia. Mai concret, DNA doreste sa afle în ce conditii anumiti oameni de afaceri clujeni au reusit sa obtina informatia ca Nokia ar fi urmat sa investeasca la Cluj. Ipoteza pe care se bazeaza procurorii DNA este ca anumiti oameni influenti din cadrul Consiliului Judetean Cluj, au „pasat” pontul diversilor oameni de afaceri care au cumparat teren la preturi derizorii în apropierea viitoarei fabrici Nokia. Problema este ca anii trecuti, când opinia publica înca nu stia de aceasta investitie, un hectar de teren în Jucu se vindea cu 100 RON, în timp ce în momentul de fata metrul patrat în acelasi loc valoreaza pâna la 40 euro. Cine a avut „ocazia” sa fie informat si a investit în terenuri din Jucu în anii trecuti, acum „risca” sa adune în conturi o suma frumusica, profitul de pe urma acestei afaceri fiind substantial. Asta în conditiile în care durata în care preturile la terenuri în comuna au „saltat” a fost extrem de mica. Mai mult decât atât, în conditiile în care respectiva zona urmeaza sa se dezvolte si mai mult prin viitoarele investitii care se preconizeza ca vor ajunge la Jucu, orice hotel, benzinarie, magazin, „risca” sa obtina profituri uriase.       

Investitori speriati

La o zi distanta dupa ce Marius Nicoara a facut acea celebra declaratie, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a convocat o conferinta de presa în care a afirmat ca anumite persoane din afara Clujului doresc sa destabilizeze judetului, fiind invidiosi pe succesul la investitori de care se bucura Clujul. Totusi, Emil Boc a refuzat sa nominalizeze persoanele care vor sa închida piata de investitii de la Cluj. Mai mult decât atât, Boc a declarat ca ancheta DNA este doar o parte din jocul politic instrumentat de celebrele de pe acum grupuri de interese. Mai mult decât atât, Boc a declarat ca anumiti investitori care si-au manifestat interesul sa dezvolte proiecte financiare la Cluj, din cauza anchetei DNA, se pregatesc sa-si faca bagajele si sa gândeasca la alte locatii.

Probleme la CJ

Problemele referitoare la suveica afacerilor din jurul Nokia au avut punctul culminant în momentul în care fostul primar al comunei Jucu, Petre Coste a fost arestat pentru luare de mita. Acesta a fost acuzat ca ar fi primit 10.000 euro mita în schimbul acordarii de favoruri pentru obtinerea de terenuri în zona fabricii Nokia. Arestarea lui Coste a declansat un imens scandal, ramificatiile acestuia mergând pâna la cele mai înalte niveluri ale politicii clujene. Astfel, în cadrul unui interviu acordat Gazetei, Petre Coste a declarat ca actiunea îndreptata împotriva sa a avut ca principal scop înlaturarea lui din fruntea primariei „comunei Nokia”. Astfel, conform lui Coste, denuntatorul sau, apropiat al consilierului judetean Steluta Cataniciu, actualmente vicepresedinte PNL Cluj, l-a atras într-o cursa, deoarece nu a dorit sa-i acorde un teren aflat în proprietatea satenilor din Jucu. Totodata, Coste a mentionat faptul ca Steluta Cataniciu l-ar fi amenintat pe acesta cu un dosar penal în cazul în care nu ar fi dorit sa-i acorde clientului sau terenul pe care îl cerea. În ultima perioada s-a speculat faptul ca nume sonore din mediul de afaceri clujeni ar fi vizate de ancheta efectuata de DNA.

Augustin Stanciu

Comunicatul de presa al DNA

Raspunzând interesului public reflectat prin numeroasele solicitari de informare primite din partea reprezentantilor mass-media, în legatura cu o declaratie facuta de presedintele Consiliului Judetean Cluj Marius Nicoara în cursul zilei de 18 martie 2008, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarea precizare:
Serviciul Teritorial Cluj nu efectueaza cercetari în legatura cu negocierea sau încheierea contractului de asociere între compania Nokia si Consiliul Judetean Cluj privind deschiderea unei fabrici de telefoane în Jucu si nici în legatura cu investitia efectuata de compania Nokia la Jucu, asa cum, în mod eronat, a rezultat din declaratia apartinând presedintelui Consiliului Judetean Cluj, citat de agentii de presa si posturi de televiziune.
În realitate, investigatia DNA priveste împrejurarile în care anumite persoane fizice si juridice au achizitionat terenuri în comuna Jucu, anterior relocarii fabricii si încheierii contractului de asociere, existând suspiciuni ca respectivele persoane au beneficiat de informatii potrivit carora compania Nokia urma sa deschida o fabrica pe acele terenuri. Utilizarea unor informatii care nu erau destinate publicitatii putea sa aduca beneficiarilor foloase necuvenite prin cresterea valorii terenurilor achizitionate. În acest scop, Serviciul Teritorial Cluj a solicitat informatii si documente atât Consiliului Judetean Cluj cât si altor institutii publice.
Caracterul confidential al investigatiilor efectuate de procurori impune institutiilor publice sa raspunda solicitarilor DNA si nu sa dea publicitatii aspecte legate de obiectul cercetarilor, fapt de natura sa pericliteze buna desfasurare a investigatiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.