Judecătoarea Adina Lupea, de la Curtea de Apel Cluj este verificată de Inspecția Judiciară pentru că l-a criticat pe contul ei de Facebook pe șeful CSM, Bogdan Mateescu.

„În urma postării în care mă declaram fericită că Mădălina Elena Dardeci a scăpat de sesizarea disciplinară pentru o postare referitoare la COVID cineva, nu știu cine, a facut un referat prin care a sesizat IJ că aș fi încălcat vreo obligație de rezervă, precum și Codul deontologic fiindcă mi-am exprimat o nemulțumire și o dezamăgire personală despre președintele CSM. Nu mai e voie, toți trebuie să fim perfect mulțumiți. Vorba unui prieten: ‘Cum ce abatere ai comis? Te-ai luat de conducător. Pe alte vremuri îți făceai testamentul!’”, a declarat magistratul clujean.

Lupea este verificată de Inspectia Judiciara (IJ) pentru posibila incalcare a Codului deontologic al magistratilor, dupa ce intr-o postare pe Facebook a comentat clasarea primita de judecatoarea Madalina Afrasinie din  partea IJ, criticandu-l pe seful CSM Bogdan Mateescu, despre care a precizat ca s-a transformat intr-un paracios de colegi – fapt cat se poate de real, avand in vedere sesizarile in serie facute de Mateescu la Inspectia Judiciara, si ca a suferit o transformare radicala dupa ce a ajuns in CSM – din nou un fapt pe care nimeni dintre cei care il stiau pe Bogdan Mateescu dinainte de a deveni membru CSM nu il poate contrazice.

Iata postarea judecatoarei Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj in urma careia s-a autosesizat Inspectia Judiciara:

“Veste buna, foarte buna in prag de toamna.

In sfarsit si Madalina Elena Dardeci, colega si amica mea, a scapat de cercetarea disciplinara. Dupa mine si Adriana Stoicescu.

Si dupa o alta colega, care de asemenea l-a sprijinit pe Mateescu, proactiv, sa ajunga unde e azi. Vremelnic presedinte al CSM.

Ridicat vremelnic dintre noi care pretindeam ca avem experiente la oameni, sprijinit la revocari si in alegerile la CSM, partenerul nostru de idei, chefuri cu lautari, mese, simpozioane, adica simpaticul domn judecator tanar si asumat s-a dovedit a fi altceva.

Cum a ajuns la putere a infierat cu manie proletara aproape orice coleg, din orice tabara. Baiatul serviabil si bonom si carismatic s-a transformat intr-un paracios pe banda al fostilor ‘colegi si pretini’. A reusit intr-un an sa ne terorizeze cu inventate abateri disciplinare aproape pe toti care i-am fost sprijin, si prieteni, ani de zile. Ca a ajuns sef.

Trista sefie din care mai are vreo doua luni.

Iar acum, la final, cand tragi linie, cu ce te-ai ales Bogdan? Ca puterea pleaca de la tine… Am plecat si noi si ramai singur cu vanitatea ta si cu actele tale de dreptate din care nici macar IJ nu a inteles nimic…”.

IJ vede indicii privind incalcarea obligatiei de rezerva

In urma acestei postari, Inspectia Judiciara a decis ca “se contureaza indicii privind incalcarea obligatiei de rezerva ce revine judecatorilor”, potrivit art. 17 si 18 din Codului deontologic, art. 90 Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si art. 104 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Art. 17 din Codul deontologic: “Judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate”;

Art. 18 din Codul deontologic (articol anulat de ICCJ in 2019): “(1) Relatiile judecatorilor si procurorilor in cadrul colectivelor din care fac parte trebuie sa fie bazate pe respect si buna-credinta, indiferent de vechimea in profesie si de functia acestora.

(2) Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor”.

Art. 90 din Legea 303/2004: „(1) Judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in profesie si in societate.

(2) Relatiile judecatorilor si procurorilor la locul de munca si in societate se bazeaza pe respect si buna-credinta”.

Art. 104 din Legea 161/2003: „Magistratilor le este interzisa orice manifestare contrara demnitatii functiei pe care o ocupa ori de natura sa afecteze impartialitatea sau prestigiul acesteia”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here