Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, a anunţat pe Facebook, că a strâns semnături pentru campania „Fără penali în funcţii publice”. Acesta spune că este o iniţiativă „generoasă şi lăudabilă” şi „nu oricine poate să acceadă într-o funcţie publică”.

„Împreună cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Baia Mare din cadrul Consiliului Local susţin iniţiativa civică „Fără penali în funcţii publice!”. Această iniţiativă este una generoasă şi lăudabilă care se pliază absolut perfect pe ceea ce prevede legislaţia în acest moment şi nu recunosc nici o implicare al vreunui politician sau partid politic în acest demers pur civic, fiind vorba de toate aspectele care înseamnă interdicţii pe care cetăţenii României le au cu privire la accederea în funcţii publice sau autorităţi locale, respectiv în Senatul României şi Camera Deputaţilor sau pentru funcţia de preşedinte al României. Conform legii, este stipulat foarte clar, nu pot fi alese persoane cărora li s-a interzis acest drept stabilit printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Pe de altă parte, legea prevede foarte clar că atunci când eşti condamnat definitiv pentru o infracţiune nu poţi accede în funcţiile din autorităţile publice locale sau centrale”, a scris primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, pe pagina sa de Facebook.

Primarul a mai scris că tendinţa clasei politice este de a dilua justiţia, iar iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” este una normală.

„Având în vedere că tendinţele clasei politice sunt de a dilua efectul justiţiei asupra regulilor democratice de organizare a statului, consider că iniţiativa cetăţenilor este una generoasă şi e normal să aibă o astfel de atitudine şi să stabilească reguli foarte stricte. Din această perspectivă, în lege ar trebui stipulate foarte clar condiţiile şi interdicţiile, dar şi obligaţiile pentru cei care îşi doresc să acceadă în funcţii publice”, a adăugat alesul local.

Cătălin Cherecheş consideră că nu oricine poate să ajungă într-o funcţie publică, iar pregătirea profesională şi educaţională sunt cele care fac diferenţa între cei care „acced la funcţii publice”

„Consider că nu oricine poate să acceadă într-o funcţie publică. Consider, că din perspectivă educaţională şi profesională, nu oricine poate fi preşedintele României, deputat sau senator. Pe de altă parte, înţeleg că toţi suntem egali în faţa legii şi avem drepturi, dar totuşi (sic!), atunci când marşăm pe un parcurs educaţional, când ne şlefuim de-a lungul vieţii tot ceea ce înseamnă pregătire profesională, acest lucru trebuie să ne califice, pe unii dintre noi, spre a accede în funcţii publice într-un mod în care cetăţenii să înţeleagă cine sunt cei pricepuţi sau nepricepuţi”, a completat primarul din Baia Mare.

Cătălin Cherecheş vrea să demareze şi el o iniţiativă civiă, care se va numi „Fără puturoşi în funcţii publice!”, vrând să ceară o verificare anuală a aleşilor locali, cei judeţeni, parlamentarilor, dar şi a preşedintelui României.

„Pe acelaşi palier, dintr-un demers generos, voi demara şi iniţiativa civică „Fără puturoşi în funcţii publice! Asta pentru că mecanismele de verificare trebuie să fie foarte clare, astfel încât să se poată face anual o analiză cu privire la modul în care îşi îndeplinesc atribuţiile aleşii locali, cei judeţeni, parlamentarii, dar şi preşedintele României”, a completat Cherecheş în postarea sa.

În mai 2016, Cătălin Cherecheş a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, fiind suspectat de procurorii DNA de luare de mită. Tot în luna mai 2016, Tribunalul Maramureş a prelungit arestul preventiv al acestuia. Cherecheş s-a aflat în perioada august – decembrie 2016 în arest la domiciliu, după care a fost plasat sub control judiciar. În prezent, dosarul se judecă la tribunalul Cluj.

Cherecheş a fost reales, în urma alegerilor locale din iunie 2016, în funcţia de primar al municipiului Baia Mare cu peste 70% din voturi, dar a fost suspendat din funcţie prin ordin al prefectului judeţului Maramureş. El şi-a reluat mandatul după ce Curtea de Apel Cluj i-a ridicat măsura controlului judiciar.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri pentru MEDIAFAX, că au fost strânse cele 500.000 de semnături, din 21 de judeţe, pentru petiţia „fără penali în funcţii publice”, dar nu va fi încă depusă în Parlament pentru că partidul vrea să ajungă la 1.000.000 de semnături.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.